Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ανάπτυξη δεν είναι μόνο η (Δ)ΕΗ Α.Ε...

Ενώ οι «κορυφαίοι συνδικαλιστές του λεκανοπεδίου» ζητούν αναπροσαρμογή των κριτηρίων πρόσληψης των 8μηνων στη (Δ)ΕΗ A.E προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά τους συμφέροντα, η Ανάβρα, το Νυμφαίο (που είναι πολύ κοντά σε εμάς) και η Σητεία μας υπενθυμίζουν πως ανάπτυξη για μια περιοχή δεν είναι μόνο η (Δ)ΕΗ Α.Ε…

Στην Ανάβρα Μαγνησίας, το Νυμφαίο Φλώρινας και τη Σητεία Λασιθίου, ο κόσμος δεν αφήνει τον τόπο του για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στις μεγάλες πόλεις. Αντίθετα, πολλοί εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για να επιστρέψουν στο χωριό τους, να φτιάξουν εκεί το νοικοκυριό τους και να δουλέψουν για να κάνουν τον τόπο τους ένα καλύτερο μέρος να ζουν.
Η Ανάβρα Μαγνησίας βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου χιλίων μέτρων και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο κοντινές κωμοπόλεις της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της κοινότητας, Δημήτρης Τσουκαλάς, εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και δημιούργησε αιολικό πάρκο, περιβαλλοντικό πάρκο, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές και αναρριχητικά κέντρα. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοθαύμαστο: μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης, επιχειρηματικότητα και μηδενική ανεργία.

Λίγο μακρύτερα, το Νυμφαίο μια κοινότητα "σκαρφαλωμένη" στα βουνά του νομού Φλώρινας, είχε φτάσει κάποτε στα όρια της εγκατάλειψης. Ο τότε πρόεδρος της κοινότητας, Νικόλαος Μέρτζος, αποφάσισε να πάρει την τύχη της περιοχής στα χέρια του, κινητοποίησε τους φίλους του στο χωριό, ξανάδεσε τις παιδικές φιλίες με ξενιτεμένους σε άλλες πόλεις και έδωσε το έναυσμα για να «ξανανιώσει» ο τόπος. Τα παλιά αρχοντικά αναστηλώθηκαν, δημιουργήθηκαν νέα, παραδοσιακά σπίτια, έφτασε εκεί και το καταφύγιο του «Αρκτούρου» και η κοινότητα "αναστήθηκε". Σήμερα, το Νυμφαίο αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά και τη φύση.

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, την Κρήτη, οι τέσσερις δήμοι της επαρχίας Σητείας του νομού Λασιθίου δημιούργησαν τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, με σκοπό την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Στο "τιμόνι" του οργανισμού, ο Νίκος Πετράκης, πρώην δήμαρχος Σητείας, έκανε πράξη την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο ενεργητικό του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία αιολικών πάρκων, η συγκρότηση γυναικείου συνεταιρισμού, η δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, η προώθηση επενδύσεων στον τομέα του αγροτουρισμού και η λειτουργία Μουσείου Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και καθημερινής ζωής της ενετικής περιόδου.
Τα παραπάνω παραδείγματα παρουσιάστηκαν, στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα, «ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», που διοργάνωσε, στην Καλαμαριά, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αρωγής Καλαμαριάς (ΚΔΕΚΠΑΚ). Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει ενταχθεί στην ατζέντα της Διεθνούς Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και έγινε σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης. «Η ΚΔΕΚΠΑΚ βοηθά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε νέο που θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εβδομαδιαία βάση πάνω από εκατό επιχειρηματίες ζητούν πληροφόρηση», αναφέρει ο διευθυντής της Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος.

Το Χάλιφαξ

Παραδείγματα καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης από τη διεθνή εμπειρία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαρσακέλης. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναλύει την περίπτωση του Χάλιφαξ στον Καναδά: «Στην περιοχή αυτή υπήρχε μόνο ένα εργοστάσιο που παρασκεύαζε σχοινιά και μια στρατιωτική βάση. Κάποια στιγμή το εργοστάσιο και η βάση έκλεισαν και η περιοχή γνώρισε τεράστια ποσοστά ανεργίας που έφταναν το 40%. Ο Δήμος αποφάσισε να δράσει δυναμικά. Μετά από τις κατάλληλες ενέργειες κατάφερε να εγκατασταθεί στο Χάλιφαξ ένα πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με αυτό δημιούργησε τις συνθήκες για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση και σωστή τεχνική υποστήριξη. Παράλληλα, εφήρμοσε μια καινοτόμο κοινωνική δράση. Έδωσε κίνητρα ώστε να εγκατασταθούν οικογένειες στα σπιτάκια όπου διέμεναν οι αξιωματικοί μέσα στη στρατιωτική βάση. Στον πρώτο όροφο έμεναν συνταξιούχοι, οι οποίοι έδιναν μέρος της σύνταξής τους για να τους φροντίζουν οικογένειες που διέμεναν στον δεύτερο όροφο. Έτσι, οι γενιές ήρθαν πιο κοντά, οι ηλικιωμένοι έγιναν ξανά ενεργό κομμάτι της κοινότητας και ορισμένες οικογένειες απέκτησαν εισόδημα. Η ανεργία τώρα έφτασε στο μηδέν».

Προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Τα όρια της επιχειρηματικότητας, όμως, δεν εξαντλούνται στα γεωγραφικά σύνορα μιας κοινότητας. Αυτό το γνωρίζουν καλά και ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες, που κατάφεραν να κοιτάξουν πέντε χρόνια πιο μπροστά από την εποχή τους και να στραφούν στη διεθνή αγορά. Η εταιρία του Βασίλειου Θωμαΐδη, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αυτή τη στιγμή έχει μόνιμους αντιπροσώπους σε 35 χώρες και δύο υποκαταστήματα στην Αμερική και την Ιαπωνία. Ποια ήταν η καινοτομία της; Ενεργοποιήθηκε στο χώρο των ηλεκτρονικών συστημάτων κεντητικών μηχανών και τα διαχώρισε σε χαμηλής τεχνολογίας συστήματα που ελέγχουν τη μηχανή και σε υψηλής τεχνολογίας συστήματα που αποξηλώθηκαν από την κεντρική μηχανή και ενσωματώθηκαν σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Ο καθένας έχει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εμείς δημιουργήσαμε ένα λειτουργικό σύστημα για τις κεντητικές μηχανές και από τη συνεργασία μας με κατασκευαστικές εταιρίες προέκυψε μια νέα γενιά μηχανών. Όλος ο ανταγωνισμός "πιάστηκε στον ύπνο" και εμείς γίναμε οι αποκλειστικοί προμηθευτές του λειτουργικού συστήματος για τη συγκεκριμένη γενιά», τονίζει ο κ. Θωμαΐδης που παρουσίασε την εμπειρία του στο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας. «Το συνέδριο απευθύνθηκε σε νέους ανθρώπους και γενικά σε ανθρώπους με ανοιχτό πνεύμα. Θέλω, αυτοί οι άνθρωποι να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να κοιτάξουν την επόμενη μέρα και να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα. Αυτό είναι το μήνυμά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Πηγή:ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top