Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Στο «κόκκινο» ο Νομός Κοζάνης!...

Την έντονη ανησυχία, τον προβληματισμό, αλλά και την έκδηλη αγανάκτηση τοπικών φορέων και κατοίκων ολόκληρου, πλέον, του Νομού Κοζάνης, προκαλούν να συνεχιζόμενα περιβαλλοντικά επεισόδια των τελευταίων ημερών στους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ και ειδικά στον ρυπογόνο και παλαιάς τεχνολογίας ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων του Κέντρου Περιβάλλοντος, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Νομαρχία Κοζάνης, προκύπτει πως, ουσιαστικά, ολόκληρος ο Νομός βρίσκεται στο… «κόκκινο», με τις υπερβάσεις στην εκπομπή των αιωρούμενων σωματιδίων να παρατηρούνται ακόμη και σε περιοχές εκτός του λεκανοπεδίου της ΔΕΗ! Είναι χαρακτηριστικό πως στο σταθμό μέτρησης της Κάτω Κώμης, χθες, μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, είχαμε μέσο όρο 55 mg, με όριο λήψης μέτρων τα 50!
Όσο για τις περιοχές κοντά στις μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ, η κατάσταση είναι ακόμη…απελπιστική! Στα 166 mg ήταν χθες ο μέσος όρος (μέχρι τις 12) στην Ποντοκώμη, κάτι που επέσυρε την αγανάκτηση του Συλλόγου Περιβάλλοντος Μαυροδεντρίου, που κάνει λόγο για «αίσχος». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ζήτησε και πέτυχε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλο την αναστολή λειτουργίας του ορυχείου της περιοχής, ενώ έχει ζητήσει και την παύση λειτουργίας του ίδιου του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας.
Η σχετική, χθεσινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης έχει ως εξής: «Από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, προέκυψε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με εσπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10 κατά το χρονικό διάστημα από το Σάββατο 21 έως και την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ’ έτος, ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων αιρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.
Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής δήλωσε:
«Διαπιστώνεται σημαντική υπέρβαση του ισχύοντος ορίου της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα εσπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων».

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top