Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνής Ημέρα Προστασίας του Όζοντος...


Σήμερα 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 23χρόνια από την υπογραφή τουΠρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και η στοιβάδα όζοντος έχει σταθεροποιηθεί σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», άλλη μια μεγάλη τρύπα του όζοντος όμως εξακολουθεί να υφίσταται πάνω από την Ανταρκτική.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της έκτασης της τρύπας του όζοντος, στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 13 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως ήταν και το 2008, αλλά μικρότερη από ότι το 2009.
Να σημειωθεί ότι η Ανταρκτική έχει επιφανειακή έκταση 14 εκατ. τ.χλμ.
Το όζον της Ανταρκτικής εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.
Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ ελέγχει την παραγωγή και τη χρήση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας των επιστημόνων, κυβερνήσεων, ΜΚΟ, καθώς και μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Επίγειες και δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα χλωρίου και βρωμίου στη στρατόσφαιρα, τα οποία αποτελούν τα πιο επιβλαβή είδη για τη στιβάδα του οζόντος, συνεχίζουν να μειώνονται.
Τα παγκόσμια επίπεδα όζοντος έχουν σταθεροποιηθεί και συγκεκριμένα έχουν δείξει κάποια σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της συνολικής στήλης του στρώματος του όζοντος, δείχνουν μέσες τιμές μικρότερες κατά περίπου3,5% κάτω από τα επίπεδα του 1980 στα γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60° νοτίου και 60° βορείου γεωγραφικού πλάτους.
Στα νότια και βόρεια γεωγραφικά πλάτη, η συνολική στήλη του όζοντος είναι αντίστοιχα κατά 6% και 3% μειωμένη σε σχέση με τις τιμές πριν από το 1980.
Οι τιμές αυτές άρχισαν να σταθεροποιούνται την τελευταία δεκαετία.
Στην Ανταρκτική η μεγάλη αραίωση του όζοντος εξακολουθεί να είναι ένα τακτικό εποχικό χαρακτηριστικό του νοτίου ημισφαιρίου.
Συγκεκριμένα το 2008 και το 2009 η έκταση της τρύπας του όζοντος έφτασε τα 25 και 24 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Στην Αρκτική η καταστροφή του όζοντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες.
Η απώλεια του όζοντος στη συνολική στήλη κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 0 και 30%.
Η επιστροφή της παγκόσμιας προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος στα επίπεδα πριν το 1980, αναμένεται να συμβεί στα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ενώσεων που καταστρέφουν το όζον, οι οποίες ρυθμίζονται από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας για τη διατήρηση της στοιβάδας του όζοντος ορίσθηκε από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ ως: «Προστασία του στρώματος του όζοντος: Διακυβέρνηση και συμμόρφωση στη βέλτιστή τους κατάσταση».

Πηγή:www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top