Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Πόρτα και από το Κόσοβο για τη ΔΕΗ...

Δεν της πάνε, όπως φαίνεται, της ΔΕΗ τα Βαλκάνια. Μετά την αποτυχία του Μαυροβουνίου, τώρα σειρά έχει το Κόσοβο, όπου η ΔΕΗ σε κοινοπραξία με την ιταλική Enel (Sencap) είχε υποβάλει προσφορά για την κατασκευή λιγνιτικού σταθμού 2000 MW.
Χθες η υπουργός Ενέργειας κ. Justina Shiroka-Pula ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το project εγκαταλείπεται και αντί αυτού το Κόσοβο μελετά την κατασκευή σταθμού με τη μισή δυναμικότητα, ήτοι, 1000 MW, ο διαγωνισμός για τον οποίο, όπως είπε, θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2010.
Κι αυτό σε μια περίοδο που αναμενόταν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να προχωρήσει στη βελτίωση των όρων συμμετοχής, όπως το είχαν ζητήσει οι δύο κοινοπραξίες που παρέμεναν στην κούρσα διεκδίκησης, ήτοι, η Sencap και η τσέχικη Cez με την αμερικανική AES. Η γερμανική RWE είχε προλάβει να αποχωρήσει.
Αιτία για την απόσυρση του project με τη σημερινή μορφή του η κ. Shiroka-Pula επικαλέστηκε τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και νέους, απαιτητικούς, περιβαλλοντικούς όρους.
Το έργο καρκινοβατούσε εδώ και μία τριετία και τώρα η κυβέρνηση του Κοσόβου υποστηρίζει ότι οι δύο κοινοπραξίες μπορούν να παραμείνουν στην κούρσα, αλλά αυτό δεν θα την εμποδίσει να προσκαλέσει και άλλους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για τη νέα, μικρότερη, μονάδα. Πράγμα που σημαίνει νέες καθυστερήσεις για άγνωστο χρονικό διάστημα και φυσικά αμφίβολο αποτέλεσμα.
Η ΔΕΗ αποπειράται από το 2003 να επεκταθεί στα Βαλκάνια, αλλά όλες οι προσπάθειές της μέχρι τώρα πέφτουν στο κενό, παρά το γεγονός ότι είχε υποβάλει, κατά περίπτωση, τη μεγαλύτερη προσφορά. Το ίδιο έγινε στο Μαυροβούνιο, στη Βουλγαρία αλλά και στη Fyrom.
Η πρώτη απόπειρα ξεκινά από τη Ρουμανία, όπου διεκδίκησε την ιδιωτικοποίηση των εταιριών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος Electrica Banat και Electrica Dabrogea. Εισέρχεται στη β΄ φάση, αλλά χάνει από την Enel.
To 2005 "χτυπά" τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Bobov Dol, στη Βουλγαρία, υποβάλει πολλαπλάσια προσφορά από το δεύτερο, διαπραγματεύεται επί έναν χρόνο με τη βουλγαρική κυβέρνηση και τελικά χάνει και πάλι.
Το 2007 κάνει προσπάθεια να επεκταθεί στη Fyrom, διεκδικώντας την εξαγορά του σταθμού TEC Negotino, σε κοινοπραξία με το αμερικανικό Fund ContourGlobal. Δίνουν και πάλι τη μεγαλύτερη προσφορά και χάνουν από τη Hatch&Matt MacDonald.
Φέτος το καλοκαίρι η ΔΕΗ με την Golden Energy του ομίλου Ρέστη επιδιώκουν να εξαγοράσουν την ηλεκτρική εταιρία EPCG του Μαυροβουνίου. Καταθέτουν και πάλι την υψηλότερη προσφορά και χάνουν από την ιταλική A2A.
Τι μένει τώρα στη ΔΕΗ; Να αποφασίσει η αλβανική κυβέρνηση σε ποιον θα κατακυρώσει την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στο Δυρράχιο, στην κοινοπραξία ΔΕΗ - RWE - Τιτάν ή στην ιταλική Enel. Αυτό είναι αμφίβολο, όταν ήταν ήδη γνωστό από το καλοκαίρι ότι η γείτων "αλληθώριζε" σταθερά προς την ιταλική εταιρία.

Πηγή:Euro2Day-της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top