Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Νέο σύστημα κατέδειξε αυξημένα ποσοστά ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία...


Πρόκειται για ένα καινούργιο πρωτότυπο σύστημα που μετρά εναέριους ρύπους με τη χρήση στοιχείων από δορυφόρους. Το σύστημα SMAQ, όπως ονομάζεται, εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα και παρακολουθεί την ατμοσφαιρική ρύπανση της Δυτικής Μακεδονίας.
Το εν λόγω σύστημα, όντας το μοναδικό στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί στοιχεία από δορυφόρο, πραγματοποιεί μετρήσεις που γίνονται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και κυρίως σε περιοχές που λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Το SMAQ τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον προηγούμενο Ιούνιο και μάλιστα κατέδειξε υπέρβαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις 15 Ιουνίου στην περιοχή του λεκανοπεδίου του Αμυνταίου.
Ο λόγος των μεγάλων ποσοστών συγκέντρωσης ρύπων στην περιοχή ήταν ότι η ύπαρξη μονάδας της ΔΕΗ που -σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την άπνοια της περιοχής- προκάλεσε την αύξηση των ορίων ρύπανσης πέραν του επιτρεπτού.

Πηγή: http://www.zougla.gr

Περισσότερα για το σύστημα SMAQ σε προηγούμενη ανάρτηση μας, καθώς επίσης εδώ και ακόμα αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.smaq-life.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top