Ξεκινά καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια του οικισμού
Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ΙΓΜΕ βρέθηκαν την Τετάρτη στην Μαυροπηγή, δ.δ του δήμου Πτολεμαΐδας, και πραγματοποίησαν αυτοψία στην επιφανειακή ρηγμάτωση που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε αγροτική περιοχή, την ώρα του θερισμού ενός αγροτεμαχίου, φαινόμενο που κινητοποίησε κατοίκους και φορείς καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση εκτελούνται σκαπτικές εργασίες στο ορυχείο της ΔΕΗ.
Ο διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου που ήρθε από την Αθήνα, μίλησε για μια επιφανειακή ρηγμάτωση του εδάφους στα επιφανειακά χαλαρά υλικά στη συγκεκριμένη αγροτική περιοχή, το εύρος της οποίας ανέρχεται σε 50-60 εκατοστά, το κατακόρυφο άλμα ανέρχεται σε 10 εκατοστά και μήκος το σε 300 μέτρα περίπου. Δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άμεση επικινδυνότητα, συστήνεται όμως συστηματική διαχρονική παρακολούθηση του φαινομένου», πρέπει δηλαδή να τεθεί υπό παρακολούθηση για να παρατηρηθεί η εξέλιξή του. Ερωτώμενος για τις ρωγματώσεις σε σπίτια και σε αύλειους χώρους του οικισμού είπε ότι οφείλονται μάλλον σε «διαφορική καθίζηση», χρειάζεται όμως να γίνουν γνωστά τα στοιχεία της γεωτεχνικής συμπεριφοράς.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ελπίδα Γρηγοριάδου και τον αντιδήμαρχο Πτολεμαΐδας Αναστάσιο Βούρα, ξεκινά καταγραφή των ζημιών ?ρωγμών- που παρατηρούνται σε οικήματα της Μαυροπηγής, καθώς οι κάτοικοι τις αποδίδουν στη δραστηριότητα του γειτονικού ορυχείου της ΔΕΗ. Συνέστησαν στους κατοίκους που παρατηρούν ρωγματώσεις στα σπίτια τους να απευθύνονται στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Πτολεμαΐδας προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους για να γίνει επίσημη καταγραφή των ζημιών, πριν προχωρήσουν στην αποκατάστασή τους.
Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Βούρας, το ΙΓΜΕ αναλαμβάνει την μέτρηση και αξιολόγηση του φαινομένου, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πτολεμαΐδας αναλαμβάνει να κάνει αυτοψίες στα οικήματα που έχουν παρατηρηθεί ρωγματώσεις και μετά την καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών θα ενημερωθεί η Περιφέρεια και θα εξεταστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης.
Κάτοικοι της Μαυροπηγής, οι οικίες των οποίων βρίσκονται στην άκρη του χωριού, στο κοντινότερο σημείο με το ορυχείο, επέδειξαν στα κλιμάκια της Περιφέρειας και του ΙΓΜΕ τις ρωγματώσεις που παρατηρούνται εδώ και λίγο καιρό στα σπίτια τους. Μάλιστα μία κάτοικος, η κ. Γεωργία Σπυριάδου ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το υπόγειό της παίρνει νερό, ότι έσκασε το τοιχίο του γκαράζ και έχει γεμίσει ρωγμές η στρωμένη με τσιμέντο αυλή του σπιτιού της.
Παρόμοιο πρόβλημα κατήγγειλε και ο κ. Δημήτριος Καραχαρίσης, λέγοντας ότι έχει ανοίξει στη μέση η πλάκα του σπιτιού του και ενώ αποκατέστησε τις ζημίες και την μόνωσε πριν δυο μήνες έχει ανοίξει ξανά σε άλλα σημεία, ενώ και οι τοίχοι του σπιτιού του έχουν γεμίσει ρωγμές. Τόνισε μάλιστα ότι αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σε τουλάχιστον 10 σπίτια του οικισμού.
Θέμα ασφάλειας του οικισμού έθεσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σπύρος Μήτρου, λέγοντας ότι είναι η διάχυτη η αγωνία των κατοίκων μέχρι να σιγουρευτούν εάν υπάρχει ή όχι ασφάλεια για τον οικισμό, ενώ έστρεψε τα βέλη του προς τη ΔΕΗ για τη σιωπή που τηρεί, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τους κατοίκους.
Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Πηγή:Τα Νέα της Πτολεμαΐδας
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
Συνεχίζεται η ανησυχία για το ρήγμα στη Μαυροπηγή...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ποιος είναι ο λόγος ..που δεν κάλεσαν όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις τον γεωτεχνικό Γεργκεν από Γερμανία ..η γνώμη δημάρχου είναι αξιόπιστη( αρχιτέκτονας ) ...τι λέει για τα ρήγματα ο πάντα λαλίστατος στο kozani.net δρ. Νέστωρ Κολοβός αδελφός του Χρήστου και μελετητή του Ορυχείου .. τίποτα ..δεν έχει γνώμη και άποψη ...όλοι οι υπεύθυνοι μουκου
στείλτε επιστολή προσκλητήρια στην 1. Επιθεωρήσει Μεταλλίων
2 Επιθεώρηση Περιβάλλοντος
με ενδείξει επείγων!!!!
Δημοσίευση σχολίου