Τα νεαρά άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων ρυπογόνων παραγόντων μπορεί να είναι πιθανότερο να πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, συγκριτικά με άτομα που ζουν σε πιο καθαρή ατμόσφαιρα.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology, τα άτομα 23 ετών και κάτω έχουν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με νόσο Crohn αν ζουν σε περιοχή με σχετικά υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.
Πάντως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεισφέρει στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μια επιστημονική «υπόθεση» που αυξάνει την πιθανότητα η ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι ένας εκ των περιβαλλοντικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά χρησιμοποίησαν στοιχεία από βάση δεδομένων ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων και εντόπισαν 367 παιδιά και ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με νόσο Crohn και 591 με ελκώδη κολίτιδα την περίοδο 2005-2008. Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με πέντε άτομα χωρίς φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου, ίδιας ηλικίας και φύλου.
Στην συνέχεια χρησιμοποίησαν στοιχεία για την ποιότητα του αέρα από κυβερνητικές πηγές, ώστε να καταγράψουν τα ετήσια κατά μέσο όρο επίπεδα τριών ρυπογόνων συστατικών, γύρω από τις κατοικίες των συμμετεχόντων στο δείγμα.
Στα ρυπογόνα περιλαμβάνονται το διοξείδιο του αζώτου, που παράγεται κυρίως από οχήματα και κυριαρχεί στις αστικά περιοχές με έντονη κυκλοφορία, το διοξείδιο του θείου, που παράγεται μέσω βιομηχανικών διαδικασιών, περιλαμβανομένης της καύσης του λιθάνθρακα και του πετρελαίου και τα αιρούμενα σωματίδια, που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, καθώς και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και άλλες πηγές.
Αν και η μελέτη δεν εντόπισε συσχετισμό μεταξύ φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των τριών ατμοσφαιρικών ρυπογόνων, τα νεαρά άτομα (23 ετών και κάτω) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με νόσο Crohn αν ζούσαν σε περιοχή που εντασσόταν στο ανώτερο 60% των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου έναντι του χαμηλότερου 20%.
Ομοίως τα άτομα 25 ετών και κάτω, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ελκώδη κολίτιδα αν ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου. Ωστόσο, δεν προέκυψαν στοιχεία δοσο-εξαρτώμενης σχέσης.
Οι ερευνητές προτείνουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων με προσοχή, καθώς προσπάθησαν να συνεκτιμήσουν και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κάτι άλλο να συντελεί στα τελικά συμπεράσματα της μελέτης.
Ως προς την σχέση πάντως της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ειδικοί εικάζουν, με βάσει στοιχεία από άλλες παθήσεις (καρδιακή και πνευμονική νόσο), ότι τα ρυπογόνα συστατικά της ατμόσφαιρας προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό αυξάνει την πιθανότητα άτομα με γενετική προδιάθεση να εκδηλώνουν τελικά φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Πάντως το γεγονός ότι διαπιστώνεται σχέση ρύπανσης και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στα νεαρά άτομα εγείρει το ερώτημα κατά πόσο τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών.
Πηγή: doctors.in.gr
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου δείχνει καναδική μελέτη...
Labels:
ατμοσφαιρική ρύπανση,
έντερο,
μελέτες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου