Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκές βιομηχανίες «χρηματοδότησαν αντιρρησίες του κλίματος στις ΗΠΑ» ...

Παρίσι, Γαλλία
Μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές εταιρίες Bayer και BASF και οι γαλλικές Lafarge και GDF-Suez, χρηματοδότησαν Αμερικανούς γερουσιαστές που αμφισβητούν το ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN).Η έκθεση του δικτύου, το οποίο απαρτίζεται από 130 μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της Ευρώπης κατέβαλαν τουλάχιστον 306.000 δολάρια το 2010 σε γερουσιαστές που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και σε πολέμιους της νομοθεσίας για το κλίμα στις ΗΠΑ.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο η ομοσπονδιακή εκλογική επιτροπή των ΗΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στις 2 Νοεμβρίου. Αναφέρουν λεπτομερώς τα ποσά που έλαβε κάθε γερουσιαστής και το όνομα του δωρητή, σύμφωνα με την αμερικανική πολιτική διαφάνειας στη χρηματοδότηση των βουλευτών.
«Μια ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη χρηματοδοτεί τις πολιτικές εκστρατείες ορισμένων από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στους κόλπους της Γερουσίας» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Υπογραμμίζουν ότι οι εν λόγω ευρωπαϊκές εταιρείες συσπειρώνονται κατά της δραστικής μείωσης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην Ευρώπη.
Η έκθεση αναφέρει ότι η γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, που εξέπεμψε πέρυσι 15 εκατομμύρια τόνους αντιστοίχου διοξειδίου του άνθρακα, κατέβαλε 34.500 δολάρια στους Αμερικανούς γερουσιαστές που αντιτίθενται στην καθιέρωση αγοράς άνθρακα στις ΗΠΑ, ενώ η GDF-Suez έδωσε 21.000 δολάρια.
Ο πιο γενναιόδωρος δωρητής της ομάδας, ήταν η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer με 108.000 δολάρια και ακολούθησε η BASF με 61.500 δολάρια.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top