Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας από ελληνική εταιρεία...


Εξαγωγή πρωτοπόρου τεχνολογίας από ελληνική εταιρεία; Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα, την οποία διαμορφώνουν συχνά μικρές εταιρείες, που στηρίζονται στην τεχνολογία αιχμής και στο μεράκι των συντελεστών τους. Μία απ’ αυτές είναι η Raymetrics Α.Ε., η οποία κατασκευάζει όργανα τηλεπισκόπησης και πραγματοποιεί το 95% των πωλήσεών της στο εξωτερικό!
H Raymetrics (ιδρύθηκε το 2002) χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνολογία Lidar, η οποία βασίζεται στην εκπομπή ακτινοβολίας λέιζερ στην ατμόσφαιρα και στην αντανάκλαση με αιωρούμενα σωματίδια, καπνό και ρυπαντές. Επιστρέφοντας, οι ακτίνες συλλέγονται από ένα τηλεσκόπιο και αναλύονται από φωτοανιχνευτές, δίνοντας πληροφορίες για την ατμόσφαιρα, το φορτίο αέριας ρύπανσης, για κλιματολογικές και μετεωρολογικές συνθήκες. «Εχουμε κατασκευάσει 6-7 διαφορετικές συσκευές LIDAR. Ολες είναι χειροποίητες. Εκτός από το λέιζερ που έρχεται από το εξωτερικό, τα υπόλοιπα υποσυστήματα κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην εταιρεία μας», λέει ο κ. Γ. Γεωργούσης από την Raymetrics. Η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει 35 όργανα στο εξωτερικό, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Ινδία, από τη Χιλή και τη Βραζιλία μέχρι την Πολωνία, κυρίως σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ακαδημίες και υπηρεσίες ελέγχου. Το κόστος κάθε οργάνου κυμαίνεται από 60.000 - 450.000 ευρώ. Ενδεικτικό της τεχνολογίας που διαθέτει η εταιρεία αποτελεί το γεγονός ότι η Raymetrics προμήθευσε τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) με ένα επίγειο σύστημα Lidar. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την έγκαιρη προειδοποίηση για φωτιά. Μόλις οι ακτίνες λέιζερ, που σαρώνουν τον ουρανό μιας περιοχής, πέσουν πάνω σε ίχνη καπνού, ακόμα και σε απειροελάχιστες ποσότητες (καπνός ενός τσιγάρου σε απόσταση χιλιομέτρων), ανακλώνται και επιστρέφουν στο όργανο, χτυπώντας συναγερμό. Καθώς το σύστημα Lidar διαθέτει τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς, οι συντεταγμένες της πιθανής φωτιάς είναι γνωστές με ακρίβεια μερικών μέτρων. Επίγειες ή και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης μπορούν να σπεύσουν και να προλάβουν το κακό στην αρχή.
Το σύστημα αυτό κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Τηλεπισκόπησης LASER του Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ. «Το Lidar καταγράφει με ακρίβεια τη ρύπανση, ενώ μπορεί να ανακαλύψει πετρελαιοκηλίδες ή άλλους ρύπους στη θάλασσα, σε ποτάμια και λίμνες, μέχρι και 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ. «Θα θέλαμε μια μεγαλύτερη υποστήριξη από τη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Γεωργούσης. «Η χρήση τέτοιων συστημάτων στην Ελλάδα βοηθάει στην παρακολούθηση και στην εξέλιξη της τεχνολογίας».

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Του Γιαννη Eλαφρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top