Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ διαβίβασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής τρεις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
1.του έργου “Μεταλλευτικές -Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”
2.του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του ως άνω έργου καθώς και
3.του έργου “Απομάκρυνση Καθαρισμός και Αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας”
Με το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι “μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 35 ημερών ανεξάρτητα αν έχουν διαβιβασθεί ή όχι οι γνωμοδοτήσεις των φορέων της περιοχής και του Ν.Σ., η Ομάδα Συντονισμού μπορεί εντός 15 ημερών να προωθήσει την έκδοση της σχετικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)”.
Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έκτασης 317.000 στρεμμάτων, καλύπτουν το 50% της επιφάνειας των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας που συγκροτούν το νέο “Καλλικράτειο” Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. H προεκλογική εκστρατεία στο Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ βρίσκεται στην κορύφωσή της και η νέα Δημοτική Αρχή θα προκύψει κατά πάσα πιθανότητα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 14 Νοεμβρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα πρέπει τα απερχόμενα Δημοτικά Συμβούλια και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της καταργούμενης πλέον Νομαρχίας να εργαστούν υπερεντατικά για να μελετήσουν τις 4.000 σελίδες, τα σχέδια και τους 100 χάρτες των ΜΠΕ, να συνεδριάσουν και να στείλουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο ΥΠΕΚΑ μέχρι το αργότερο τις 3 Δεκεμβρίου 2010! Μας δουλεύει το Υπουργείο;
Η μεθόδευση είναι προφανής και “βγάζει μάτι”. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο τα τρία Δημοτικά Συμβούλια όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα. Σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα (Ν. 3463/2006 άρθρο 93) ένα μήνα πριν την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, δηλαδή από την 1η Δεκεμβρίου, τα παλαιά Δημοτικά Συμβούλια και το Ν.Σ. θα μπορούν να αποφασίζουν μόνο για “θέματα εκτάκτων περιπτώσεων εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”. Στις “επείγουσες ανάγκες” δεν περιλαμβάνονται βέβαια γνωμοδοτήσεις για ΜΠΕ.
Το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ μπορεί άνετα να θεωρηθεί ότι είναι εκτός νομιμότητας, αφού εκ των πραγμάτων 35 μέρες δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αν θεωρηθεί οριακά νομότυπο, η ουσιαστική νομιμότητα του είναι ανύπαρκτη. Κανένα Δημοτικό ή Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει αυτήν την περίοδο τη νομιμοποίηση, ουσιαστική, ηθική και δημοκρατική, να αποφασίσει για το ΜΕΙΖΟΝ θέμα της περιοχής που αποτελεί το διακύβευμα των εκλογών στο Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και κρατάει σε αναστάτωση τις τοπικές κοινωνίες εδώ και δεκαετίες. Η σπουδή του Υπουργείου να εκβιάσει την έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου πριν αναλάβουν καθήκοντα τα νέα Δημοτικά Συμβούλια είναι ανήθικη και μεθοδευμένη. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο σχετικό Πρακτικό της αρμόδιας για την αδειοδότηση “Ομάδας Συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα” έχει ημερομηνία 27/10/2010. Την ίδια μέρα που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος της Μελέτης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο! Η βιασύνη του Υπουργείου δεν κρύβεται. Eπιχειρείται περιβαλλοντική αδειοδότηση με διαδικασίες “Ψεκάστε- Σκουπίστε- Τελειώσατε”!
Περισσότερα στο http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/11/02/ypeka-mpe/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου