Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι στο βιασμό του Ασκίου όρους, στο πεδίο βολής και στην εγκατάστασγ ανεμογεννητριών...


ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
ΑΝΑΒΑΣΗ ΜΕΛΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤIΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΣΙΝΙΑΤΣΙΚΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2.111 Μ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΛΕΗΛΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΚΙΟ ΟΡΟΣ
Την Κυριακή 5/09/2010 πραγματοποιήθηκε πολυπληθής εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σχεδιασμό δημιουργίας πεδίου βολής καθώς και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Άσκιο όρος (Σινιάτσικος). Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ψηφίσματα οι παρακάτω φορείς: ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Πτολεμαίδας (ΧΟΟΠ), o Σύλλογος Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας (ΣΔΟΕ), η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαίδας (ΕΔΟΠ), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Βλάστης (Σινιάτσικος), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ναμάτων (Άγιος Νικόλαος), η Επιτροπή οργάνωσης δρόμου αντοχής Ναμάτων, ο Ιππικός Σύλλογος Εορδαίας (Βελιστίχη) και ατόμων φυσιολατρών, φίλων του βουνού που δεν εκπροσωπούσαν φορέα αλλά ήταν και είναι ενάντια στις επικείμενες λεηλατικές παρεμβάσεις στο γεώτοπο – οικοσύστημα.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην τοποθεσία Τσιλιμίγκας σε υψόμετρο 1.400m. Εκεί αναρτήθηκαν τα πανό του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Πτολεμαίδας και της Επιτροπής Οργάνωσης του δρόμου αντοχής Ναμάτων με συνθήματα:
H ζωή της περιοχής μας, η ανάσα των πολιτών της Εορδαίας – και όχι μόνο- και η πλούσια εναπομένουσα πανίδα ( αρκούδα –λύκος-ζαρκάδι-αγριογούρουνο-λαγός-πέρδικα-αετός κτλ),τίθενται πλέον σε ανοικτή υπονόμευση από « επενδυτικά συμφέροντα», που θέτουν «αναπτυξιακούς πράσινους στόχους». Για μας όμως, τέτοιες πράξεις βιασμού του Άσκιου όρους δεν αποτελούν απλή προσβολή των αισθητικών μας απόψεων, μα θέτει σε απόλυτη αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή μας. Υποβαθμισμένοι σε μια περιοχή που δοκιμάζετε και υποτάχθηκε σε μια ανάπτυξη που πρόσβαλε την περιοχή μας, στο όνομα του «κοινού οφέλους», βλέπαμε και βλέπουμε το όρος Άσκιο ως τη μόνη προσιτή διέξοδο και δυνατότητα για μια ποιοτικότερη ζωή, με προοπτική ως την πραγματικά αναπτυξιακή διέξοδο στην περιοχή, την κατεύθυνσή της σε εναλλακτική- τουριστική προοπτική, όπου κέντρο θα αποτελέσει ο ορεινός όγκος του Άσκιου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Πτολεμαίδας από τα βιβλία διαμενόντων – επισκεπτών του ορειβατικού καταφυγίου καθώς και από τα βιβλία αναβάσεων-εξορμήσεων κορυφής από το 1981 η επισκεψιμότητα ξεπερνά τους 20.000 φυσιολάτρες – ορειβάτες – αθλητές – διασώστες. Βέβαια δεν αναφέρουμε τους διαμένοντες στα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα της περιοχής Δ. Πτολεμαίδας – Δ.Μουρικίου- Κ. Βλάστης-Δ. Άσκιου. Όλα τα Σαββατοκύριακα λάτρεις του βουνού και της φύσης με τις οικογένειες τους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι «κατακτούν» το Άσκιο. Έγινε αναφορά σε ποια τοποθεσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το πεδίο βολής οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή, καθώς και την μαζική αντίδραση των κατοίκων της μέσα από τα τοπικά συμβούλια και τους φορείς – συλλόγους. Επίσης έγινε αναφορά στο που πρόκειται να κατασκευαστούν οι ανεμογεννήτριες για μεν το Δήμο Άσκιου στις τοποθεσίες Φυλουριά, Δρακολίβαδο, Μανώλη Πηγή, Σκάρπα Πύργος, Πάδες και Αγριόσκορδο. Η ηλεκτρική ισχύ αφορά 78 ΜW ήτοι 39 ανεμογεννήτριες, για δε την Κοινότητα Βλάστης στην τοποθεσία Μαγούλα με εγκατεστημένη ισχύ 42 MW ήτοι 21 ανεμογεννήτριες δηλαδή σύνολο ανεμογεννητριών 60.
Επισημάνθηκε το μικρό όφελος και η μεγάλη καταστροφή που προξενούν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Καθώς έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές.
“Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη”.
Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούμενοι την ευνοϊκή γι’ αυτούς νομοθεσία.
Αναφέρουμε μερικές από τις επιπτώσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες:
- Η χλωρίδα, η πανίδα και τα παραδοσιακά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάρος βίαιων παρεμβάσεων.
- Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής
ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον Τουρισμό στην Κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζούν από το βουνό (π.χ στη Δανία ο τουρισμός σε περιοχές τέτοιες έπεσε κατά 40%.)
- Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη έχει τρείς μόνιμους υπαλλήλους, επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψεύδος.
- Καταστρέφεται το δάσος – το βουνό από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες .
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια ημέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας, γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65m και μπορεί να φτάσει έως και τα 105m. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους, και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 m2 τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3m και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 m3 περίπου μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωϊκό βασίλειο που διαβιεί θα υποφέρει από τον εκδιωγμό που θα υποστεί.
- Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις.
Λίγη ενέργεια πολλά σκουπίδια.
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτω στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Επισημάναμε ότι η περιοχή του Άσκιου όρους (Σινιάτσικος) και της Κοινότητας Βλάστης έχει περιληφθεί στο δίκτυο βιοτόπων CORINE της Ε.Ο.Κ για τη σημαντική και σπάνια χλωρίδα τους. Επίσης οι περιοχές χαρακτηρισμένες με τον κωδικό GR 1330002 κορυφές ΣΙνιάτσικου 22 αποτελούν καταφύγια θηραμάτων. Τέλος το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ έχει συμπεριλάβει και το Άσκιο όρος για την ανάπτυξη του ορεινού – εναλλακτικού τουρισμού
Δηλώνουμε κάθετα αντίθετα με τη χωροθέτηση του προτεινόμενου έργου γιατί δεν λαμβάνει υπ’ όψη τα φυσικά, Πολιτιστικά και οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής ενώ εξυπηρετεί το οικονομικό συμφέρον των Επενδυτών.
Είμαστε υπέρ της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν δεχόμαστε να το αμφισβητούν αυτό όσοι έχουν θέσει εαυτόν υπέρ των επενδυτών.
Είμαστε ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση με όποιον τρόπο κι αν αυτή εμφανίζεται.
Αντιμαχόμαστε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας γι’ αυτό κι αρνούμαστε.
Υπερασπιζόμαστε τον χαρακτήρα της περιοχής μας που είναι παραθεριστικός τουριστικός – ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού.
Δεν κάνουμε αντιπρόταση γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον ρόλο μας.
Σύντομα θα κυκλοφορήσουν έντυπα συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας από τους φορείς για κατάθεση ψηφίσματος στα δημοτικά συμβούλια της περιοχής.
Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στο βωμό του εύκολου κέρδους την τελευταία ανάσα της Εορδαίας, η Εορδαία έδωσε δίνει και θα δίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα σπλάχνα της τη ζωή της για την ηλεκτροδότηση όλης της Ελλάδας, καιρός να το σεβαστούμε και να της το αναγνωρίσουμε.
Η συντονιστική επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top