Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«Μέτρια» η οικολογική ποιότητα του νερού των ποταμών...


Μικρά έντομα και ασπόνδυλα πλάσματα του βυθού των ποταμών που χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ευαίσθητοι οργανισμοί στη ρύπανση έχουν εκλείψει από τα ελληνικά ποτάμια. Παρόντες παραμένουν οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που κρίνονται ανθεκτικοί, προβληματίζοντας την επιστημονική κοινότητα, καθώς το φαινόμενο καταδεικνύει πως η ρύπανση των νερών των ποταμών είναι τέτοια που επηρεάζει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη βιοποικιλότητα.

Ερευνα το 2008

Τα βενθικά μικροασπόνδυλα, όπως αποκαλούνται οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ζουν προσκολλημένα στην κοίτη των ποταμών. Ετσι αποτελούν για τους ερευνητές έναν από τους σημαντικότερους δείκτες αναφορικά με την οικολογική ποιότητα των τρεχούμενων νερών. Η προβληματική κατάσταση της ποιότητας των νερών των ποταμών καταμετρήθηκε και καταγράφηκε αναλυτικά στην έρευνα που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, κ. Μ. Λαζαρίδου το 2008, στο πλαίσιο του διατμηματικού μεταπτυχιακού Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ στις λεκάνες απορροής του Αξιού, του Αλιάκμονα, του Στρυμόνα και του Νέστου.

Τροποποιήσεις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας (Μ. Μαθιουδάκη, Τ. Φραγκουλίδου, Ε. Κουκίδου, Λ. Σκορδής), η οικολογική ποιότητα των νερών των τεσσάρων ποταμών, στο ελληνικό τμήμα τους, χαρακτηρίζεται «μέτρια» βάσει της πενταβάθμιας κλίμακας («υψηλή, καλή, μέτρια, ελλιπής, κακή») που ορίζει η σχετική κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ για την ποιότητα των νερών.

Ο Νέστος στο σημείο εισόδου του στην Ελλάδα βρέθηκε με «μέτρια» ποιότητα νερών, γεγονός που καθορίζεται από τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά μετά το δεύτερο φράγμα της ΔΕΗ υποβαθμίζεται περαιτέρω καθώς το 37% του ποταμού έχει τροποποιηθεί από φράγματα, επεμβάσεις στις εκβολές του και αντιπλημμυρικά έργα στο τελευταίο κομμάτι του ρου του.

Ωστόσο, «καλή» έως «εξαιρετική» προέκυψε η ποιότητα των νερών των παραποτάμων του, κινδυνεύοντας, όμως, με υποβάθμιση εφόσον κατασκευαστούν όλα τα μικροφράγματα που αναμένουν την έκδοση σχετικής άδειας.

Αστικά λύματα

«Μέτρια» έως και «ελλιπής» χαρακτηρίστηκε η ποιότητα των νερών του Αξιού, ο οποίος υποφέρει από την εισερχόμενη από την ΠΓΔΜ ρύπανση εξαιτίας της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας, την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων αλλά και τη συγκράτηση μεγάλων ποσοτήτων του σε φράγματα.

Στο ελληνικό τμήμα του, ο Αξιός έχει υποστεί τροποποίηση και επίστρωση της κοίτης του, ενώ αντιμετωπίζει πρόβλημα από την απόρριψη μπάζων και απορριμμάτων, αλλά και από την έντονη αγροτική δραστηριότητα (όπως στην Ειδομένη) και την απευθείας διάθεση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων (όπως στην Αξιούπολη).

Λιπάσματα, φυτοφάρμακα

Η ποιότητα των νερών του Αλιάκμονα, πάλι, υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, την ανεπαρκή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων στις όχθες του, ενώ σε «μέτρια» κατάσταση βρέθηκαν τα νερά του Στρυμόνα, αφού σε κανένα σταθμό μέτρησης οι δείκτες δεν έδειξαν καλή ποιότητα υδάτων.

«Μολονότι τα στοιχεία προέκυψαν από περυσινή μελέτη, η κατάσταση όχι μόνον δεν έχει αλλάξει, αλλά χειροτερεύει. Σύμφωνα με την Οδηγία, όμως, μέχρι το 2015 πρέπει να έχει επιτευχθεί η καλή οικολογική ποιότητα των υδάτων, και γι’ αυτό πρέπει να υλοποιηθούν πολλές διορθωτικές κινήσεις και να προχωρήσει η διασυνοριακή συνεργασία», είπε στην «Κ» η κ. Λαζαρίδου.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή-Ζωγια Kουταλιανου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top