Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σωματίδια...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησαν χθες ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής και ο δήμαρχος Ελλησπόντου κ. Κ. Σανίδης για τις υψηλές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Κοζάνης και την «αυθαίρετη», όπως καταγγέλλουν, ενέργεια της ΔΕΗ να κλείσει την επαρχιακή οδό Ακρινής - Κλείτου.
Το κλείσιμο μάλιστα του δρόμου, τον οποίο η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι απαλλοτρίωσε και επί του οποίου γίνονται αποθέσεις χώματος από τα ορυχεία, προκάλεσε την κινητοποίηση των κατοίκων, καθώς η ΔΕΗ τους υποχρεώνει να κινούνται τώρα από εργοταξιακό δρόμο ανάμεσα στις παλιές αποθέσεις τέφρας, που δεν είναι χαρακτηρισμένος ως επαρχιακός.
Οι κάτοικοι δεν δέχονται την κατάργηση του οδού Ακρινής - Κλείτου και προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος κάλεσε τον περασμένο Μάιο την επιχείρηση να τεκμηριώσει με στοιχεία και έγγραφα τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του δρόμου.

Προσωρινή αναστολή
Η νομαρχία Κοζάνης με έγγραφό της στη διοίκηση της ΔΕΗ ζήτησε χθες την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, η λειτουργία των οποίων, το τελευταίο 48ωρο, δημιούργησε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) στους σταθμούς μέτρησης της Πτολεμαΐδας. Η νομαρχία Κοζάνης επικέντρωσε μάλιστα το αίτημά της σε συγκεκριμένους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και ορυχεία τα οποία όπως τονίζει «στερούνται εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων».
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης, στον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καταγράφηκαν το περασμένο 48ωρο συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων τρεις φορές πάνω από τα όρια των 50 mg/km αέρα.

Πηγή:Εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top