Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ερχεται νέα καταδίκη για τους ρύπους...


Το… αυτί της Ελλάδας ετοιμάζεται να τραβήξει η ΕΕ για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 35/2004 ΕΚ «σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη κατά την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» καθορίζοντας διαδικασίες και μέτρα τόσο για την ενίσχυση της πρόληψης όσο και για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου 2009 τη συνέχιση της διαδικασίας παράβασης του κοινοτικού δικαίου εναντίον της Ελλάδας, καθώς η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει εκπνεύσει ήδη από τις 30 Απριλίου του 2007.
Πρόκειται για τη δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη που αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή «απηύθυνε στην Ελλάδα επίσημη προειδοποίηση, την 1η Ιουνίου 2007, και αιτιολογημένη γνώμη την 1η Φεβρουαρίου 2008».
Λόγω μη απάντησης των ελληνικών αρχών, η υπόθεση πλέον εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υπ’ αριθμ. C-368/08 προσφυγή της Επιτροπής κατά της Ελλάδος, αναφέρουν σε σχετική ερώτησή τους στην υπουργός Περιβάλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Υπενθυμίζεται ότι την ενσωμάτωση, στην ελληνική νομοθεσία, της κοινοτικής οδηγίας 2004/35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη, προέβλεπε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που έχει υπογράψει η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top