Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ενέργεια από την περιστροφή των νερών...


Πεπεισμένος είναι ο ομογενής εφευρέτης, Παύλος Κουρής, πως μια εφεύρεσή του, για οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Ήδη, η πατέντα της εφεύρεσής του έχει κατοχυρωθεί σε δέκα χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και φέτος θα κατοχυρωθεί σε άλλες οκτώ. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι για την εφεύρεσή του, που ήδη λειτουργεί πειραματικά στην Αυστραλία, έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον μεγάλες εταιρίες από την Κίνα, τη Βραζιλία κι άλλες χώρες.

Ενέργεια από την περιστροφή των νερών!
Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια, ο κ. Κουρής, δικηγόρος στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενέργειας, οικονομικά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον. Πώς; "Η περιστροφή του νερού σε ποτάμια, δεξαμενές και υδροηλεκτρικά φράγματα δημιουργεί ενέργεια".
Δεν περιορίστηκε, όμως, στη διαπίστωση. Όπως δήλωσε, από τότε που ήταν φοιτητής, είχε προσέξει τις δυνατότητες του νερού να περιστρέφεται, οπότε θα μπορούσε με την δίνη που δημιουργεί η περιστροφή από την έλξη της γης, με μια κατάλληλη τουρμπίνα, περιστρεφόμενη σε μια γεννήτρια ηλεκτρισμού, να παράγει ηλεκτρισμό! Την ιδέα αυτήν την κρατούσε μυστική επί 20 χρόνια. Τη μελετούσε με ειδικούς μηχανολόγους και τελικά το 1996 τού ετοίμασαν σχέδια για μια τουρμπίνα, που ονόμασε "KCT" (The Kouris Turbine Generator).
Η επόμενη κίνησή του ήταν να υποβάλει στις αρχές των ΗΠΑ αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας, αρχικά, και παραδόξως πήρε την ευρεσιτεχνία πολύ γρήγορα. Το ίδιο έγινε και στις υπόλοιπες χώρες.
Μετά άρχισε η πειραματική λειτουργία σε διάφορες περιοχές. Τα πειράματα στέφθηκαν από επιτυχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας υποψήφιος βουλευτής της Βικτώριας να δηλώσει πως αν εκλεγεί, θα επιδιώξει με κάθε δυνατό τρόπο την εφαρμογή της εφεύρεσης στην πολιτεία. Πρόκειται για τον Λου Σίγμαντ, υποψήφιο στην έδρα του Μόργουελ.

Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον
Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως ο ομογενής παρουσίασε την εφεύρεσή του, στην τελική της μορφή, σε επιχειρήσεις, κρατικούς φορείς και μέσα ενημέρωσης στα τέλη Αυγούστου κι όλοι ενθουσιάστηκαν. Ήδη, αποφασίστηκε η επαναστατική ηλεκτρογεννήτρια να τοποθετηθεί σε ποτάμι της περιοχής Μαγουέλα (της ευρύτερης περιοχής του ποταμού Μάρι), για την ηλεκτροδότηση δεκάδων σπιτιών. "Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα, επειδή η Αυστραλία εξαρτάται ακόμα από το λιγνίτη για την ενέργειά της, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνιούνται", αναφέρει ο κ. Κουρής.
Υποστηρίζει δε ότι η εφαρμογή της εφεύρεσής του θα είχε προχωρήσει πιο σύντομα, αλλά οι καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στη Βικτώρια, πριν από δυο χρόνια, προκάλεσαν ζημιές και στο εργοστάσιο του στο Μάρισβιλ, ζημιές που μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν.
Ο εφευρέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και στην Αυστραλία μετανάστευσε με τους γονείς του, τον Αλφρέδο-Γεώργιο Κουρή και την Ευφημία -Μίτση Κουρή, τον Μάρτιο του 1956, και εγκαταστάθηκαν στη Μελβούρνη. Ο Παύλος τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στη Μελβούρνη, και σπούδασε Νομική και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο "Μόνας" (Monash University), όπου απόκτησε το δίπλωμά του ως δικηγόρος το 1980.
Σημειώνεται ότι η εφεύρεση του, με την οποία έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα όλα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στον εφευρέτη και τους υποστηρικτές του εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι χιλιάδες ώρες που έχει δαπανήσει ο ίδιος ο εφευρέτης προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο ομογενής, σύμφωνα με τα πειράματα που έχει διεξάγει, η παραγωγή ενέργειας, με τη χρήση της τουρμπίνας, αυξάνεται κατά 5%-25% με τη χρήση του υπάρχοντος νερού, παρέχοντας έτσι φτηνή ενέργεια σε όλη την ανθρωπότητα.
"Για παράδειγμα, με αύξηση 10%, το κύριο υδροηλεκτρικό φράγμα της Τασμάνιας θα αποκτούσε, χωρίς κανένα επί πλέον κόστος πρόσθετης ενέργειας, να ηλεκτροδοτήσει επί πλέον 200.000 σπίτια! Παρόμοια αύξηση παραγωγής ενέργειας θα είχαν τα υδροηλεκτρικά έργα του Snowy Hydro and Pacific Hydro της Αυστραλίας", αναφέρει ο κ. Κουρής και συνεχίζει: "Χωρίς να υπολογίζουμε τα χιλιάδες ποτάμια που
υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, στα οποία θα μπορεί να περιστρέφεται η "KCT " τουρμπίνα μου και να παράγει ρεύμα. 'Όπως επίσης εάν βάλουμε την τουρμπίνα μου και μέσα στις χιλιάδες υπάρχουσες δεξαμενές νερού που χρησιμοποιούνται παντού σε όλα τα κράτη της υφηλίου".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top