Δεύτερη χειρότερη στις περιβαλλοντικές επιδόσεις αναδεικνύεται η Ελλάδα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνολικά οι ανοιχτές ελληνικές υποθέσεις παράβασης της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, ή μη ενσωμάτωσής της στο Εθνικό Δίκαιο, έχουν φθάσει τις 43. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται και ορισμένες... παλιές πληγές, αφού ακόμη εκκρεμεί η συμμόρφωση με έξι πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις που ενδέχεται να εξελιχθούν σε νέους... Κουρουπητούς. Η μη συμμόρφωση και η εκ νέου διαδικασία παραπομπής θα οδηγήσουν σε δυσβάσταχτα πρόστιμα.
Ηδη προ των πυλών βρίσκεται μια δεύτερη καταδίκη για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι είχε αποφασίσει να «κρατήσει» την υπόθεση για λίγους μήνες στο συρτάρι, λόγω της οικονομικής κρίσης, διότι ο πέλεκυς θα έπεφτε βαρύς στην εύθραυστη οικονομία της χώρας. Το πρόστιμο υπολογίζεται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2009 για τις χωματερές που λειτουργούν ακόμη (περίπου 300) και γι΄ αυτές που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί (περίπου 400).
Αλλες πέντε πρωτόδικες καταδίκες αφορούν τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Ανατολική Αττική, την απουσία διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους, καθώς και τον καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ), ο οποίος έστω και καθυστερημένα ολοκληρώνεται.
Εκτός από αυτές τις έξι υποθέσεις, άλλες 20 αφορούν καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο, όπως π.χ. για την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, την Οδηγία-πλαίσιο για το θαλάσσιο περιβάλλον κ.ά.
Για την εφαρμογή της οδηγίας που αφορά την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από βιομηχανίες και γεωργικές δραστηριότητες η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Η Ελλάδα έχει λάβει επίσης πέντε αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει). Αναφέρονται στην ακατάλληλη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής (θέση Σκαλιστήρι), στην ελλιπή προστασία της Κορώνειας η οποία έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της λίμνης, στην εφαρμογή των οδηγιών για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και στη μη υποβολή έκθεσης για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/91 που αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στο πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας (προειδοποιητική επιστολή) βρίσκεται η χώρα μας για άλλες τρεις υποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την κακή εφαρμογή της οδηγίας για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, η δεύτερη με την κατάρτιση και την αποστολή σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και η τρίτη με τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχή της Λακωνίας που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura.
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου