Ενα τσιμεντένιο κτιριακό συγκρότημα με ξενώνες, μουσείο και συνεδριακό κέντρο δημιουργεί το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων μέσα στην καρδιά του Γράμμου, σε έκταση 20 στρεμμάτων, που δεν έχει πρόσβαση, νερό και ρεύμα. Πρόκειται για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, που ξεκίνησε να χτίζεται το 1999, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν το 2003. Η φάση αυτή κόστισε 560 εκατ. δραχμές.
Το τσιμεντένιο κτίριο στην κορυφογραμμή του Γράμμου προκαλεί αντιδράσεις
Τώρα, την αποπεράτωση του αποκαλούμενου πάρκου υιοθέτησε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, που χρηματοδοτεί τις εργασίες με 800.000 ευρώ και ήδη έγιναν δύο πρόχειροι διαγωνισμοί. Ομως οι αντιδράσεις πληθαίνουν, τόσο για την τοποθεσία όπου ανεγείρεται το κτίριο όσο και για το ότι μια παρθένα περιοχή θα γίνει ξαφνικά πόλος έλξης τουριστών και οχημάτων και θα οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη του Γράμμου με οικοδόμηση και εκμετάλλευση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτό το τσιμεντένιο κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει ξενώνες -κατ' άλλους μοτέλ-, μουσείο με αντικείμενα από τον Εμφύλιο και μουσείο χλωρίδας και πανίδας, αλλά και συνεδριακό κέντρο, θα πρέπει να γίνει στην καρδιά του Γράμμου, μέσα στην άγρια φύση και στο πράσινο, που θα προσελκύσει εκατοντάδες «τουρίστες», ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει είτε στην ίδια την πόλη της Καστοριάς είτε σε κάποια άλλη κοινότητα.
«Ο Γράμμος είναι μια παρθένα περιοχή, που αποτελεί αντίβαρο στη μόλυνση που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Νομό Κοζάνης. Είναι η πηγή του οξυγόνου για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Θα έπρεπε να ανακηρυχτεί σε εθνικό δρυμό και πόλο έλξης φυσιολατρών, και να προστατευτεί από κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση», υπογραμμίζει ο εκδότης της εφημερίδας «Καστοριανή Εστία» της Καστοριάς, Δημήτρης Ιατρίδης. Οπως επισημαίνει, η πρόσβαση στο σημείο γίνεται μόνο από έναν χωματόδρομο, όπου σημειώνονται συνεχώς κατολισθήσεις από τις βροχές και τα χιόνια, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε πρόσφατη γεώτρηση για την ανεύρεση νερού, δεν βρέθηκε τίποτα σε βάθος 150 μέτρων.
Ο επικοινωνιολόγος Λεωνίδας Εκιντζόγλου, που έχει χαρτογραφήσει και ερευνήσει την πανίδα, τη χλωρίδα, αλλά και την ιστορία του Γράμμου, είναι περισσότερο δηκτικός: «Η περιοχή συνιστά ένα από τα ελάχιστα απάτητα εδάφη του Γράμμου. Μέχρι τη στιγμή της ατυχούς μεταβάπτισής της σε "Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης" αποτελούσε καλοκαιρινό βοσκοτόπι μιας παρακείμενης γελαδοστάνης. Η περιοχή, όπως απεικονίζεται σε αντίστοιχους στρατιωτικούς χάρτες, είναι χαρακτηρισμένη "ύποπτη", επειδή ήταν ναρκοπέδιο του Εμφυλίου και παρ' όλους τους αλλεπάλληλους ελέγχους δεν κατάφερε ποτέ να πάρει πιστοποιητικό ολοκληρωτικής κι ασφαλούς εκκαθάρισης.
»Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα ξεσηκωθεί κάποιος τουρίστας να έρθει στην καρδιά του Γράμμου με το πολυτελές τζιπ του, για να φάει και να κοιμηθεί μέσα στην καρδιά του Γράμμου, σε ένα παλιό ναρκοπέδιο και να δει στο μουσείο κομμάτια από ναπάλμ με ξεραμένες ακόμα πάνω τους τις σάρκες όσων σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο», τονίζει. Επισημαίνει ότι αυτό το «πάρκο» δεν αποτελεί τιμή προς τους νεκρούς του Εμφυλίου, ενώ, αντίθετα, θα οδηγήσει σε οικοπεδοποίηση του Γράμμου και σε μια κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, εις βάρος του πρασίνου, της άγριας ζωής, αλλά και της μνήμης των νεκρών του Εμφυλίου. *
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
Τσιμέντο στον Γράμμο...
Labels:
Γράμμος,
Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου