Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες συλλήψεις στο ορυχείο Μαυροπηγής...


Και νέο τελεσίγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων για άμεση διακοπή εργασιών όπου δεν διασφαλίζεται προχώρηση των μετώπων του ορυχείου .
Νέες συλλήψεις έγιναν χθες, όπως και την Τρίτη στο ορυχείο Μαυροπηγής, μετά από μήνυση που υπέβαλλε κάτοικος της Μαυροπηγής, επειδή η ΔΕΗ αγνόησε επιδεικτικά και τη νέα εντολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας για «άμεση διακοπή εργασιών μεταλλευτικών (εξορυκτικών) εργασιών σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων» από κτίρια, κοιμητήρια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και επειδή δεν είναι δυνατή η προχώρηση των βαθμίδων του ορυχείου Μαυροπηγής.
Πρόκειται στην ουσία για επανάληψη της ίδιας ιστορίας που ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα, όταν κατόπιν μηνύσεων πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στελεχών της ΔΕΗ και δύο κατοίκων της Μαυροπηγής, όταν ο ιδιοκτήτης Βασίλείος Μήτρου μαζί με το γιο του παρεμπόδισαν την υλοποίηση εργασιών εκμετάλλευσης της ΔΕΗ στο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, επειδή δεν είχε συντελεστεί η απαλλοτρίωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο μηχανήματα της ΔΕΗ είχαν εισβάλλει στο αγρόκτημα του συγκεκριμένου κατοίκου της Μαυροπηγής, χωρίς να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωσή του, όπως δέχτηκε και το δικαστήριο στη συνέχεια, λόγω μη έγκαιρης καταβολής της χρηματικής αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση, γεγονός που καθιστούσε άκυρη την απαλλοτρίωση, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει σε νέες διαδικασίες απαλλοτρίωσης του επίμαχου- για την επέκταση του ορυχείου καθώς βρίσκεται στο μέτωπο των εργασιών- αγροτεμαχίου.
Στην προκειμένη περίπτωση, χθες, η αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί στη σύλληψη 6 εργαζομένων που πραγματοποιούσαν εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ την Τρίτη είχαν συλληφθεί άλλοι δύο εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, μετά την μήνυση που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου έκτασης 23.938 στρεμμάτων, διότι «διενεργούσαν εκσκαφή και αποχωματώσεις με σκαπτικά μηχανήματα (τσάπα και φορτωτή) σύριζα στο ακίνητό του απειλώντας το με κατάρρευση», όπως δήλωσε στον «Π» ο νομικός σύμβουλος του κ. Μήτρου, δικηγόρος Κυριάκος Σπόντης. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για οπωρώνα φυτεμένο με καρυδιές και κλήματα, στον οποίο υπάρχει επίσης και μία αποθήκη εμβαδού 50 τ.μ..
Ο κ. Σπόντης τόνισε ακόμη ότι η ΔΕΗ προέβη στις εργασίες αυτές εν γνώσει της ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας με νέο έγγραφό της (2 Σεπτεμβρίου 2010) έδωσε εντολή να διακόψει άμεσα τις εργασίες εφόσον δεν διασφαλίζεται προχώρηση των μετώπων, κάτι που, όπως, είπε «αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όταν έφθασαν στο σημείο τα αστυνομικά όργανα 10 περίπου εργαζόμενοι τράπηκαν σε φυγή για να αποφύγουν τη σύλληψη».
Αξίζει όμως να δούμε τι αναφέρει το νέο έγγραφο που απέστειλε στις 2 Σεπτεμβρίου η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας στο Λιγντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, μετά την αυτοψία που διενήργησε στα ορυχεία Κομάνου και Μαυροπηγής, κατόπιν της εξώδικης διαμαρτυρίας 384 κατοίκων του Κομάνου.
Όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων του Κομάνου Χρήστος Κιουρτίδης, η Επιθεώρηση Μεταλλείων διατάσσει τη ΔΕΗ να διακόψει άμεσα τις εργασίες του ορυχείου Μαυροπηγής και όχι μόνο, καθώς συγκεκριμένα διατάσσει:
α) την άμεση διακοπή κάθε εργασίας εκμετάλλευσης που διενεργείται σε απόσταση μικρότερη των 250μ. από νεκροταφεία, εκκλησίες, κτίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ στη δεύτερη παράγραφο που αναφέρεται στο ορυχείο Μαυροπηγής, όπου όπως τονίζει εκκρεμεί η κήρυξη της απαλλοτρίωσης ΟΔΠ-6 έκτασης 31.751,00 τ.μ., και δεν είναι δυνατή η προχώρηση των ανώτερων βαθμίδων, «θα πρέπει να διακόψετε άμεσα τις εργασίες εκμετάλλευσης εφόσον δεν διασφαλίζεται προχώρηση των μετώπων».

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς την ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ......
υπάρχουν κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγής σαν τον ιδιοκτήτη Βασίλείο Μήτρου μαζί με το γιο του και παρεμπόδισαν την υλοποίηση εργασιών εκμετάλλευσης της ΔΕΗ στο αγρόκτημα ιδιοκτησίας του......
και
ο νομικός σύμβουλος του κ. Μήτρου, δικηγόρος Κυριάκος Σπόντης......

ΕΣΤΩ και με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 10 ετών....

 
back to top