Ήρεμος, προσιτός, άνθρωπος που ακούει όλες τις απόψεις αλλά και που παίρνει μαζί με το επιτελείο του τις δύσκολες αποφάσεις, ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ξεδιπλώνει μέσα από τη συζήτηση που είχαμε μαζί του τα σχέδια για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ. Η επιχείρηση μετεξελίσσεται από μονοπώλιο δεκαετιών σε ισχυρό και ισότιμο παίκτη στην αγορά ενέργειας. Μπορεί ο φτηνός λιγνίτης να αποτελεί το ισχυρό πλεονέκτημά της, αλλά η ΔΕΗ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανταλλαγή μονάδων με άλλες χώρες, περιμένοντας την τελική λύση που ενδιαφέρει άμεσα και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει τα επόμενα 3 χρόνια να επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ (!) σε νέες λιγνιτικές μονάδες και σε μονάδες ΑΠΕ. Πρόκειται για τις μόνες βέβαιες μεγάλες επενδύσεις και μάλιστα από αμιγώς ελληνική επιχείρηση και χωρίς... fast track.
■ Είστε ικανοποιημένος από τη λύση που δόθηκε ώστε να υπάρξουν βήματα στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κ. Ζερβέ;
Κατ' αρχάς τελική λύση δεν έχει δοθεί, βρισκόμαστε ακόμα, η κυβέρνηση δηλαδή βρίσκεται ακόμα σε διαπραγματεύσεις, πάντως ο βασικός άξονας ο οποίος έχει εντοπισθεί στην ανταλλαγή ενέργειας σταθμών μεταξύ Ελλάδας και κάποιας ξένης χώρας, νομίζω ότι είναι η λιγότερο επώδυνη λύση για τη ΔΕΗ θα έλεγα. Άρα υπό αυτή την έννοια ναι, είμαι ικανοποιημένος διότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση.
■ Βοηθάει ουσιαστικά η ανταλλαγή μονάδων με άλλες χώρες την επιχείρηση της ΔΕΗ; Και ποια είναι τα οφέλη μεσομακροπρόθεσμα;
Το άνοιγμα της αγοράς, απελευθέρωση της αγοράς, είναι σαφές ότι θα φέρει μια συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, εκ των πραγμάτων. Δηλαδή από την ενεργειακή πίτα η ΔΕΗ θα πάρει ένα μικρότερο κομμάτι διότι κάποιοι άλλοι θα πάρουν ένα άλλο κομμάτι. Άρα μ’ αυτό το δεδομένο είναι σαφές ότι μία από τις λύσεις για τη ΔΕΗ και το μέλλον της, είναι το να ανοιχτεί σε άλλες αγορές.
Αυτό εξάλλου έχουν κάνει όλες οι αντίστοιχες ηλεκτρικές εταιρείες στην Ευρώπη με την απελευθέρωση της αγοράς στις χώρες τους, δηλαδή ανοίχτηκαν σε άλλες χώρες. Άρα μ’ αυτή την έννοια, η ανταλλαγή των σταθμών θα μπορέσει να δώσει μια ευκαιρία στη ΔΕΗ ν’ ανοιχτεί σε άλλες χώρες. Αλλά δεν είναι δεδομένο αυτό γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα η ΔΕΗ, δε θα είναι εύκολο, παρ’ όλα αυτά όμως δίνει μια προοπτική.
■ Ποιες λιγνιτικές μονάδες πρόκειται ν’ ανταλλαγούν και με ποιες χώρες και εταιρείες; Έχουμε κάποιο αρχικό σχέδιο, κάποιο αρχικό πλάνο;
Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει, το πλάνο είναι ακόμα υπό συζήτηση όσον αφορά και τις μονάδες, αλλά όσον αφορά το με ποιους θα γίνει η ανταλλαγή, αυτό θα γίνει μέσα από έναν διαγωνισμό. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ενδιαφέρουσες, δε θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά έχει εκφραστεί κάποιο ενδιαφέρον. Κυρίως από γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η επιδίωξή μας.
Το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τα έξω είναι προφανές ότι δεν πρόκειται εύκολα δηλαδή να γίνει στη Γερμανία ή στη Γαλλία, άρα μιλάμε κυρίως για τις γειτονικές χώρες και κυρίως θα έλεγα προτεραιότητα έχουν χώρες που έχουμε ήδη διασυνδέσεις. Θα μπορούσε βέβαια να είναι και κάτι άλλο, αλλά στην περιοχή μας γενικότερα. Κάποιες διαδικασίες θα γίνουν μέσα από διαγωνισμό και για τη διαφάνεια αλλά και για να μπορέσουμε να πιάσουμε και όποιους θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται..
■ Η μείωση των κερδών της ΔΕΗ στο εννεάμηνο είναι μια συγκυριακή μείωση ή θα έχουμε νέες απώλειες μελλοντικά; Είναι κάτι που ενδιαφέρει απ’ ό,τι γνωρίζετε πολύ καλά και τους Έλληνες επενδυτές και κυρίως του ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Κοιτάξτε, οι δυο κύριοι παράγοντες που είχαμε τη μείωση των κερδών ήταν η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ήταν και αύξηση στις τιμές αλλά και στη φορολογία όπως ξέρετε που είχαμε μέσα στη χρονιά και το άλλο είναι το χάσιμο του μεριδίου της αγοράς στη λιανική, κυρίως στο κομμάτι των εμπορικών πελατών που ήταν αυτό των υψηλών κερδών.
Αυτό το δεύτερο κομμάτι από την 1η Ιανουαρίου θ’ αλλάξει. Με τα νέα τιμολόγια και με την ορθολογικοποίηση τιμολογίων δε θα υπάρχει πια το περιθώριο κέρδους που είχαμε εμείς και οι ανταγωνιστές μας στα εμπορικά τιμολόγια. Άρα θα έρθει ένας εξορθολογισμός. Εκεί πιστεύουμε ότι η διαρροή τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την κατεύθυνση των τιμολογίων τα οποία ήταν και τα υψηλά κερδοφόρα τιμολόγια, θα σταματήσει και πιστεύω ότι μπορεί να γυρίσει και προς τα πίσω. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χάσουμε σε κάποιο άλλο κομμάτι.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή έχει σημαντική επίπτωση στα κέρδη μας γιατί χάνουμε ακριβώς τα κερδοφόρα τιμολόγια. Άρα πιστεύω ότι αυτό το δεύτερο κομμάτι θα πάει σε βελτίωση από τις αρχές του χρόνου. Τώρα οι τιμές των καυσίμων, να δούμε πώς θα εξελιχθούν και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν.
Είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει προφανώς πολύ την κερδοφορία μας είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα την επόμενη χρονιά.
■ Οι έξι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, έχουν μπει και σε ποιο βαθμό στο σύστημα; Έχουν δίκιο οι ιδιώτες επιχειρηματίες που μιλούν για άνισο ανταγωνισμό σε σχέση με τη ΔΕΗ να διαμαρτύρονται;
Κοιτάξτε, οι μονάδες κατ' αρχήν μπαίνουν σιγά-σιγά τώρα, έχουν μπει μερικές και θα μπουν ακόμα άλλες δύο στο μέλλον. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το εξής: Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ο λιγνίτης είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο. Με τη μείωση της ζήτησης που παρουσιάστηκε την τελευταία διετία, η μείωση αυτής της ζήτησης, είχε κυρίως επίπτωση στην είσοδο των μονάδων φυσικού αερίου διότι όντας οι λιγνιτικές πιο φθηνές, μπαίνουν πρώτες στο σύστημα και άρα αν μείνει κάτι απ’ έξω θα είναι το φυσικό αέριο.
Και δεν αφορά μόνο τους ανταγωνιστές, αφορά και τις δικές μας μονάδες φυσικού αερίου. Άρα, εκεί υπάρχει το πρόβλημα στην αγορά και εννοείται ότι και η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Commission και όλη η κουβέντα που γίνεται γύρω από τους λιγνίτες και την απελευθέρωση των λιγνιτών, το να δοθεί δηλαδή ένα κομμάτι από τη λιγνιτική παραγωγή και στους ιδιώτες, πάει να καλύψει αυτό το κομμάτι. Άρα το να γίνει ο ανταγωνισμός αν θέλετε σε πιο ίση βάση, με την έννοια ότι τους λιγνίτες τους έχουμε μόνο εμείς, ενώ οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν καθόλου λιγνίτες.
Τώρα το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, θα πρέπει να το δούμε. Προφανώς θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα βοηθήσει και τον ανταγωνισμό γενικότερα. Αλλά θα δούμε τους όρους με τους οποίους θα γίνει, αυτό έχει σημασία. Βέβαια με την ανταλλαγή που έλεγα προηγουμένως, είναι προφανές ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε και κάποιους νέους που θα μπουν στην αγορά, αν έχουν ενδιαφέρον, με την έννοια ότι θα είναι από το εξωτερικό.
■ Θα μπουν ιδιωτικά κεφάλαια στους τομείς διαχείρισης, εμπορίας και διανομής; Έχετε ήδη ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες αλλά κυρίως εντός της ΔΕΗ, με θυγατρικές κατά 100%. Μελλοντικά προβλέπεται κάτι τέτοιο; Γιατί πίεζε και η τρόικα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κοιτάξτε, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν είναι απόφαση δική μας. Είναι απόφαση του κυρίου μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της σχέσης του Δημοσίου, διότι το να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει κάτω από το 51% το Δημόσιο στη ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί τέτοιου είδους πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης. Ειπώθηκε κάποια στιγμή, αλλά νομίζω ότι και η υπουργός το έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του 51%.
■ Τι επενδύσεις χρειάζονται και ποιες σχεδιάζει η ΔΕΗ είτε σε παραδοσιακές μονάδες είτε σε μονάδες ΑΠΕ;
Είναι σαφές ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πάει σε νέες μονάδες καθαρότερες στον παραδοσιακό τομέα και επίσης να επενδύσει όσο το δυνατό γίνεται στις ΑΠΕ. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι δύο νέες λιγνιτικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία, στην Πτολεμαϊδα 5 και στη Μελίτη 2. Ήδη στην Πτολεμαϊδα έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό ο οποίος τελειώνει τώρα σε ένα-ενάμισι μήνα και θ’ ακολουθήσει στη συνέχεια και προκήρυξη για τη Μελίτη 2. Επίσης βρισκόμαστε στην κατασκευή δυο μονάδων φυσικού αερίου, μία στη Μεγαλόπολη και η άλλη στο Αλιβέρι, η οποία καθυστερεί για διαφόρους λόγους, αλλά προχωράει τώρα η κατασκευή τους.
Άρα έχουμε δυο νέες μονάδες φυσικού αερίου, σχεδιάζουμε δυο νέες μονάδες λιγνιτικές σύγχρονης τεχνολογίας και επίσης το μεγάλο κομμάτι που θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην επόμενη 5ετία θα έλεγα, είναι το κομμάτι των ΑΠΕ, είναι ένα κομμάτι στο οποίο η ΔΕΗ δεν έχει κάνει πολλά μέχρι σήμερα. Από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ η ΔΕΗ σήμερα έχει περίπου 8% σ’ αυτό το κομμάτι και είναι το κομμάτι που πραγματικά θέλουμε ν’ αναπτύξουμε.
Και είναι αν θέλετε κι ένας από τους λόγους φαντάζομαι που με πρότειναν και με επέλεξαν για ν’ αναπτυχθούν οι ΑΠΕ σε μεγαλύτερο βαθμό. Λοιπόν, εκεί προχωράμε σε μια σειρά από έργα που θέλουμε να γίνουν τα επόμενα χρόνια και το χαρακτηριστικό και σε σχέση και με τους υπολοίπους στον τομέα θα είναι ότι θα πάμε σε έργα που θα πηγαίνουν από την πολύ μικρή κλίμακα μέχρι την πολύ μεγάλη. Δηλαδή θα κάνουμε όλη τη γκάμα των έργων στις ΑΠΕ.
■ Και προφανώς θα κάνετε και επενδύσεις και εξαγορές.
Και επενδύσεις και εξαγορές. Κοιτάζουμε και το κομμάτι των εξαγορών. Βέβαια οι εξαγορές είναι πιο δύσκολες γιατί κανένας πρέπει να κάνει τις εκτιμήσεις και τα πράγματα, και επίσης, όπως φάνηκε από μία από τις εξαγορές που προσπαθήσαμε να κάνουμε υπάρχουν και αντιδράσεις κτλ., με προσοχή βέβαια θα προχωρήσουμε και σ’ ένα κομμάτι εξαγορών, συζητάμε ήδη με κάποιες εταιρείες για το κομμάτι των εξαγορών, αλλά κυρίως η έμφαση θα είναι στα νέα έργα.
Εκεί, επειδή υπάρχει αυτή η καθυστέρηση της ΔΕΗ σ’ αυτό τον τομέα και επειδή όπως ξέρετε τα έργα αυτά, κυρίως στο αδειοδοτικό κομμάτι παίρνουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε είναι να κάνουμε κάποιες συνεργασίες σ’ αυτό τον τομέα, δηλαδή να μην πάμε από μόνοι μας. Κυρίως προσπαθούμε να δώσουμε την έμφαση σε στρατηγικές συνεργασίες, γι’ αυτό έχουμε υπογράψει πρόσφατα δυο σύμφωνα συνεργασιών.
Το ένα είναι με την EDF για την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορα σημεία της χώρας αρχίζοντας μ’ ένα υβριδικό στην Κρήτη και επίσης κάποια σχετικά μεγάλα έργα, περίπου 250 Mw στη Φλώρινα…
■ Στην Κρήτη πόση θα είναι η συνολική ισχύς;
Θα είναι 100 Μw το υβριδικό, το κομμάτι του υδροηλεκτρικού και άλλα 100 τα αιολικά και επίσης κοιτάζουμε πολύ σοβαρά, η ίδια η ΕDF έχει υποβάλλει κάποιες αιτήσεις για έργα στα νησιά με διασύνδεση με το κυρίως σύστημα. Άρα λοιπόν μια μεγάλη κατεύθυνση είναι αυτή. Επίσης σε σχέση μ’ αυτό που έλεγα προηγουμένως μπορεί να συναφθεί και μια άλλη συμφωνία για ανάπτυξη έργων στη Βαλκανική, πάλι συνεργατικά.
Συζητήσεις για το 49% της επένδυσης της Iberdrola
■ Υπάρχει άλλη συνεργασία;
Άρα το κομμάτι των συνεργασιών προχωράει. Επίσης το μεγάλο έργο το οποίο έχει προωθήσει η εταιρεία ΡΟΚΑΣ, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Iberdrola για τη διασύνδεση με Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο 600 Mwκαι εκεί θα συμμετέχουμε μ’ ένα σοβαρό ποσοστό, και σ’ αυτό το έργο έχουμε συμφωνήσει με την εταιρεία ΡΟΚΑΣ να συμμετέχουμε σ’ αυτό το έργο. Άρα κοιτάζουμε στα μεγάλα έργα να έχουμε συμμετοχή, να κάνουμε συνεργασίες.. Αυτό είναι περίπου 700 Mw.
■ Δηλαδή, σε τι ακριβώς συμφωνήσατε, σε συμμετοχή με εξαγορά ποσοστού;
Η συμμετοχή μας αρχικά λέγαμε για 30% και τώρα συζητάμε για το 49%. Άρα κοιτάζουμε να είμαστε στα μεγάλα έργα, αλλά παράλληλα, και αυτό πιστεύω ότι είναι ιδιαιτερότητα της ΔΕΗ και της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, κοιτάζουν και τα πολύ μικρά έργα. Ολοκληρώσαμε τώρα έργα μικρού μεγέθους, 2-3 Mw στα διάφορα νησιά και κοιτάζουμε να κάνουμε κι ένα πολύ μικρό υβριδικό στη Γαύδο. Θέλω να πω ότι κοιτάμε όλο τον ελληνικό χώρο και όχι μόνο τα πολύ μεγάλα έργα τα οποία προφανώς έρχονται να μας δώσουν πολύ μεγάλες ποσότητες, αλλά είναι στη φύση θα έλεγα της επιχείρησης, να κοιτάζει όλο τον ελληνικό χώρο…
■Είναι και ο κοινωνικός της ρόλος.
Ακριβώς, και ο κοινωνικός της ρόλος που δεν είναι απλώς το πού θα βγάλουμε τα περισσότερα λεφτά, αλλά να έχουμε μια παρέμβαση τέτοιου τύπου, ώστε να ικανοποιείται κάθε γωνιά της χώρας.
■ Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας ν’ αλλάξει άμεσα και σε νοοτροπία και σε επενδύσεις ούτως ώστε η ΔΕΗ να γίνει μια πιο σύγχρονη επιχείρηση σε μια απελευθερωμένη αγορά με ισχυρούς ανταγωνιστές, με τους οποίους τη μία θα συνεργάζεται, την άλλη θα είναι ανταγωνίστρια;
Είναι σαφές ότι η ΔΕΗ στα επόμενα δυο χρόνια θα είναι μια άλλη επιχείρηση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν σ’ αυτό το χρονικό διάστημα είναι πραγματικά κοσμογονικές για την επιχείρηση. Απ’ τη μια μεριά όπως γνωρίζετε προχωρούμε στη δημιουργία των θυγατρικών στη διανομή και στη μεταφορά, άρα το ζήτημα είναι ότι σπάει ας πούμε η επιχείρηση σε κομμάτια, από την άλλη αυτό που συζητούσαμε πριν, θα δώσουμε κομμάτι από την ηλεκτρική μας παραγωγή, θα κοιτάξουμε να ανοιχτούμε στο εξωτερικό, άρα, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, θέλει μια αλλαγή νοοτροπίας κιόλας, και ξέρετε, οι νοοτροπίες είναι αυτές που αλλάζουν δύσκολα. Άρα είναι μια διαδικασία θα έλεγα μακρόσυρτη. Πάντως αυτό που θα ήθελα να πω σχετικά με τη ΔΕΗ είναι ότι πραγματικά έχει εξαιρετικά στελέχη. Και νομίζω ότι τα στελέχη της ΔΕΗ μπορούν, πιστεύοντας σ’ αυτή την αλλαγή, πραγματικά να την πάνε μπροστά. Είναι νομίζω μια από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τέτοια τεχνογνωσία και μ’ ένα πνεύμα που πραγματικά νομίζω ότι μπορεί να την πάει μπροστά.
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε με διαφορετικούς τρόπους απ’ ότι στο παρελθόν, όπως είπατε σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο δεν είχε συνηθίσει η ΔΕΗ όντας μονοπώλιο στο παρελθόν, άρα θέλουμε νέες νοοτροπίες, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι πραγματικά ακριβώς επειδή τα στελέχη είναι πολύ υψηλού επιπέδου και καταλαβαίνουν ποιο είναι το στοίχημα μπροστά μας, ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να πάμε σε μια νέα ΔΕΗ η οποία θα είναι ίσως καλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν.
■ Κατά διαστήματα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι έχετε παραιτηθεί πολλές φορές. Θα... παραιτηθείτε ξανά;
Δεν έχω παραιτηθεί καμία φορά κ. Τσατσαρώνη και ελπίζω να συνεχίσω την προσπάθεια για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα.
■ Συμπεραίνω ότι η σχέση σας με τους εργαζομένους και με το αρμόδιο Υπουργείο είναι αρμονικές και εποικοδομητικές..
Και με τα δύο. Πιστεύω, και αν θέλετε το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία, στις καλές σχέσεις με τους εργαζομένους και από την άλλη μεριά στις άριστες σχέσεις που έχω με το Υπουργείο. Πραγματικά και με τους δύο υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας πολύ στενής και νομίζω ότι αυτό μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Διότι η ΔΕΗ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση όπως στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να έχεις καλές σχέσεις και με την πολιτεία και με τους εργαζομένους, που έχουν ένα πολύ ισχυρό Συνδικάτο.
■ Και με τους ιδιώτες που διεκδικούν μερίδια της ίδιας αγοράς πώς είναι οι σχέσεις σας;
Και με τους ιδιώτες το ίδιο ισχύει. Θέλω να επισημάνω ότι οι σχέσεις μου και με τους ανταγωνιστές στο χώρο είναι πολύ καλές. Κοιτάζω να τις διατηρώ πολύ καλές διότι ξέρετε, ο χώρος στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και επίσης πολλοί από τους ανταγωνιστές μας, ανταγωνιστές με την έννοια της παραγωγής, είναι συγχρόνως και συνεργάτες μας στα έργα, μας φτιάχνουν τα έργα. Άρα πρέπει και οι σχέσεις να είναι όσο καλύτερες γίνεται και νομίζω ότι σήμερα είναι πολύ καλές.
Πηγή: Εφημερίδα Ισοτιμία-Χρίστος Τσατσαρώνης
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου