Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί...

Πολύγυρος ,Νομαρχία Χαλκιδικής 26-11-2010. "Δημόσια διαβούλευση" που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής...



Αντιδράσεις... χρυσός
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε στη νομαρχία μελέτες 4.000 σελίδων για γνωμοδότηση, θέτοντας προθεσμία 35 ημερών, κάτι που οδήγησε τους κατοίκους της περιοχής σε δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής θεωρούν την αδειοδότηση των μεταλλείων παράνομη, αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις που πρότεινε το υπουργείο και βγήκαν με μαύρες σημαίες στους δρόμους
Αν το μυθικό Ελντοράντο βρισκόταν κάπου στον Αμαζόνιο, όπως πιστεύουν ερευνητές, η σύγχρονη «πόλη του χρυσού» βρίσκεται στη Χαλκιδική. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει καταθέσει στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο για επέκταση της εξορυκτικής της δραστηριότητας στην περιοχή Στρατονίκης, Ολυμπιάδας και Σκουριών Μεγάλης Παναγίας, όπου τα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, ψευδαργύρου, μόλυβδου, αργύρου κ.ά. βρίσκονται σε αφθονία, και αναμένει την τελική έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει καταθέσει.
Η βεβιασμένη κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να στείλει προεκλογικά στο απερχόμενο και καταργούμενο νομαρχιακό συμβούλιο μελέτες 4.000 σελίδων για γνωμοδότηση, θέτοντας ως όριο τις νόμιμες 35 μέρες, εξαγρίωσε κατοίκους, δημοτικούς άρχοντες και κινήσεις πολιτών, που, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΚΑ ότι θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις.
Ηδη προχθές Παρασκευή, πρώτη μέρα της διαβούλευσης που πραγματοιήθηκε στον Πολύγυρο, παρουσία αρμοδίων του ΥΠΕΚΑ, του επενδυτή, του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Αριστοτέλη-Χρήστου Πάχτα, εργαζομένων στα μεταλλεία και κατοίκων, λίγο πιο μακριά, στην Ιερισσό, απερχόμενοι δημοτικοί άρχοντες και κάτοικοι πραγματοποίησαν «αντιδιαβούλευση» και διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας μαύρες σημαίες. «Δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να γίνει ο τόπος μας χώρος χημικών εργοστασίων και μεταλλουργείων, να καταστραφούν τα δάση και τα νερά μας στο βουνό Κάκαβος, καθώς και στο Στρατωνικό όρος» τονίζει ο Τόλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του σωματείου Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Οπως υποστηρίζει, «η εκβιαστική κίνηση του ΥΠΕΚΑ να αποσπάσει γνωμοδοτήσεις πριν από τον Ιανουάριο, οπότε και εγκαθίστανται οι καλλικρατικές δημοτικές αρχές, οφείλεται στο ότι ο νόμος "Καλλικράτη" δεν προσδιορίζει αν για ΜΠΕ μεγάλων επενδύσεων γνωμοδοτεί η περιφέρεια ή ο δήμος.
»Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγουν νέα προεδρικά διατάγματα που να προσδιορίζουν προσθεσμίες, διαδικασίες κ.λπ. Αυτό θα πάρει χρόνο. Στέλνοντας τις μελέτες προεκλογικά όλα θα γίνουν σύμφωνα με τη διαδικασία των καποδιστριακών δήμων».
Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και πολλοί ήδη μιλούν για διχασμό της τοπικής κοινωνίας και διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Η ανεργία στην περιοχή είναι μεγάλη και τα μεταλλεία δίνουν δουλειά σε 370 άτομα. Το «άνοιγμα» των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων θα φέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, λέει η εταιρεία. Ομως δύο από τους τρεις δήμους που συγκροτούν τον καλλικρατικό δήμο Αριστοτέλη (Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου) έχουν δηλώσει στο ΥΠΕΚΑ ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαβούλευση και δεν συμμετέχουν.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος, σε πρόσφατη επιστολή του προς την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός τόσο ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη και καταχρηστική», όσο και απέναντι στην ίδια, αποδίδοντάς της ότι θέλει να συμπαρασύρει «στην παρανομία αυτή τα δημοτικά και το νομαρχιακό συμβούλιο οδηγώντας τα στη λήψη παράνομων και καταχρηστικών αποφάσεων. Εναν μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, τα συμβούλια αποφασίζουν για θέματα έκτακτης ανάγκης».
Η υπουργός υπογράμμισε ότι «η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που δεν προβλέπει διακοπή ή αναστολή για τους λόγους που επικαλείσθε», δηλαδή λόγω εκλογών.
Στις 24 Νοεμβρίου ο δήμος έστειλε εξώδικο προς την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη και προς τον νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριο Ζωγράφο, με την οποία καλούνται να αναστείλουν κάθε διαδικασία σχετική με τη ΜΠΕ. Το νομικό έγγραφο επικαλείται δύο αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έγιναν από κατοίκους της περιοχής κατά υπουργικών και διοικητικών αποφάσεων που σχετίζονται με τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και δεν έχουν εκδικαστεί.
Το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της νομαρχίας καταγγέλλοντας με τη σειρά τους τη διαδικασία αδειοδότησης. Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσουν «κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωσή της, διότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας».
Εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ η ειδική γραμματέας Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση, δηλώνει στην «Κ.Ε.»: «Η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου είναι καθαρά γνωμοδοτικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα. Θα δοθεί χρόνος για διαβούλευση, ούτως ώστε σε όποιες αποφάσεις πάρει το υπουργείο να λάβει υπόψη αντιδράσεις και διαφωνίες. Το θέμα είναι να μην παίζονται παιχνίδια μικροπολιτικής για μια επένδυση την οποία επιθυμεί η πλειοψηφία».
Για «τεχνητή πόλωση» και «δηλητηριασμό της κοινής γνώμης» κάνει λόγο και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αριστοτέλης-Χρήστος Πάχτας, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρόκειται για φιλοπεριβαλλοντική επένδυση. «Θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της για να επιστρέψει ο πλούτος στην περιοχή. Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και των μεταλλευτικών αποθεμάτων προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα της απασχόλησης».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ nadia@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top