Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ερώτηση με θέμα την Έγκριση ερευνητικών γεωτρήσεων για κοιτάσματα χρυσού με βάση το ν. 3220/2004...

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τις κ.κ. Υπουργούς:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
- Περιβάλλοντος

Θέμα: Έγκριση ερευνητικών γεωτρήσεων για κοιτάσματα χρυσού με βάση το ν. 3220/2004

Με βάση το άρθρο 51 του ν.3220/2004 η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ μπορεί, κατ’ εξαίρεση όλης της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να προχωρά σε ερευνητικές γεωτρήσεις χωρίς καμία άδεια, οπουδήποτε θέλει μέσα στη μεταλλευτική ιδιοκτησία των 317.000 στρεμμάτων, χωρίς να υποβάλει ΜΠΕ και χωρίς να πάρει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Η εταιρία ανακοίνωσε στις 10/6/2010 τη λήψη έγκρισης για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τρεις νέες περιοχές-στόχους εντός της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας των 317.000 στρεμμάτων. Ο στόχος είναι η αύξηση των γνωστών αποθεμάτων χρυσού των 7.6 εκατ. ουγγιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και η διοίκηση της εταιρείας έχει εγκρίνει κονδύλιο 9,2 εκατ. ευρώ για το ερευνητικό πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.
Οι τρεις νέοι “στόχοι” είναι η “Πιάβιτσα” στο σημερινό Δήμο Αρναίας, η “Φισώκα” στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και η “Τσικάρα” στο Δήμο Παναγίας. Βρίσκονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Στις δυο πρώτες είχαν γίνει στο παρελθόν ερευνητικές γεωτρήσεις από την Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. και την TVX και είχαν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού, ενώ η “Τσικάρα” είναι μια άγνωστη μέχρι σήμερα μεταλλοφόρος περιοχή που εντοπίστηκε από την εναέρια γεωφυσική έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Φισώκα, Τσικάρα και Πιάβιτσα παρουσιάζονται από την εταιρεία όχι σαν “νέα μεταλλεία” αλλά σαν “πρόσθετα αποθέματα” για τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, άρα μάλλον θα επιχειρηθεί να αδειοδοτηθούν μαζί με το “Επενδυτικό Σχέδιο”. Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της εταιρίας “14 συνολικά στόχοι απαιτούν περαιτέρω έρευνα”. Δηλαδή μετά από τους τρεις στόχους του τωρινού ερευνητικού προγράμματος, θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα και στη συνέχεια άγνωστος αριθμός “στόχων”!
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περίπου 100 ερευνητικές γεωτρήσεις είχε έρθει στα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Δήμος Αρναίας γνωμοδότησε θετικά, ο Δήμος Παναγίας αρνητικά, ενώ ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου δεν γνωμοδότησε καθόλου γιατί ο Δήμαρχος δεν έφερε καν το θέμα στο Δ.Σ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο απέφυγε να γνωμοδοτήσει δηλώνοντας “αναρμόδιο”, σύμφωνα με το Ν.3220/2004 που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Δεδομένης της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, η λειτουργία του μεταλλείου επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και τους γειτονικούς οικισμούς, ενώ παράλληλα η λειτουργία των ορυχείων αποτρέπει την ανάπτυξη άλλων μορφών απασχόλησης (μεταποίηση, αγροτουρισμός, καλλιέργειες κλπ.) και γενικά έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την περιοχή, ερωτώνται οι αρμόδιες υπουργοί:
1. Έχουν ενημερωθεί για τις νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000;
2. Προτίθενται να επανεξετάσουν συνολικά την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ιδιαίτερα της οδηγίας 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top