Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΕΣΠΑ: από τα 9 δισ. πήραν μόνο 800 εκατ....

«Κινδυνεύετε να πνιγείτε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες» του ΕΣΠΑ, του νέου κοινοτικού πακέτου πόρων που ακόμη παραμένει σχεδόν στα... χαρτιά, διαμήνυσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί μόνο 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 3% των κονδυλίων συνολικής αξίας 26,2 δισ. ευρώ, και η βασική αιτία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, είναι «η γραφειοκρατία για τη γραφειοκρατία που κοστίζει πολύ στην Ελλάδα».
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο υπεύθυνος της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν για την Ελλάδα και την Κύπρο, Ζακ Πονσέ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας Σταύρο Αρναουτάκη. Η Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τον τρόπο που φτιάχτηκε το 2007 το νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ο κ. Πονσέ επισήμανε ότι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται στις πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύετε να πνιγείτε με τις παρούσες διαδικασίες». Ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η απλοποίηση του πακέτου προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα, προσθέτοντας ότι δεν θα χρειαστούν τεράστιες αλλαγές, απλά προσαρμογές.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός δεσμεύθηκε για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, ώστε να αποτελέσει και το εργαλείο χρηματοδότησης του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθεί η κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη. Είπε ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να περιοριστούν τα πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης που υπάρχουν σήμερα.
Το ΕΣΠΑ θα μπορούσε έως το τέλος του έτους να στηρίξει επενδύσεις αξίας 9 δισ. ευρώ (πιστώσεις των έτων 2007-2009), αλλά λόγω καθυστερήσεων στην εκκίνησή του απορροφήθηκαν έως το τέλος Οκτωβρίου μόνο 800 εκατ. ευρώ. Πιο μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στα έργα των υπουργείων (1,34% μέση απορρόφηση), ενώ ελαφρά καλύτερες είναι οι επιδόσεις των περιφερειών (5,85%).
Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, και αυτό οφείλεται σε «έτοιμα» έργα (π.χ. επιδοτήσεις προς μικρομεσαίους) που εντάχθηκαν εκ των υστέρων στο ΕΣΠΑ και όχι τόσο σε πραγματικά νέες επενδύσεις.
Η μερίδα του λέοντος στις χρηματοδοτήσεις (276 εκατ. ευρώ) έχει καταλήξει σε έργα της περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Αντιθέτως, μόνο 1,1 εκατ. ευρώ έχει απορροφήσει η Ψηφιακή Σύγκλιση, 4,3 εκατ. ευρώ το Περιβάλλον και 2,9 εκατ. ευρώ η διοικητική μεταρρύθμιση

Πηγή:Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top