Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλιακός άνθρωπος με 923 ευρώ...


Οι μισθοί μειώνονται και οι λογαριασμοί αυξάνονται. Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να πάρουν σύντομα την ανηφόρα και να φορτώσουν τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού κατά 30%. Ποιος όμως χρειάζεται τη ΔΕΗ στην ηλιόλουστη Ελλάδα; Κανείς. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της χώρας με τις περισσότερες από 300 μέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο λύσεις που βασίζονται μόνο στο φως του ήλιου. Με λιγότερα από 1.000 ευρώ -για την ακρίβεια 923- μπορεί ο καθένας από μας να έχει ένα υποτυπώδες «εξοχικό» με όλες τις συσκευές και ανέσεις καθώς και μεταφορικό μέσο. Ολα αυτά χωρίς να πληρώνει λογαριασμούς ρεύματος αφού τα πάντα λειτουργούν με την ηλιακή ενέργεια, χωρίς ΕΤΑΚ, τέλη κυκλοφορίας και όλα αυτά τα φακελάκια που βρίσκουμε στο γραμματοκιβώτιό μας καθημερινά.
Το κόστος περιλαμβάνει μια σκηνή που φωτίζεται μέσα και έξω, ένα σακίδιο πλάτης που φορτίζει τον φορητό υπολογιστή και άλλες συσκευές, ένα φορτιστή κινητού, ψυγείο, φακό και ένα ποδήλατο που κινείται γρήγορα. Παρ' όλο που η αγορά διαθέτει και ηλιακούς φούρνους, η αγορά τους δεν κρίνεται απαραίτητη, αφού με μια μικρή ψησταριά το πρόβλημα λύνεται εύκολα και ανέξοδα. Μη συνωστίζεστε λοιπόν για μια θέση στον... ήλιο.

ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
Το πακέτο των 140 ευρώ περιλαμβάνει σκηνή τεσσάρων ατόμων, ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται στην οροφή και εσωτερικά φώτα τύπου Led. Τα πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ανεξάρτητα για να φορτίσουν άλλες συσκευές. Με τέσσερις ώρες ηλιοφάνεια μπορεί ο... νοικοκύρης να εξασφαλίσει 3-4 ώρες φως στο εσωτερικό. Υπάρχει και μεγαλύτερη που μπορεί να φιλοξενήσει έξι άτομα.

ΗΛΙΑΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Ενας από τους Ελληνες κατασκευαστές (www.iqsolarpower.com) το περιγράφει ως ιδανική λύση και για την τσέπη μας και για το χάος στους δρόμους αλλά και για τη φυσική μας κατάσταση. Οι μπαταρίες του είναι κλειστού τύπου, σαν αυτές που έχουν τα μηχανάκια. Μπορούν να επαναφορτίζονται με τον φορτιστή τους από μια απλή ηλεκτρική πρίζα της ΔΕΗ (αν ο οδηγός επισκεφθεί έναν φίλο ή ένα εστιατόριο), αλλά και με ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ.
Εξασφαλίζουν αυτονομία περίπου 40 χιλιόμετρα, σε φυσιολογικές διαδρομές με λίγες ανηφόρες και με τον ποδηλάτη να βοηθά λίγο με το πετάλι, κυρίως στο ξεκίνημα από στάση (αφού εκεί γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος). Αναπτύσσει δε ταχύτητα 35 χλμ. την ώρα με ελαφρύ πεντάλ από τον ποδηλάτη. Το κόστος του πακέτου μετατροπής φτάνει στο Διαδίκτυο τα 360 ευρώ.
Υπάρχουν και φώτα ποδηλάτου που λειτουργούν με φωτοβολταϊκό πανελάκι τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ισχυροί φακοί αφού είναι αποσπώμενα (38 ευρώ).

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΨΥΓΕΙΟ
Δεν διαφέρουν εμφανισιακά σε τίποτα από τα γνωστά μικρά ψυγειάκια που έχουν τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια. Συνήθως χωρούν 20 λίτρα. Υπάρχουν και σε μεγαλύτερα μεγέθη, αλλά το κόστος τους ανεβαίνει κατακόρυφα από τα 225 ευρώ στα 900 ή και τα 1.500. Εχουν στην οροφή τους φωτοβολταϊκά πάνελ ή μπορούν να συνδεθούν με εξωτερικά αποσπώμενα που φορτίζουν άλλες συσκευές.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ
Για να μην αποκοπούμε εντελώς από τον έξω ή καλύτερα τον... μέσα κόσμο, χρειαζόμαστε και ένα συνδετικό κρίκο που δεν είναι άλλος από τον υπολογιστή μας. Στο εμπόριο υπάρχουν παντός είδους σακίδια και τσάντες -ακόμα και ίδιες με αυτές που κουβαλάμε το λάπ τοπ στο γραφείο- τα οποία στην επιφάνειά τους έχουν τρία ή περισσότερα ηλιακά πάνελ του 1,5 Watt τα οποία μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ενέργεια. Χρειάζονται έως επτά ώρες για να φορτίσει πλήρως η μπαταρία ενός υπολογιστή και το κόστος ξεκινά από τα 120 ευρώ.

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ
Στην περίπτωση που δεν μας αρκούν οι δωρεάν δυνατότητες επικοινωνίας που μας προσφέρει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και θέλουμε να χρησιμοποιούμε και το κινητό μας, κυκλοφορούν στο εμπόριο πάρα πολλοί ηλιακοί φορτιστές που το κόστος τους κυμαίνεται γύρω στα 40-50 ευρώ. Κάποιοι από αυτούς είναι «ταχυφορτιστές» και φορτίζουν το κινητό μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ με εξαπλάσια ταχύτητα απ' ό,τι οι συμβατικοί. Είναι συμβατοί με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, αφού συνοδεύονται από 10 διαφορετικές υποδοχές (βύσματα).

ΧΡΗΣΙΜΑ SITES

www.eunice-group.com
www.helapco.gr
www.iqsolarpower.com
www.greenenergyparts.com
www.globalsources.com
www.treehugger.com
www.global-energy.eu

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top