Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σχέδιο και «κόντρες» για τον Τοπικό Πόρο...


Το ζήτημα του Τοπικού Πόρου και της αξιοποίησής του βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της προχθεσινής συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, με αφορμή την παρουσίαση, από την ΑΝΚΟ και τον γενικό διευθυντή της Γιώργο Αμανατίδη, του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης για τη Μεταλιγνιτική Περίοδο και τη διαχείριση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος μέχρι και το 2016. Φυσικά, μέσα από δηλώσεις, όσο και στην αρχή (μέσω ερωτήσεων) και στο τέλος (καθώς η όλη συζήτηση μεταφέρθηκε ώρες μετά…) της πολύωρης συνεδρίασης τέθηκε και το θέμα που έχει ανακύψει μετά τις αποκαλύψεις-«βόμβα» για την ΕΔΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο σκέλος που έχει να κάνει με τα 11 υποέργα-φάντασμα της προεκλογικής περιόδου, από τις 150.000 ευρώ του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, μετά από την προγραμματική σύμβαση της Νομαρχίας με την Περιφέρεια.
Σχετικά με την παρουσίαση του Σχεδίου από την ΑΝΚΟ, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η βούληση να παρουσιάσουμε σε κάποιους άξονες μια βάση συζήτησης για το νέο ΕΑΠ, αλλά και για τη συνέχεια των χαρακτηριστικών της περιοχής μας δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο και αντιγραφή, αλλά έγινε μια μεγάλη συζήτηση και διαβούλευση πολλών ατόμων. Και αυτό το σχέδιο είναι μια βάση συζήτησης, έτοιμο για νέες αυτοδιοικητικές αρχές. Εκτιμώ πως μπορούν να κατατεθούν προτάσεις από όλους μας, μετά την παρουσίαση και μπορούμε να συζητήσουμε και να πάρουμε την απόφαση μετά τον 15Αύγουστο». Να σημειωθεί πως αρχικά υπήρχε η πρόθεση λήψης απόφασης για τη σύναψη της προγραμματικής απόφασης, όμως, μετά και από τη σχετική δήλωση του Ιορδάνη Ανδρεάδης ότι θα ψηφίσει «κατά», ο νομάρχης ζήτησε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα μετά από ένα μήνα.
Ερωτηθείς από τον Ιορδάνη Ανδρεάδη, αλλά και τον Γιάννη Αποστολίδη σχετικά με το ζήτημα των 11 υπο-έργων «τουριστικής προβολής» στην προεκλογική περίοδο, από τις 150.000 ευρώ του Τοπικού Πόρου, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τοποθετήθηκε επάνω στα «αδιάθετα» ποσά των 591.000 ευρώ, για τα οποία είχε μιλήσει ο ίδιος. Όπως είπε ο νομάρχης Κοζάνης, «το 2008 ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να υπάρξει ένας έλεγχος εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις και οφειλές από χρήματα που είχαν κατατεθεί μέσα από τα ΕΑΠ. Είναι μια διαδικασία που έπρεπε να είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Γενόμενος ο έλεγχος διαπιστώθηκε πως η ΔΕΗ έπρεπε να αποδώσει κάποια χρήματα στους τρεις Νομούς. Σύμφωνα με την ισχύουσα από τον Ιανουάριο του 2008 απόφαση τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν στην Περιφέρεια. Ήταν στη διακριτική ευχέρεια της Περιφέρειας η κατανομή. Κάναμε κάποιες προτάσεις, όπως και η Νομαρχία Φλώρινας. Στο Νομό Κοζάνης το ποσό αυτό ήταν 591.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον τότε περιφερειάρχη να κάνει την κατανομή και αυτό έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας. Έβγαλε μια απόφαση με την οποία κατένειμε αυτά τα ποσά σε μια σειρά δράσεων, για τις οποίες μας ενημέρωσε, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Κάποιες δράσεις κατανεμήθηκαν για την τουριστική προβολή του Νομού Κοζάνης, όπως τα 150.000 ευρώ. Δεν γνωρίζω και δεν είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω εάν προκύπτει κατάτμηση έργου…». Στη συνέχεια ανέφερε όλα τα ποσά που δόθηκαν σε έργα από το εν λόγω κονδύλιο, πάντα από τον Τοπικό Πόρο. Ο κ. Δακής σημείωσε πως «ο φορέας που εφαρμόζει το λιγνιτικό τέλος είναι η Νομαρχία και η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας δεν μπορούσε να έχει το Περιφερειακό Ταμείο, η εκταμίευση έγινε από τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας. Η προγραμματική σύμβαση είχε να κάνει με την ταμειακή αυτή υποχρέωση. Ορίστηκε εκπρόσωπος της Ν.Α. για να την παρακολουθεί. Ουδέν ευρώ εκταμιεύτηκε και τα χρήματα είναι στην Περιφέρεια». Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ο νομάρχης Κοζάνης παραδέχθηκε πως είχε καταθέσει προτάσεις στην Περιφέρεια, κάτι που δεν είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας. Μάλιστα, ο κ. Δακής δέχθηκε πως έβαλε την υπογραφή του, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, σημειώνοντας, πάντως, πως «δεν συμμετείχα σε οποιαδήποτε Επιτροπή Ελέγχου».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης ανέφερε πως ότι «δεν είναι δυνατόν ο νομάρχης να έχει προγραμματίσει ακόμη και έργα από το….4ο ΕΑΠ, αλλά και δεν πρέπει να περάσει η διαχείριση στον εκάστοτε περιφερειάρχη, σε όποιο κόμμα και αν ανήκει»,ενώ έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της νέας εποχής για τη διαχείριση του ΤΠΑ, μετά το σχέδιο «Καλλικράτης». Για το θέμα των 11 έργων απέδωσε μεγάλες πολιτικές ευθύνες στον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, λέγοντας πως «δεν υπέγραψε το έργο στην Επιτροπή Παρακολούθησης ως πρόεδρος; Γιατί τα Εντελλόμενα δεν ενέκριναν τα τιμολόγια; Με ποια αιτιολογία; Και γι΄ αυτό δεν έχει εκταμιευτεί κανένα ευρώ».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής» Γιάννης Αποστολίδης τόνισε πως είναι θετική η διαβούλευση για το 4ο ΕΑΠ, όμως σημείωσε πως «μέχρι και τη λήξη της θητείας σας κύριε νομάρχα θα πρέπει να εξασφαλίσετε τη νέα, μετά «Καλλικράτη», υπουργική απόφαση για τη διαχείριση του ΕΑΠ». Για το θέμα των 11 υποέργων ο κ. Αποστολίδης διερωτήθηκε «ποια και πού είναι αυτή η προγραμματική σύμβαση; Γιατί δεν μου δόθηκε μέσα στα στοιχεία που έχω ζητήσει πριν τέσσερις μήνες; Και από πού προήλθαν αυτά τα 591.000 αδιάθετα ευρώ;».
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου Υψηλάντη Κυριάκου Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν ο μόνος που έμεινε μέχρι τέλους, ζήτησε για μια ακόμη φορά τα περισσότερα κονδύλια του ΤΠΑ να δοθεί στους λεγόμενους «ενεργειακούς» ΟΤΑ.

Συζήτηση για Μαυροπηγή και ΔΕΗ
Στην αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με το ρήγμα που έχει εντοπιστεί σε αγροτική περιοχή της Μαυροπηγής, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός για την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά, παράλληλα, τονίζοντας πως το φαινόμενο ήδη παρακολουθείται και θα πρέπει να παρακολουθηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Ερωτηθείς σχετικά από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνη Ανδρεάδη, ο Γιώργος Δακής σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει υποσχεθεί να εγκαταστήσει ειδικά μηχανήματα, ενώ δέχθηκε πως υπάρχουν και εκεί παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την πλευρά της ΔΕΗ. «Μακάρι αυτές οι παραβάσεις να λύνονταν με ένα πρόστιμο», είπε ο νομάρχης Κοζάνης.
Επίσης παρουσιάστηκε η μελέτη της ΑΝΚΟ, σε συνεργασία με ιδιωτική, εξειδικευμένη εταιρία, σχετικά με τη σχέση οργανισμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τοπικές κοινωνίες χωρών του εξωτερικού, με κεντρικό πυρήνα τη Ρηνανία-Βεστφαλία. Η παρουσίαση οδήγησε σε σειρά ερωτήσεων και τοποθετήσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, με τον νομάρχη Γιώργο Δακή να απαντά πως η μελέτη αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τοπική κοινωνία, θυμίζοντας πως είχε αποφασιστεί το 2007 από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με κόστος 85.000 ευρώ και χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο. «Δεν το ψήφισα στην Επιτροπή Παρακολούθησης τότε, γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία πρόταση συγκεκριμένη», είπε ο Ιορδάνης Ανδρεάδης

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top