Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην Πτολεμαΐδα έφτασαν το Σαββατοκύριακο σε επίπεδα έως και υπερτριπλάσια των ανώτατων ορίων
Σε «θάλαμο αερίων» μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες η περιοχή της Πτολεμαΐδας, εξαιτίας των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ την ίδια στιγμή μελέτη αποκαλύπτει πως και το κέντρο της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας των αέριων ρύπων.
Ειδικότερα οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην Πτολεμαΐδα έφτασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε επίπεδα έως και υπερτριπλάσια των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε το νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή να προσφύγει στη διοίκηση της ΔΕΗ και στον εισαγγελέα, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Εφιάλτης
«Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από ένα τεράστιο γκρίζο νέφος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», επισημαίνει ο κ. Δακής, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ τη διακοπή λειτουργίας των ορυχείων μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Την αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) να φτάνουν ως και τα 161 μg/m3 με όριο τα 50 μg/m3, προκάλεσε κυρίως η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση δύο μονάδων του απαρχαιωμένου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας την Κυριακή.
Κατά τη διαδικασία της επανεκκίνησης, καίγεται πετρέλαιο και εκπέμπονται πολλαπλάσιοι ρύποι.
Ο νομάρχης Κοζάνης ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και για μια δεύτερη υπόθεση, αυτή της παράνομης κατάληψης του χαρακτηρισμένου ως επαρχιακού δρόμου Ακρινής - Κλείτου από τη ΔΕΗ.
Το ζήτημα συνδέεται με την κινητοποίηση που πραγματοποιούν επί μέρες κάτοικοι της Ακρινής, οι οποίοι έχουν καταλάβει γέφυρα και εμποδίζουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Εκκρεμεί το αίτημα για μετεγκατάσταση του οικισμού, ο οποίος είναι «περικυκλωμένος» από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά δεν έχει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα λιγνίτη στο υπέδαφός του.
Θεσσαλονίκη
Παράλληλα από έρευνα που εκπόνησε το ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στις πόλεις με τις υψηλότερες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων συγκρινόμενες με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις μεγαλύτερες τιμές να εντοπίζονται στο κέντρο και μετά στις δυτικές συνοικίες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα έργα κατασκευής του μετρό, ενώ υψηλά είναι και τα επίπεδα συγκέντρωσης σε περιοχές, που βρίσκονται κοντά σε σημεία με έντονες βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως σε Σίνδο, Διαβατά, Μενεμένη και Κορδελιό. Τα αιωρούμενα σωματίδια ευθύνονται για πλήθος αναπνευστικών και καρδιακών ασθενειών.
Η ΔΕΗ
Απαντώντας η ΔΕΗ τονίζει ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση να απαγορευθούν νέες μονάδες με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, τότε αφενός αποκλείονται και οι υπερσύγχρονες μονάδες αφετέρου η χώρα θα οδηγηθεί σε ενεργειακή εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.
Προσθέτει ακόμη ότι, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, θα αποσυρθούν οι Μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης κατά το 2011 και οι Μονάδες Πτολεμαΐδα 1 και 2 κατά το 2012.
Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία-Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
«Θάλαμος αερίων» σε Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου