Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Tο "Δόγμα του Σοκ"...

Ελάχιστα βιβλία μπορούν να ισχυριστούν ότι ερμηνεύουν με τέτοια πληρότητα τα όσα καθημερινά βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας, όσο το "Δόγμα του Σοκ - η Άνοδος του Καπιταλισμού της Καταστροφής" (The Shock Doctrine - the Rise of Disaster Capitalism) της βραβευμένης καναδής συγγραφέως Naomi Klein.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Η ιστορία που αποκαλύπτεται μέσα απο το συγκλονιστικό έργο της διακεκριμένης συγγραφέως είναι με λίγα λόγια η ακόλουθη:
Η διατύπωση των πρώτων θεωριών για τη σύνθεση της προσωπικότητας από τους συμπεριφοριστές ψυχολόγους κατά τη δεκαετία του 1930, έγινε δεκτή με τεράστιο ενθουσιασμό από τους κύκλους των εξουσιαστών, καθώς από την αρχή είδαν σε αυτές τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των ατόμων.
Ήταν η εποχή, κατά την οποία η CIA άρχισε να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τεχνικών πλύσης εκγεφάλου, προσλαμβάνοντας ψυχιάτρους, ανάμεσα στους οποίους και τον διακεκριμένο αμερικανό ψυχίατρο Donald Ewen Cameron.
Ο Κάμερον ήταν από τους ιδρυτές του περίφημου προγράμματος MKULTRA και εκτελούσε τα πειράματά του υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας σε ανυποψίαστους ασθενείς της κλινικής, όπου εργαζόταν, στον Καναδά.
Σύντομα διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έρθουν σε κατάσταση σοκ, επιστρέφουν στη βρεφική κατάσταση, μένουν επί ώρες σε εμβρυακή στάση, ξεχνούν ακόμα και την ομιλία, παύουν να αυτοεξυπηρετούνται κλπ.
Αυτή είναι και η κατάσταση, κατά την οποία είναι πιο δεκτικοί στον επαναπρογραμματισμό της προσωπικότητάς τους, καθώς είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν (με την αθωότητα που χαρακτηρίζει και ένα βρέφος) οποιονδήποτε προσφερθεί να τους "βοηθήσει", δίνοντάς τους μια (ακόμα και εντελώς μη ρεαλιστική) οποιαδήποτε υπόσχεση.
Τα πρώτα εγχειρίδια της CIA, με οδηγίες για την "αποτελεσματική" ανάκριση κρατουμένων κυκλοφόρησαν (υπό την επιμέλεια του εγκληματικού ψυχιάτρου) λίγα χρόνια αργότερα, περιλαμβάνοντας λεπτομερείς, επιστημονικες τεχνικές ταχύτατης πρόκλησης σοκ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κάμερον, από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, πρέπει να προκαλείται στον κρατούμενο στέρηση αισθήσεων (με την τοποθέτηση στο κεφάλι του ενός μαύρου υφασμάτινου σάκκου ή μιας κουκούλας).
Στη συνέχεια του αφαιρούνται τα ρούχα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο παραπέμπει στην "παλιά" του προσωπικότητα (π.χ. δαχτυλίδια) και μετά από ένα διάστημα (σε αυτή τη φάση υποβάλλεται σε βασανιστήρια) κατά το οποίο δεν αφήνεται να ηρεμήσει στιγμή (ώστε να έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει το σοκ), είναι έτοιμος για να αρχίσει ο "επαναπρογραμματισμός" του.
Χάρη στην "πολύτιμη" συμβολή του Κάμερον στις τεχνικές πρόκλησης σοκ, στις σύγχρονες, με επιστημονική μεθοδολογία, ανακρίσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ερωτηθούν ερωτήματα, καθώς ο ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ κρατούμενος ζητάει από μόνος του να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει...
Λίγες δεκαετίες αργότερα, ένας οικονομολόγος, ο (μετέπειτα βραβευμένος ακόμα και με το βραβείο Νόμπελ για την "ανακάλυψή" του) Milton Friedman, διαπίστωσε ότι οι τεχνικές του Κάμερον δεν αφορούν μόνο στα άτομα, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν και σε ολόκληρες κοινωνίες.
Ο καθηγητής οικονομικών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Σικάγο, διατύπωσε την θεωρία της πιο επιθετικής μορφής καπιταλισμού (πρόκειται για τις θεωρίες της γνωστής σχολή οικονομολόγων του Σικάγο, που έχει να παρουσιάσει και πλήθος εγχώριων εκπροσώπων - φυντανιών), η οποία προωθήθηκε, χρησιμοποιώντας ως οχήματα τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού και της ελευθερίας των αγορών (neoliberal, Free Trade policies).
Ο Φρίντμαν ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τις κρίσεις που κατά καιρούς πλήττουν τις κοινωνίες ως τεράστιες ευκαιρίες, καθώς έχουν την ικανότητα να φέρνουν τις εν λόγω κοινωνίες σε κατάσταση σοκ, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμες να δεχτούν "λύσεις" και "βοήθεια" για τις οποίες, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα δέχονταν ούτε καν να ακούσουν.
Ακούστε τι αναφέρει ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου (ο θεωρούμενος και ως Νο 2 της κυβέρνησης Ομπάμα) για την οικονομική κρίση των ημερών μας:


Οι κρίσεις αυτές ενδέχεται να είναι φυσικές (όπως π.χ. ένας μεγάλος σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι κλπ) ή να είναι τεχνητές, να προκαλούνται δηλαδή, ακριβώς όπως και στους κρατούμενους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μεθοδικά και βάσει σχεδίου στις κοινωνίες.
Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μεθοδευμένης εφαρμογής του "Δόγματος του Σοκ" σε μια κοινωνία, ήταν η τελευταία αμερικανική εισβολή στο Ιράκ:
Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους κρατούμενους πριν από έναν βασανισμό, οπότε και τους επιδεικνύονται τα εργαλεία και οι συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν ακολούθως εναντίον τους από τους βασανιστές, έτσι και οι αμερικανοί στο Ιρακ, ξεκίνησαν παρουσιάζοντας στους ιρακινούς ολα τα καταστροφικά τους όπλα, τη θανάσιμη τεχνολογική τους υπεροχή που θα χρησιμοποιούταν για τη διάλυση του κράτους τους.
Λίγες μέρες μετά την εισβολή στο Ιράκ, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Donald Rumsfeld υπερηφανευόταν για το έργο του, αναφέροντας τα εξής:
"Πρώτα στερήσαμε την ακοή του Ιράκ, χτυπώντας τα ραδιοτηλεοπτικά του μέσα και τις τηλεπικοινωνίες του και στη συνέχεια στερήσαμε την όραση της χώρας, με χειρουργικά χτυπήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε τα μόνα πράγματα που θα μπορούν να ακούν και να βλέπουν οι κάτοικοι να είναι τα φώτα και οι ήχοι από τις βόμβες μας (στέρηση αισθήσεων, αντίστοιχη με τη μαύρη κουκουλα που τοποθετείται στο κεφάλι των νεοσυλληφθέντων)"
Το επόμενο χτύπημα στην άτυχη χώρα ήταν στα μουσεία της, τα οποία λεηλατήθηκαν με οργανωμένες επιχειρήσεις (αφαίρεση οποιουδήποτε στοιχείου προσωπικότητας, όπως τα κοσμήματα στους κρατούμενους).
Όταν οι παραπάνω φάσεις κρίθηκαν ως επιτυχείς, οι αμερικανοί εισβολείς άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα της χώρας (πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο για μία εισβολή), ώστε να την "επαναπρογραμματίσουν", εισάγοντας αθρώα στο Ιράκ τη νέα κουλτούρα: τη δική τους.
Εκτός από το Ιράκ (το οποίο καταλήφθηκε με επιχείρηση που πολύ σωστά ονομάστηκε "Σοκ και Δέος"), οι θεωρίες του Φρίντμαν εφαρμόστηκαν κατά γράμμα και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων τεχνητών και "φυσικών" κρίσεων (πάντα υπό την καθοδήγηση των αμερικανών οικονομολόγων της σχολής του Σικάγο), με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ακόλουθα:
•τη Χιλή του Πινοσέτ,
•τον πόλεμο των Φόκλαντ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία
•την οικονομική κρίση και την αναδιαμόρφωση που επεβλήθηκε ως "σωτηρία" στη Βολιβία
•τις οικονομικές κρίσεις με τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία, τη Νότιο Αφρική και τη Ρωσία επί Γιέλτσιν, στα τέλη της εκαετίας του 1990
•την οικονομική κρίση της Αργεντινής
•τα χτυπήματα της 11η Σεπτεμβρίου 2001
•το πέρασμα του τυφώνα κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη
•τη Σρι Λάνκα μετά το πρόσφατο τσουνάμι
•την Αϊτή μετά τον πρόσφατο σεισμό και, φυσικά
•τη χώρα μας, μετά τις πυρκαγιές του 2007, καθώς και στην παρούσα φάση, επ' ευκαιρία της πρόσφατης οικονομικής κρίσης
Μετά από κάθε κρίση, οι νεοταξίτες ακόλουθοι της νέας οικονομικής "θρησκείας" που δημιούργησε ο Φρίντμαν σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το σοκ στο οποίο έχουν περιέλθει οι κοινωνίες, με όποιον τρόπο μπορούν (επιβάλλοντας δραστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αγοράζοντας πλουτοπαραγωγικές πηγές σε εξευτελιστικές τιμές, δημιουργώντας φασιστικά νομοθετικά πλαίσια, αναιρώντας ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα κλπ).
Όπως όμως διαπίστωναν οι απάνθρωποι θεωρητικοί του "καπιταλισμού των Καταστροφών", οι κοινωνίες γρήγορα συνηθίζουν και προσαρμόζονται στις διάφορες "κρίσεις", με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερα, πιο δραματικά γεγονότα για να τις φέρουν σε κατάσταση σοκ.
Δεν είναι δύσκολο, ύστερα από τα παραπάνω, να αντιληφθούμε τον εξαιρετικά "ύποπτο" ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ στην πρόσφατη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, καθώς συντονισμένα και επί σειρά μηνών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να φέρουν την κοινωνία σε κατάσταση πανικού.
Ο φόβος είναι το χειρότερο όπλο στα χέρια των δυναστών της ανθρωπότητας και ηδη η λαίλαπα της νέας τάξης έχει διαβρώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τη χώρα μας.
Υπάρχει όμως αντίδοτο σε όλα τα παραπάνω, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σωστή πληροφόρηση.
Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές του σοκ, όπως και όλες οι ψυχολογικές τεχνικές, παύουν να έχουν την παραμικρή αποτελεσματικότητα, μόλις γίνουν αντιληπτές από τον συνειδητό νου.
Τι περιμένουμε λοιπόν; Ας ενημερώσουμε τον κόσμο...

Πηγή: http://www.imerologio.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top