Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η «μαύρη τρύπα» της ανακύκλωσης...

Σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος γύρω από τις χωματερές συνεπάγεται η αδυναμία της χώρας μας να οδηγήσει σε ανακύκλωση τα εκατομμύρια CD και DVD που κυκλοφορούν στην Ελλάδα κάθε χρόνο.
Αιτία του προβλήματος είναι το νομικό κενό στην eθνική αλλά και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανακύκλωση, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ώστε τα αστραφτερά δισκάκια μουσικής και βίντεο να μην καταλήγουν στα σκουπίδια.
Στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της τεράστιας προσφοράς σε CD και DVD από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με τα οποία υπολογίζεται ότι πλέον κυκλοφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια CD και DVD ετησίως.
Αν σε αυτά προστεθούν τα 5 εκατομμύρια CD της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και τα άλλα τόσα δισκάκια λογισμικού που παράγονται κάθε χρόνο, προκύπτει ένας αριθμός γύρω στα 60 εκατομμύρια τεμάχια.

Στις χωματερές
Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά, προφανώς, παραμένει στη δισκοθήκη κάθε σπιτιού. Σημαντικό μέρος όμως καταλήγει στους κοινούς χώρους απόθεσης των αστικών απορριμμάτων, καθώς στη χώρα μας λειτουργεί μόνο ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης CD και DVD.
Η εταιρεία Ανακύκλωση Α.Ε. στην Κομοτηνή απορροφά αποκλειστικά τα ελαττωματικά τεμάχια των εργοστασίων παραγωγής.
«Βρίσκουμε συνεχώς πολλά CD και DVD στους κάδους μας, επειδή όμως δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για την ανακύκλωσή τους, τα διοχετεύουμε στους κοινούς χώρους απορριμμάτων», δήλωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που ασχολείται με την ανακύκλωση συσκευασιών, και της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., η οποία συλλέγει τα ηλεκτρονικά απορρίμματα.

Το «δηλητήριο» των CD
Μεγαλύτερος προβληματισμός, ωστόσο, από την επιβάρυνση των χωματερών προκύπτει από τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια παραμονή των CD και των DVD στους χώρους απορριμμάτων.
Το κυριότερο συστατικό από το οποίο φτιάχνονται είναι το λεγόμενο πολυκαρβονικό πλαστικό, το οποίο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μόλις τα τελευταία χρόνια. Αιτία είναι η ουσία διφαινόλη Α, που περιέχεται σε αυτόν τον τύπο πλαστικών.
«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η διφαινόλη Α ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας. Μιλάμε για δυσλειτουργίες στο καρδιακό και το αγγειακό σύστημα, προβλήματα στο συκώτι, ορμονικές διαταραχές, ενώ εξετάζονται και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των εμβρύων.
Ακόμη, συνδέεται και με την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδή, του προστάτη, των όρχεων και του μαστού», δηλώνει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Οι έρευνες για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ουσίας ξεκίνησαν μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανιχνεύτηκε στα ούρα χιλιάδων ανδρών στις ΗΠΑ. Από τότε, σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τη μείωση των ορίων της διφαινόλης Α στα πλαστικά, ενώ κάτι αντίστοιχο διερευνά τον τελευταίο καιρό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μπορεί λοιπόν αυτή η ύποπτη ουσία να περνά στο έδαφος μέσω των εκατομμυρίων CD που βρίσκονται στις ελληνικές χωματερές και να επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία; «Οι έρευνες για τη διφαινόλη Α βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να μας δείξουν κάτι τέτοιο, ωστόσο αυτό το ανησυχητικό σενάριο που αναφέρετε δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο κ. Κατσαρός.

Παγκόσμιο πρόβλημα...αλλά με εθνική λύση
Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ασχολούνται με την ανακύκλωση, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έχουν λησμονήσει εντελώς τα CD και τα DVD. Πρόκειται σαφώς για μια «μαύρη τρύπα» της κοινοτικής μέριμνας για τα απορρίμματα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
Υπολογίζεται πως σε όλον τον κόσμο, κάθε μήνα, καταλήγουν στα σκουπίδια πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι CD και DVD.
Ικανοποιητικά συστήματα ανακύκλωσης υπάρχουν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη γίνονται αξιόλογες προσπάθειες σε τοπικό κυρίως επίπεδο σε Βρετανία και Ολλανδία, όπου οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τα CD που δεν θέλουν σε ειδικούς κάδους.
Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας. Η Ελλάδα που, συν τοις άλλοις, έχει την ιδιαιτερότητα της τεράστιας κυκλοφορίας CD και DVD από περιοδικά και εφημερίδες, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που φαίνεται ότι δημιουργείται, μέσω πρωτοβουλιών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Πηγή: http://www.real.gr/-ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top