Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αγωνία για την επέκταση του ρήγματος που απειλεί το χωριό...


Σύσκεψη στη νομαρχία Κοζάνης πραγματοποιείται σήμερα σχετικά με το ρήγμα της Μαυροπηγής, με τη συμμετοχή του διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Νικολάου, υπό την προεδρία του νομάρχη Κοζάνης.
Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται επικίνδυνα και το ρήγμα έχει φτάσει στο χωριό, ενώ τα πρώτα σπίτια, σύμφωνα με τους κατοίκους παρουσίασαν ρωγμές. Προχτές έκαναν αυτοψία στην περιοχή ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης και ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Κώστας Γρίβας. Διαπίστωσαν ότι το μήκος του ρήγματος αυξήθηκε πάρα πολύ σε σχέση με την περίοδο που εμφανίστηκε στις αρχές Ιουλίου. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, καθώς έχουμε επέκταση του ρήγματος που φτάνει στην άκρη του χωριού, γι? αυτό χρήζει συστηματικής παρακολούθησης», αρκέστηκε να δηλώσει ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών. Στο μεταξύ, κατά την πρώτη αυτοψία που είχε γίνει στις 11 Ιουλίου, είχε επισημανθεί η άμεση ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου από ειδικούς επιστήμονες με ειδικά όργανα μέτρησης, όπως κλισιόμετρα ή κάτοπτρα, αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι έγινε.
Η νέα διευθύντρια του ΛΚΔΜ, Όλγα Κουρίδου, υπογράμμισε ότι «τοποθετήθηκε ένα κλισιόμετρο σε μία γεώτρηση, βρίσκεται σε εξέλιξη μία δεύτερη γεώτρηση στην οποία θα εγκατασταθεί κλισιόμετρο, ενώ πρόκειται να εγκατασταθεί και τρίτο κλισιόμετρο». Σύμφωνα με την Ό. Κουρίδου, «το πρώτο κλισιόμετρο που τοποθετήσαμε δεν μας έχει δώσει μέχρι τώρα κάποιο στοιχείο για την εξέλιξη του φαινομένου».
Πάντως, ο νομάρχης Κοζάνης, σήμερα στη σύσκεψη πρόκειται να ανακοινώσει στον διευθυντή του ΙΓΜΕ ότι η νομαρχία θα χρηματοδοτήσει μία γεώτρηση, προκειμένου να εξεταστεί η επικινδυνότητα του χωριού. Αυτή η γεώτρηση πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και τη χρηματοδοτεί η νομαρχία, ώστε να έχει στοιχεία δικών της μετρήσεων, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων στοιχείων της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Πλττομένων Μαυροπηγής με έγγραφο που έστειλε στις 31/8 στο ΙΓΜΕ ενημέρωσε για την εξέλιξη του φαινομένου και την επιμήκυνση του ρήγματος μέχρι το χωριό, ζητώντας από το ΙΓΜΕ «να προβεί στις δέουσες ενέργειες». Επίσης, σχετικά με την πρώτη μελέτη για το ρήγμα από το ΙΓΜΕ, με έγγραφο που έστειλε μία ημέρα νωρίτερα (30/8) ζητά περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το:
-Αν στη συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε προβλέπεται να συντάσσεται έκθεση μελέτη τεκμηρίωσης της αρχικής εκτίμησης. Στο ενδεχόμενο που αυτή έχει συνταχθεί θα επιθυμούσαμε να μας προσκομίσετε αντίγραφο αυτής.
-Αν στο πλαίσιο της αναγνωριστικής εξέτασης στα δυτικά πρανή του ορυχείου, εκτός των υπαλλήλων της ΔΕΗ ερωτήθηκαν και τρίτοι για αστοχίες σε αυτά 9π.χ. εργολάβοι, εργαζόμενοι των εργολάβων, κάτοικοι κ.λ.π.).
-Αν γνωρίζετε ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τον έλεγχο του φαινομένου στο διάστημα που μεσολάβησε από την αναγνωριστική εξέταση στις 14/7/2010 έως σήμερα και ποια είναι τα ευρήματα των ελέγχων αυτών.
-Αν πιστεύετε με τα δεδομένα που μέχρι σήμερα έχετε στη διάθεσή σας, ότι η εμφάνιση και η εξέλιξη του φαινομένου, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάπτυξη του ορυχείου.
Οι απαντήσεις που θα λάβει ο σύλλογος στα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει, θα τεθούν υπόψη στην έκτακτη γενική συνέλευση των κατοίκων που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Μαυροπηγής την Τετάρτη 8/9/2010 και ώρα 7 μ.μ., υπό το φως της εξέλιξης του φαινομένου και της επέκτασης του ρήγματος μέχρι το χωριό.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαϊος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αναγνωρίζουν την εντιμότητα την εργατικότητα και την τεχνική κατάρτιση της......της

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΥ ΚΟΥΡΙΔΟΥ......
και
Διευθύντριας ΛΚΔΜ....

απο ποιές ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ της ?????

Μήπως επειδή....
μετά απο.... 10 χρόνια λειτουργίας του ορυχείου.....
«τοποθετήθηκε ένα κλισιόμετρο σε μία γεώτρηση ?????????

ή

επειδή ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
ΣΗΜΕΡΑ
Σύσκεψη στη νομαρχία Κοζάνης πραγματοποιείται σχετικά με το ρήγμα της Μαυροπηγής, με τη συμμετοχή του διευθυντή του ΙΓΜΕ κ. Νικολάου, υπό την προεδρία του νομάρχη Κοζάνης

Ανώνυμος είπε...

Σύλλογος Πλττομένων Μαυροπηγής.....συνεχίζοντας την αλληλογραφία του.....
ΤΩΡΑ
απευθύνεται...
στο ΙΓΜΕ.... «να προβεί στις δέουσες ενέργειες

nikos είπε...

όλοι έπαιξαν στο "παιχνιδάκι" του Ορυχείου Μαυροπηγης μιας και η υπάρξει 11 ρηγμάτων ήταν γνωστή από το 1957 και διαπιστωμένη ..και έχασε δυστυχώς ο ελληνικός λαός και ....τα παιδιά μας .. κρίμα .. αυτό αξίζαμε όπως φαίνεται .. απλά πτωχευσάμε.... δια ολισθήσεως(όρος τριβολογιας) ..

 
back to top