Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η στάχτη άνθρακα στην Κίνα απειλεί το περιβάλλον...

Τα πάνω από 1.400 θερμικά εργοστάσια που λειτουργούν με την καύση άνθρακα αποβάλλουν κάθε δυόμισ λεπτά ποσότητα τοξικής στάχτης που μπορεί να γεμίσει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ένας παράγοντας ρύπανσης που έχει υποτιμηθεί πολύ, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κίνα.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια άνθρακα στον κόσμο (με ανοδική τάση), παράγει 375 τόννους στάχτης άνθρακα ετησίως.
Σύμφωνα με την Greenpeace, ο άνθρακας αποτελεί "τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή" για την Κίνα και τη μεγαλύτερη πηγή στερεών αποβλήτων, μεγαλύτερη και από αυτήν των οικιακών αποβλήτων των πόλεων.
Η στάχτη του άνθρακα περιλαμβάνει σκουργιές από τις καμίνους των εργοστασίων και ιπτάμενη στάχτη από τις καμινάδες, την οποία συλλέγουν αφού την ψεκάσουν με νερό. Η στάχτη αποθηκεύεται υπό μορφή λάσπης σε δεξαμενές. Ενας μέρος αυτής ανακυκλώνεται.
"Η καύση τεσσάρων τόννων άνθρακα παράγει ένα τόννο στάχτης", υπενθύμισε σε συνέντευξη Τύπου η Γιανγκ Αϊλούν, μια από τους συντάκτες της έκθεσης της Greenpeace, η οποία φέρει τον τίτλο "Το πραγματικό κόστος του άνθρακα, μια έρευνα για τη στάχτη του άνθρακα στην Κίνα".
Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2010, μέλη της οργάνωσης, έκαναν δειγματοληψία στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται 14 θερμικά εργοστάσια στη βόρεια, κεντρική και νοτιοδυτική Κίνα.
Οι αναλύσεις έδειξαν την παρουσία στη στάχτη του άνθρακα 20 βλαβερών ουσιών ουσίες, μεταξύ των οποίων μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος και αρσενικό.
Οι ουσίες αυτές ανιχνεύτηκαν στον αέρα, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε ποταμούς, σε χωράφια και καλλιέργειες, καθώς και στην τροφική αλυσίδα, κυρίως στις γαλακτοφόρες αγελάδες.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία

Οι Κινέζοι φίλοι μας δεν έχουν στις αντίστοιχες θέσεις περιβάλλοντος των μονάδων τους ανθρώπους σαν τον κ. Ζαραφίδη και την κα Ανδρεάδου που έγραψαν και γράφουν ιστορία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας...Αν είχαν θα είχαν οπορώνες και "τεράστιες" εκτάσεις από ακακίες...
Η "δικιά" μας στάχτη του άνθρακα είναι ασφαλής αφού ουδέποτε έγιναν σοβαρές έρευνες, αλλά ούτε μελέτη της τροφικής αλυσίδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top