Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Έντονος προβληματισμός-κριτική στη ΔΕΗ!!!

Η συζήτηση για το σοβαρότατο περιβαλλοντικό ατύχημα με τη διαρροή των 200 τόνων πετρελαίου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ξεχώρισε από τα θέματα που τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Όπως ανέφερε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, (ο οποίος μίλησε για λίγο και για το περιβαλλοντικό συμβάν της Κυριακής της Αποκριάς στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας) «το περιστατικό στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έγινε το απόγευμα της Παρασκευής και εγώ ενημερώθηκα τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη, όπου βρισκόμουν και το πρωί της Δευτέρας υπήρξαν επισκέψεις κλιμακίων της Ν.Α. στο σταθμό.
Ήδη από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ είχε αποκαταστήσει τη ζημιά στον αγωγό και είχε ληφθεί από τρία σημεία δείγμα από νερό, κοντά στον ΑΗΣ, που έχει δοθεί για ανάλυση μέσω του Κέντρου Περιβάλλοντος και θα έχουμε τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Αφού τσεκάραμε κάποια στοιχεία το πρωί της Τρίτης ενημερώσαμε με δελτίο Τύπου τους συμπολίτες μας. Και σήμερα κλιμάκιο της Ν.Α. πήγε στον ποταμό Σουλού και συνέλεξε δείγματα. Ήμασταν τυχεροί που αυτές τις ημέρες δεν υπήρχε βροχόπτωση, καθώς υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης. Επίσης, με σχετικό έγγραφο ζητάμε κατασκευή τσιμεντένιων φραγμάτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου…». Να σημειωθεί πως ο κ. Δακής έκανε λόγο για προθυμία ανταπόκρισης από τους διευθυντές των ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και Αγίου Δημητρίου για τα δυο συμβάντα των περασμένων ημερών, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποκρυπτεί κανένα περιστατικό και θέλουμε την αλήθεια, αλλά δεν θέλουμε και ευφάνταστα σενάρια που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα». Ο νομάρχης Κοζάνης τόνισε πως «μια διετία μετά την τότε νέα διοίκηση της ΔΕΗ νομίζω πως ήρθε ο καιρός να γίνουν έργα και πράξεις».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης τόνισε πως «δέχομαι καλόπιστα πως πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Όμως, πλέον, τίθενται κάποια ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, η ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αλλά και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ευρείας κλίμακας, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια. Πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθώς έχουν αποδυναμωθεί οι μονάδες και τα ορυχεία. Επίσης, μπαίνει και θέμα του πώς εννοεί η ΔΕΗ τη συνεργασία της με την τοπική κοινωνία. Μας ειδοποίησαν αφού πρώτα…βρώμισε το πετρέλαιο και μπορεί να έφτασε μέχρι και τη Βεγορίτιδα!».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής» Γιάννης Αποστολίδης σχολίασε ότι «είναι κακό θέματα τόσο σημαντικά να περνούν απλά μέσα από διαδικασία ενημέρωσης. Θα ήθελα να γίνει συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο αναλυτικά…». Ο ίδιος, μιλώντας για το συμβάν και την πολιτική απέναντι στη ΔΕΗ διερωτήθηκε «τι άλλο πρέπει να γίνει για να καθίσουμε και να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πειστεί η ΔΕΗ να κάνει κάτι για το περιβάλλον; Θα κάνουμε κάτι για την πρόταση του Σπάρτακου να κλείσει ο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας;».
Ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννης Μητσιάκος στην τοποθέτησή του ζήτησε προ ημερήσιας συζήτηση για το θέμα της ΔΕΗ. «Το πετρέλαιο τρέχει ακόμα», τόνισε και έδειξε ένα μπουκάλι γεμάτο νερό και πετρέλαιο και ρώτησε «μπορούν ή όχι οι αγρότες της περιοχής να ποτίσουν; Τι θα τους πούμε;». Επίσης ο κ. Μητσιάκος υποστήριξε πως όλες οι ενέργειες της Νομαρχίας και άλλων φορέων οφείλονται στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και ευτυχώς υπάρχουν και οι αγώνες».
Το λόγο στη συνεδρίαση έλαβαν, επίσης, οι δήμαρχοι Ελλησπόντου Κώστας Σανίδης και Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση και του διευθυντή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Θεόδωρος Παπαδέλης, που ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Πραγματικά λυπόμαστε για το περιστατικό που συνέβη. Οι 200 τόνοι που διέρρευσαν από τη δεξαμενή περιορίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους…Δεν αποκλείεται, όμως, να διέρρευσε και κάποια μικρή ποσότητα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία περισυλλογής θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Όσο για το ερώτημα εάν οι αγρότες μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε. Σύμφωνα, πάντως, με αναλύσεις από τα δικά μας εργαστήρια, που βεβαίως δεν είναι εξειδικευμένα, το νερό δεν έχει κανένα πρόβλημα. Πάντως, αν εγώ είχα χωράφι θα το πότιζα. Αλλά δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν να το πράξει…
Να σημειωθεί, τέλος, πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ώρα που μιλούσε ο νομαρχιακός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γεώργιος Σβώλης και ανέφερε πως «συγχαρητήρια στους εργαζόμενους της ΔΕΗ που εγκλώβισαν τους 200 τόνους μέσα στο εργοστάσιο», υπήρξε εντονότατη αντίδραση από μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου, που για 5 λεπτά διέκοψαν τη συνεδρίαση, κατηγορώντας τον κ. Σβώλη πως δεν γνωρίζει την πραγματικότητα.

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top