Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Στο νομαρχιακό συμβούλιο η Μ.Π.Ε. «σκούπα» για τα ορυχεία...


Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας ήταν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον χτες βράδυ, καθώς ήταν το μοναδικό θέμα συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης.
Το θέμα «Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της ΔΕΗ Α.Ε. για την λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας Νομού Κοζάνης», ήρθε για δεύτερη φορά για συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη φορά το νομαρχιακό συμβούλιο είχε απορρίψει την ΜΠΕ, πρωτίστως επειδή δεν συμπεριελάμβανε την μετεγκατάσταση της Ακρινής, αλλά και για άλλες παραλείψεις της μελέτης.
Δεδομένου ότι το βασικό θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής δεν επιλύεται, αφού δεν γίνεται αναφορά στη μελέτη, αλλά και επειδή υπάρχουν κι άλλα «θολά σημεία», θεωρούνταν μάλλον βέβαιο ότι το νομαρχιακό συμβούλιο δεν επρόκειτο να δώσει θετική γνωμοδότηση. Άλλωστε, την πρώτη φορά η μελέτη είχε επιστραφεί στη ΔΕΗ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλύσει το μείζον θέμα της Ακρινής μέσα από τη μελέτη. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση εκείνη του νομαρχιακού συμβουλίου παρευρίσκονταν αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με επικεφαλής τον τότε γενικό διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας και Ορυχείων, Δημήτρη Λάππα. Ο κ. Λάππας είχε δεσμευτεί τότε ότι «θα γίνει μία μελέτη ?σκούπα? για το σύνολο των ορυχείων που θα προβλέψει και την μετεγκατάσταση της Ακρινής». Όμως αυτή η δέσμευση δεν τηρείται με την παρούσα ΜΠΕ, όπως δεν τηρούνται και άλλες παράμετροι. Για παράδειγμα και στην «διορθωμένη» μελέτη χωροθετείται θέση απόθεσης στο Προάστειο σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό. Στην πρώτη μελέτη ο χωροθετημένος χώρος απόθεσης βρισκόταν στα 162 μέτρα από τον οικισμό, δηλαδή ξεμάκρυνε κατά 38 μέτρα, οπότε το πρόβλημα παραμένει.
«Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας και εάν θέλουμε το νομαρχιακό συμβούλιο ως θεσμικό όργανο του νομού Κοζάνης να προστατέψει την αξιοπιστία του, οφείλουμε να απορρίψουμε τη ΜΠΕ που έφερε εκ νέου η ΔΕΗ, αφού δεν λύνει το βασικό πρόβλημα για το οποίο την είχαμε απορρίψει», δήλωσε στον «Π» νομαρχιακός σύμβουλος. Αναφερόμενος στην προφορική δέσμευση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, ή οποία δήλωσε ότι θα λυθεί το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει η ίδια, ο νομαρχιακός σύμβουλος πρόσθεσε ότι «δεν μας καλύπτει η προφορική δέσμευση γιατί η κ. Μπιρμπίλη σήμερα είναι υπουργός, αύριο δεν είναι».
Θεωρείται λοιπόν δεδομένη η μη έγκριση της ΜΠΕ, το θέμα είναι απλώς η φόρμουλα που θα επιλεγεί, αν δηλαδή απορριφτεί η μελέτη ή αν θα επιστραφεί στη ΔΕΗ για διόρθωση.
Να σημειωθεί ότι τα δημοτικά συμβούλια Πτολεμαΐδας και Ελλησπόντου ήδη απέρριψαν την εν λόγω μελέτη.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

2 σχόλια:

nikos είπε...

προσωπικα μεγάλη και αρνητική εντύπωση μου κάνει η ψυχραιμία του κυρίου ΔΑΚΗ πολιτικά υπεύθυνου του Νομού που μέχρι σήμερα αρκέστηκε στην γνώμη του Προϊστάμενου Τεχνικών Υπηρεσιών και ΙΓΜΕ δλδ μη αρμόδιων φορέων της πολιτείας , προφανώς και στην γνώμη του μελετητή του Ορυχείου και συμμαθητή και σύμβουλο του Χρ.Κολοβου ότι άφορά το ρήγμα στη Μαυροπυγη . Όμως έχει Νομική υποχρεώσει να καλέσει ΑΜΕΣΑ την Επιθεωρήσει Μεταλλίων και Περιβάλλοντος .Και τα λόγια είναι φτώχεια

Ανώνυμος είπε...

Μπε...μπε...μπε......
απο το 2001 που λειτούργησε το ορυχείο Μαυροπηγής......περιμένουμε την ΜΠΕ......γιατί???????????
Ποιός ο σκοπός της ΜΠΕ, αφού λειτουργεί το ορυχείο, οι κάτοικοι ανησυχούν.....και για την ζωή τους.....και το αποτέλεσμα.....
μπε...μπε....μπε.....μπε....μπε...

 
back to top