Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κάτοικοι Ελασσόνας: Καλύτερα άνεργοι παρά λιγνιτωρύχοι!...


Με… «σταλινικά» ποσοστά, απαντούν όχι στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, οι κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, τόσο στο χωριό Δομένικο όπου έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας.
Tο 86,6% απαντά όχι στην προοπτική δημιουργίας εργοστασίου καύσης λιγνίτη ή ορυχείου εξόρυξης λιγνίτη. Όσο για το 13,4% που δηλώνει ότι επιθυμεί την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αιτιολογεί την απάντησή του λέγοντας ότι θα βοηθούσε οικονομικά την περιοχή και τους κατοίκους της.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κήρυκας της Λάρισας, διενεργήθηκε από το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο του Δομένικου, καθώς στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα (περιοχές Δομένικου και Αμουρίου) έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη.
Για την ακρίβεια, το κοίτασμα της περιοχής συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα λιγνίτη στην Ελλάδα μετά από αυτό της Δράμας, με εκτιμώμενες ποσότητες λιγνίτη της τάξης των 169 εκατ. τόνων. Αντιστοιχεί στο 5,4% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποστηρίξει τη λειτουργία λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής έως 600MW. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρούν πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας (52,94%) ωστόσο πιστεύουν ότι το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (85,88%) ώστε να μειωθεί η ανεργία στην περιοχή. Η έρευνα γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη καθώς στην ερώτηση εάν σας εξασφάλιζαν μια θέση εργασίας για εσάς ή συγγενικό σας πρόσωπο θα συμφωνούσατε να γίνει λιγνιτωρυχείο ή εξόρυξη λιγνίτη στο Δομένικο, το 79,23% απάντησε όχι.
Η έρευνα, δείχνει ότι υπάρχει σαφής μεταστροφή της τοπικής κοινωνίας, καθώς παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ (1998) έκανε λόγο για θετικές αντιδράσεις των κατοίκων στην προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων.
Με δεδομένο ότι αντίστοιχη αρνητική προδιάθεση απέναντι στο λιγνίτη υπάρχει και από την τοπική κοινωνία της Δράμας όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα της τάξης των 900 εκατ. τόνων (περίπου το 30% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας), η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για τους λιγνίτες (νέοι διαγωνισμοί σε Δράμα, Ελασσόνα Βεγόρα με τη συμμετοχή μόνο ιδιωτών) φαίνεται να κλείνει πρόωρα.

Πηγή: www.capital.gr-Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top