Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Επισημάνσεις...


Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελλησπόντου
Πολλά και σημαντικά πράγματα λεχτήκανε και ακουστήκανε στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελλησπόντου, που διεξήχθη με μοναδικό θέμα συζήτησης, τη διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε στον ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Παρά όμως την σοβαρότητα του θέματος, παρά την πολύπλευρη ενημέρωση από υπεύθυνες πηγές και παρά τα πολύτιμα συμπεράσματα που ήταν δεδομένο ότι θα προκύψουν, μέσα από τις τοποθετήσεις, τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, απουσίαζαν παντελώς τα μέσα ενημέρωσης του νομού, πλην μιας κάμερας που πήρε κάποια πλάνα από την συνεδρίαση.
Και δεν υπάρχει δικαιολογία από κανέναν, αν ενημερώθηκε ή όχι γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Υποτίθεται έχουν πηγές να ενημερώνονται για ότι συμβαίνει στο νομό. Το πιθανότερο είναι να μην το θεώρησαν σημαντικό γεγονός. Άλλωστε ξέρουν καλά πως η κοινή γνώμη ποσώς ελέγχει την εγκυρότητα της ενημέρωσης και των γεγονότων. Πέραν όμως αυτής της απουσίας, παντελής ήταν και η απουσία των πολιτών του Δήμου, για ένα θέμα που άπτονταν του περιβάλλοντος που ζούνε και της υγείας τους. Πρέπει επίσης να[u] τονιστεί κυρίως η απουσία των αγροτών], τους οποίους άμεσα έπρεπε να ενδιαφέρει το πρόβλημα. Να πληροφορηθούν δηλαδή αν οι καλλιέργειες απορρόφησαν πετρέλαιο, αν οι πομόνες επηρεαστήκαν από το πετρέλαιο ή αν πρόκειται να επηρεαστούν και αν το νερό που αντλούν από το κανάλι για να αρδεύουν τις καλλιέργειες, δεν έχει κι αυτό επηρεαστεί από το πετρέλαιο. Είναι ένα σοβαρότατο θέμα γιατί έχει να κάνει με την διατροφική αλυσίδα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των πολιτών ένεκα των όποιων ωφελημάτων.
Στην συνεδρίαση αυτή, καλέστηκε, κατά δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ο οποίος δεν παραβρέθηκε. Ευνόητοι οι λόγοι και ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του εκδοχή και ερμηνεία.
Ένα γεγονός, από τα πολλά και σημαντικά που λέχτηκαν ήταν αυτό που ειπώθηκε από τον Δήμαρχο, στην πρώτη σύντομη ενημέρωσή του προς Δ.Σ. Δεν ενημερώθηκε από κανέναν υπεύθυνο του ΑΗΣ ή της ΔΕΗ γενικότερα, ούτε από κανέναν άλλο. Η πρώτη του ενημέρωση στην οικία του έγινε από έναν πολίτη του Δήμου! Στην συνέχεια ο ίδιος ο Δήμαρχος επικοινώνησε με το διευθυντή ο οποίος του επιβεβαίωσε την διαρροή και τον διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό προλήφθηκε και είναι υπό έλεγχο.
Διάβασε επίσης την επίσημη ενυπόγραφη άποψη της Διεύθυνσης του ΑΗΣ, την οποία έλαβε μετά την ενδέκατη ημέρα του συμβάντος και μάλιστα έπειτα από αίτημα του ιδίου.
Από το σημείο αυτό αρχίζουν τα ερωτήματα προς τη ΔΕΗ. Γιατί δεν ενημέρωσε τους θεσμικούς φορείς, μέσα στο εικοσιτετράωρο που ορίζει ο ίδιος ο νόμος! Αυτό και άλλα πολλά γεγονότα, τονίστηκε από τους ομιλητές, φανερώνουν την αποικιοκρατική αντίληψη της επιχείρησης προς την περιοχή.
Όταν πλέον έγινε γνωστό το γεγονός, ο πρόεδρος του Δ.Σ ενημέρωσε προσωπικά τον εισαγγελέα Κοζάνης.
Η θέση δε της διεύθυνσης του ΑΗΣ ότι δεν διέρρευσε πετρέλαιο στο κανάλι διαψεύσθηκε από τον Δήμαρχο και τους άλλους ομιλητές οι οποίοι ανέφεραν ότι εντόπισαν κηλίδες πετρελαίου κατά μήκος του καναλιού.
Σημαντική επίσης επισήμανση είναι το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν για τα δείγματα που πάρθηκαν και στάλθηκαν για ανάλυση στο εξωτερικό, αλλά δήλωσαν επιφυλάξεις και υποψιασμό για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και προτάθηκε από όλους να γίνει δειγματοληψία από το δήμο και να σταλούν σε ελληνικά εργαστηριακά πανεπιστήμια και όχι μόνο μία φορά, αλλά να παρακολουθείται το υπέδαφος για αρκετό διάστημα.
Καθολική ήταν η άποψη πως πρέπει πλέον ο δήμος Ελλησπόντου να εφαρμόσει επιθετική πολιτική προς την ΔΕΗ, αφού η ίδια δεν σέβεται το σύμφωνο συνεργασίας, ούτε επιδιώκει με πράξεις τις καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Μέγα δε επιχείρημα η πρόσφατη δίκη των κατοίκων του Ελλησπόντου , όπου για πρώτη φορά, τονίστηκε πολλάκις από τους ομιλητές, ή ίδια η ΔΕΗ ήταν ενάγων και παρούσα στο Δικαστήριο και μάλιστα καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση με αναστολή Δημοτικός Σύμβουλος που σήμερα είναι αντιδήμαρχος του Δήμου!
Καθολική επίσης ήταν και η πρόταση να γίνει αγωγή κατά της ΔΕΗ για την μόλυνση από την συγκεκριμένη διαρροή και να ζητηθεί οικονομική αποζημίωση. Τακτική δηλαδή που εφαρμόζει η ίδια η ΔΕΗ. Και η αγωγή αυτή να είναι μόνο η αρχή!
Ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές που οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης ήταν σχεδόν ταυτόσημες.
Αναδείχτηκε το πρόβλημα και το έλλειμμα που υπάρχει στην Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει ένας φορέας, ένα όργανο διαχείρισης ατυχημάτων. Αναδείχτηκε η έλλειψη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να κάνει επαρκείς ελέγχους περιβάλλοντος, λόγω μη επάρκειας προσωπικού.
Για αυτό ακριβώς και η ΔΕΗ δεν ανανεώνει τις μονάδες της και τον εξοπλισμό της, για αυτό δεν προβαίνει σε προσλήψεις προσωπικού, για αυτό καταστρατηγεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Εκμεταλλεύεται το πολιτικό έλλειμμα και κυρίως τον σχεδιασμό και την συνοχή των τοπικών φορέων.
Ως γενικό καταστάλαγμα, η γενική άποψη ήταν ότι τα περισσότερα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή γενικότερα οφείλονται στο έλλειμμα πολιτικής και στις παθογένειες που υπάρχουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και υποψήφιος για την Νομαρχία Γιάννης Αποστολίδης και ο πρόεδρος του Σπάρτακου Αδαμίδης.

Πηγή:Kozan.gr-Πασχάλης Τσολάκης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gia na doume tin episkepsi tou Taki A.STin periohi tha ine pali mia apota idia i katalabe to englima tou se baros tou topou avtou .

Ανώνυμος είπε...

pali avto to theotrelo shedio eksoriksis tou Notio-Dytikou Pediou pios ""sofos" to onirevtike ke pios trelos tha to ilopiisi .Idate pouthena esto mia meleti i mas doulevoun kanonika i diafori golden boys tis periohis ....

Ανώνυμος είπε...

"...Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία..."
Μιχάλης Κατσαρός

 
back to top