Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Το ενεργειακό ισοζύγιο...

Το ενεργειακό ισοζύγιο έχει δυο σκέλη: Τι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας έχουμε και πόση ενέργεια χρειαζόμαστε.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, έχουμε επιεικώς μαύρα μεσάνυχτα… Δεν γνωρίζουμε - ή ακόμα χειρότερα γνωρίζουμε και δεν το λέμε - πόση ενέργεια μπορούμε να πάρουμε από τις ανανεώσιμες πηγές και φυσικά δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την ανάπτυξη αυτών των πηγών. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό (http://www.igme.gr/ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ_ΠΕΔΙΑ_ΕΛΛΑΔΑΣ2007.pdf), αλλά κανένα σχέδιο εκμετάλλευσής του. Για το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο εισαγωγής τους είναι τόσο αποθαρρυντικό για τους πολίτες που καταντάει να είναι ένα σημαντικό αντικίνητρο. Στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες δεν επιθυμούν μια ουσιαστική στροφή προς τις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας γιατί τότε η ΔΕΗ θα έπρεπε να προσαρμοστεί και θα είχε σημαντική απώλεια κερδών. Τότε όμως πώς θα συντηρηθεί το κατεστημένο της ΔΕΗ, τα στελέχη με τα πολλά χιλιάρικα μισθο, το σύστημα της μίζας για την προμήθεια άχρηστου υλικού από το οποίο ζούνε πολλοί παρατρεχάμενοι και η τρομακτική σπατάλη δημοσίου χρήματος στο όνομα του εθνικού συμφέροντος της παραγωγής ενέργειας;;;
Και έτσι μένει ο ταλαίπωρος Έλληνας να αναρωτιέται γιατί οι Ισπανοί για παράδειγμα, όταν πρίν από μερικά χρόνια έφτιαξαν νέο οικοδομικό κανονισμό, έκαναν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελς ΣΕ ΟΛΕΣ τις νέες οικοδομές, ενώ εμείς …ψάχνουμε ακόμα για λιγνίτη. Και σε τι υπολείπεται η Ελλάδα από την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Λετονία που παράγουν αντιστοίχως 57,9%, 54,3% και 48,4% (!!!) της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η Ελλάδα μετα βίας φτάνει το 10% (που πρέπει να είναι και “μαγειρεμένο”. Το πραγματικό ποσοστό είναι μάλλον κοντά στο 6-6,5%). Τα στοιχεία από http://europa.eu/abc/keyfigures/transportenergy/powerforpeople/index_el.htm.
Στο σκέλος των αναγκών σε ενέργεια έχουμε άλλα τεράστια ζητήματα… Η Ελλάδα, μια χώρα που δεν είναι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένη, έχει κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ (ένταση ενέργειας) που αντιστοιχεί στο 132% του μέσου όρου της Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό: ΣΠΑΤΑΛΗ ενέργειας, σπατάλη λιγνίτη, ψευδή εικόνα για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. “Η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας συχνά αποκαλείται «πέμπτο καύσιμο», καθώς συνεισφέρει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης τόσο όσο και το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή και το ουράνιο”, λέει άρθρο του ECONOMIST (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_17/05/2008_270248), αλλά εμείς πέρα βρέχει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top