Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Κίνδυνος αποβολών από τη μόλυνση του περιβάλλοντος...


Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά σύμφωνα με το δρα Πάουλο Μαρσέλο Πέριν, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στη Βραζιλία, τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης αυξάνουν την πιθανότητα αποβολών στις εγκυμονούσες.
Μετά από εργαστηριακή έρευνα, ο δρ. Πέριν και η ομάδα του δήλωσαν ότι είναι καλό να αποφεύγει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη όταν διαμένει επί πολύ καιρό σε περιοχή όπου η ατμόσφαιρα είναι αποδεδειγμένα πολύ μολυσμένη:
«Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει τα επιτρεπτά όρια εκπομπής αερίων στην ατμόσφαιρα, αλλά και πάλι μια εγκυμονούσα είναι σε κίνδυνο αν εισπνέει κάθε μέρα διοξείδιο του άνθρακα. Πόσω μάλλον όταν οι εκπομπές αερίων ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Οι ανεπάρκειες με τις οποίες γεννιέται το έμβρυο είναι σοβαρές και πολλές. Και οι αποβολές πολύ συχνές επίσης».
Ο δρ. Πέριν, του οποίου η έρευνα παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Οργάνωση της Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κατά το ετήσιο συνέδριο της τελευταίας στην Ατλάντα, πειραματίστηκε με γονιμοποιημένα ωάρια 1.200 γυναικών και ντίζελ στο εργαστήριο, καθώς η βενζίνη (ντίζελ) θεωρείται η πιο επικίνδυνη ουσία για την πρόκληση αποβολών. Επίσης, μια δεύτερη επιστημονική έρευνα που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι υψηλές εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα «κόβουν» τις πιθανότητες εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση στο μισό.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, είναι καλύτερο να γίνεται θεραπεία γονιμότητας σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου, όταν η μόλυνση είναι μικρότερη λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Επισημαίνεται ότι σε παλαιότερη έρευνα (του 2005) στη Βραζιλία για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της τότε μελέτης, δρ. Γιόργκε Χάλακ, υποστήριζε και εκείνος ότι οι αέριοι ρύποι προκαλούν γενετικές βλάβες στα έμβρυα, καθώς επηρεάζεται η βιωσιμότητα του πλακούντα.
Αφορμή για την έρευνα ήταν το γεγονός της υπερβολικής μόλυνσης συγκεκριμένων περιοχών της Βραζιλίας.

Πηγή: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top