Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πονοκεφάλους...


Έχετε πονοκέφαλο και δεν μπορείτε να σκεφτείτε τον λόγο; Μην ανησυχείτε, ενδεχομένως να φταίνε τα υψηλά επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, απαντούν Καναδοί ερευνητές.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology, οι επιστήμονες από το Σύστημα Υγείας του Καναδά μελέτησαν στοιχεία από μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Σαντιάγκο στην Χιλή, που περιβάλλεται από τις Aνδεις και την παραλιακή ζώνη της χώρας και επομένως γεωγραφικά είναι επιρρεπή στην ατμοσφαιρική ρύπανση, και διαπίστωσαν αυξημένες νοσοκομειακές εισαγωγές για νοσηλεία λόγω ημικρανίας και κεφαλαλγίας τις ημέρες της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Συγκεκριμένα, κατέγραψαν την ατμοσφαιρική ρύπανση από επτά σημεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα την περίοδο 2001-2005. Οι σταθμοί κατέγραφαν το όζον και ρυπογόνα στοιχεία όπως το διοξείδιο του θείου και του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα μικροσωματίδια ύλης που σχετίζονται με τις καύσεις της βενζίνης, του φυσικού αερίου και άλλων φυσικών καυσίμων.
Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τον αριθμό των εισαγωγών στο νοσοκομείο για ημικρανίες, όπως επίσης και ένταση, τις κεφαλαλγίες δέσμης και άλλες μορφές πονοκεφάλου.
Όταν οι ειδικοί συσχέτισαν τα στοιχεία μεταξύ τους διαπίστωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν παράγοντας κινδύνου για όλες τις μορφές κεφαλαλγίας. Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν έγινε συνδυαστική ανάλυση.
Οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν σημαντικά όταν συνυπολογίστηκαν και παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εποχή που επηρεάζουν ενδεχομένως τη σχέση ρύπανσης-πονοκεφάλου.

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top