Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η λίστα με τις πιο επικίνδυνες μονάδες της ΔΕΗ για το κλίμα...


«Μαύρες» οι μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα
Ξεπερασμένες, ασύμφορες και ρυπογόνες είναι οι μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace. Οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί -και κυρίως εκείνοι στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαΐδα- δεν βλάπτουν μόνον το περιβάλλον, αλλά είναι και ελάχιστα αποδοτικοί, σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, οι σταθμοί της Μεγαλόπολης εκπέμπουν 1,550-1,593 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβατώρα που παράγουν (kg CO2/kWh) και οι μονάδες της Πτολεμαΐδας 1,420-1,656 kg CO2/kWh. Πρόκειται για εκπομπές διπλάσιες από εκείνες των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύσιμο το πετρέλαιο και τριπλάσιες αυτών των μονάδων φυσικού αερίου. Συνολικά, οι λιγνιτικοί σταθμοί ευθύνονται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα.
Η Greenpeace ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει, ώστε να περιορίσει τις εκπομπές αερίων ρύπων, καθώς το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από την καύση λιγνίτη. Η μη κυβερνητική οργάνωση θέτει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Για να επιτευχθεί προτείνει την απαγόρευση κατασκεύης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ειδικές εκπομπές μεγαλύτερες από 0,350 Kg CO2/kWh.
Ζητά όμως και αλλαγή πλεύσης από τη ΔΕΗ, με την κατάρτιση και υλοποίηση νέου επιχειρηματικού πλάνου, με έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές. "Η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει δραστικά τους 50 και πλέον εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ετησίως και θα πρέπει να κλείσει τους πιο ρυπογόνους σταθμούς της για να το πετύχει", τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top