Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Τμηματική απαλλοτρίωση ζητά η ΔΕΗ-Άμεση αντίδραση!...


Την σφοδρή, άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης προκαλεί ήδη η διαφαινόμενη πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε τμηματική και όχι σε συνολική απαλλοτρίωση της έκτασης του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης! Την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης παρέλαβε το σχετικό έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, με το οποίο ενημερώθηκε για τη σχετική πρόθεση της ΔΕΗ να απαλλοτριώσει, σε πρώτη φάση, μόνο 1.300 στρέμματα! Με πρωτοβουλία του κ. Μιχαηλίδη, συγκλήθηκε χθες, αργά το μεσημέρι, έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία και του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, αλλά και εκπροσώπων του «Σπάρτακου» και της «Ένωσης», το οποίο αναμενόταν να αποφασίσει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ενημέρωσης της ΔΕΗ για τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας.
«Η ΔΕΗ όταν είναι να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις και να συζητήσει τα προβλήματα που θέτουμε, μας λέει πως δεν έχει ακόμη τη νέα ηγεσία. Όταν, όμως, είναι να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα πώς έχει ηγεσία;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη, μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο» και συμπλήρωσε πως «εμείς επιμένουμε στη θέση μας για τη συνολική και, φυσικά, δεν θα δεχθούμε καμία τμηματική απαλλοτρίωση. Γιατί, εάν τμηματικά προχωρήσει η ΔΕΗ, δεν θα μας εξασφαλίσει κανείς πως δεν θα σταματήσει πριν φτάσει μέσα στον οικισμό. Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό…».

Δήλωση του Δημήτρη Μαυροματίδη
Με γραπτή δήλωση στο προσωπικό του site, o επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη του Δημήτρης Μαυροματίδης τονίζει: «Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί η ΔΕΗ προχωρά στην προκλητική για την περιοχή ενέργεια της απαλλοτρίωσης των 1300 στρεμμάτων του αγροκτήματος Ποντοκώμης (μεταξύ των ορυχείων και του δρόμου Ποντοκώμης - Πτολεμαϊδας). Διότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις Τοπικού Συμβουλίου, Συλλόγου Περιβάλλοντος, Δημοτικού Συμβουλίου που με πολύ απλό κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο ζητούν την συνολική απαλλοτρίωση και τη νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης.
Είναι για την τοπική κοινωνία ανεξήγητη αυτή η ενέργεια δεδομένου και των παραλείψεων της ΔΕΗ όπως χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, ανακοινώσεις (δύο φορές) της νέας μονάδας Πτολεμαϊδας V που δεν προκηρύχθηκε και πολλά άλλα. Διότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θέλουν να βλέπουν τη ΔΕΗ ως "εχθρό" αλλά ως "σύμμαχο". Και οι "σύμμαχοι" οφείλουν να σέβονται και να το αποδεικνύουν διότι η περιοχή δεν είναι τσιφλίκι κανενός... Με απλά λόγια εάν δεν υπάρξει νομική διασφάλιση της μετεγκατάστασης δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί νέα απαλλοτρίωση του αγροκτήματος Ποντοκώμης!»

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top