Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Άμεση η απειλή της Μαυροπηγής από το ρήγμα...


Ολοένα και πιο απειλητικό γίνεται το ρήγμα της Μαυροπηγής, το οποίο προχωρά επικίνδυνα και έχει φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια του χωριού.
Το ρήγμα που σχετίζεται άμεσα με τη διάνοιξη του ομώνυμου ορυχείου Μαυροπηγής, έχει φτάσει περίπου στα τρία χιλιόμετρα μήκος, από 300 μέτρα που είχε στις αρχές Ιουλίου, οπότε και είχε εντοπιστεί. Δυστυχώς οι φόβοι των κατοίκων για επέκταση του ρήγματος μέσα στο χωριό επαληθεύτηκαν. Αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ρηγματώσεις και οι ένοικοί τους μπροστά στο φόβο ενδεχόμενης κατάρρευσης είναι έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν.
«Το ρήγμα απειλεί άμεσα τις ζωές των παιδιών μας και όλων των κατοίκων», δήλωσε στον «Π» ο κάτοικος της Μαυροπηγής Τάσος Δήμου. Σημείωσε ότι «έχει επεκταθεί επικίνδυνα, καθώς πέρασε το δάσος και το ρέμα που υπήρχε, πέρασε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και έφτασε μέσα στο χωριό. Οι υπεύθυνοι και η ΔΕΗ πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν μέτρα. Αντί των μέτρων όμως συνεχίζεται η ανορθόδοξη επέκταση του ορυχείου.
Μας είχαν πει ότι θα πάρουν μόνο το 10% του δάσους και έχουν σκάψει τα δύο τρίτα, ενώ τώρα ετοιμάζονται να σκάψουν και το δρόμο που ενώνει το χωριό μας με την εθνική οδό Κοζάνης ? Πτολεμαΐδας». Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι αμφισβητούν μελέτη του ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την οποία το ρήγμα που εμφανίστηκε οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις, γι? αυτό άλλωστε ο σύλλογος πληττομένων «Η Μαύρη Πηγή» έστειλε έγγραφο στο ΙΓΜΕ με το οποίο εκφράζει τις αντιρρήσεις ως προς το πόρισμα, ζητώντας συγχρόνως ολοκληρωμένη ουσιαστική μελέτη.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου είχε επισκεφτεί το ρήγμα ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, συνοδευόμενος από υπηρεσιακά στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης, Κώστα Γρίβα, που μαζί με το νομάρχη είχε πραγματοποιήσει τότε την αυτοψία, «το ρήγμα ξεκινά από την δυτική πλευρά του ορυχείου, έχει σχήμα πετάλου, δηλαδή πρόκειται για κλασσική περίπτωση ρήγματος που μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση, η οποία ενδεχομένως να είναι μεγάλη». Ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής, είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ προβληματισμένοι καθώς το ρήγμα βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτείται παρακολούθηση από ειδικούς». Τότε αμέσως μετά την αυτοψία, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης είχε στείλει έγγραφο στη ΔΕΗ, με την οποία τόνιζε την ανάγκη «παρακολούθησης του φαινομένου από ειδικούς επιστήμονες». Στο μεταξύ, ειδικοί γεωτεχνικοί της ΔΕΗ που έφτασαν από την Αθήνα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιο πόρισμα.
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «το επικίνδυνο φαινόμενο οφείλεται στην ληστρική εκμετάλλευση του ορυχείου και στη μη τήρηση του μεταλλευτικού κανονισμού και των κανόνων ασφάλειας, πράγμα που αποδίδεται μόνο στο κόστος της εκμετάλλευσης». Άλλωστε και ο νομάρχης Κοζάνης δήλωσε ότι «οι τομές του ορυχείου είναι κάθετες και δεν τηρούνται οι απαιτούμενες κλίσεις. Αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό και επιτάσσει τη συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου». Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών, Κ. Γρίβας, μιλώντας με τεχνικούς όρους, υποστήριξε ότι «τα πρανή είναι κάθετα, αν και θα έπρεπε να έχουν κλίση 45 μοιρών». Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία για ενδεχόμενη μεγάλη κατολίσθηση, η οποία μπορεί να «θάψει» το ορυχείο.
Δυστυχώς παρά τις προειδοποιήσεις πριν από ενάμιση μήνα, δεν πάρθηκε κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Αντιθέτως, συνεχίζεται η ληστρική εκμετάλλευση του ορυχείου Μαυροπηγής και ο κίνδυνος να βουλιάξει το χωριό βρίσκεται προ των πυλών.
Χτες στο σημείο του ρήγματος έσπευσαν κάτοικοι του χωριού, εκφράζοντας φόβους για την παραμονή στον οικισμό, ενώ το μεσημέρι αναμένονταν να φτάσει ο αντινομάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Κώστα Γρίβα.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Για το ίδιο θέμα έγραψαν:

Επεκτάθηκε το ρήγμα της Μαυροπηγής! - Εφημερίδα Πρωινός Λόγος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο κίνδυνος να βουλιάξει το χωριό βρίσκεται προ των πυλών....

Τέτοιο χωριό που είναι.....του αξίζει άλλη τύχη ???????

Τουλάχιστον ας γίνει....
παράδειγμα "πρός αποφυγήν"....
άλλων μικρών κοινωνιών...
με ΣΟΒΑΡΑ και ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ !!!!!!

 
back to top