Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ερωτήματα προς ΔΕΗ ΑΕ για αγωγό και σιδηροδρομική γραμμή στο ορυχείο Ποντοκώμης...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μαυροδένδρι 26/03/2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αρ.Πρωτ.
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΗΜ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Ταχ.Δ/ση : Μαυροδένδρι
Ταχ.Κώδικας : 50100
Τηλέφωνο : 2461352206
FAX : 2461352201
Πληροφορίες : Ι.Λιάκου
e-mail : dim.yps.@tee.gr

ΠΡΟΣ: κ. Αθανασόπουλο Τάκη, Πρόεδρο ΔΕΗ Α.Ε.
ΚΟΙΝ.:
1) ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ
2) Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας
3) Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης
4) Δήμο Κοζάνης
5) Δήμο Πτολεμαΐδας

ΘΕΜΑ: «Ερωτήματα προς ΔΕΗ ΑΕ για αγωγό και σιδηροδρομική γραμμή στο ορυχείο Ποντοκώμης»

Κύριε Πρόεδρε,

Λόγω της μεγάλης ανησυχίας που διακατέχει το σύνολο του πληθυσμού του οικισμού Ποντοκώμης και κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τα κάτωθι δεδομένα και τους προβληματισμούς– ερωτήσεις που διαγράφονται από αυτά αναζητώντας από σας άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις:
Κατά την πρώτη κατάθεση περιβαλλοντικών όρων του ορυχείου Ποντοκώμης, δεν υπήρχε στο σχεδιασμό του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Έτσι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα για το Δήμο Πτολεμαΐδας και την ΔΕΤΗΠ(επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας) να υποστηρίξουν το σχεδιασμό του αγωγού τηλεθέρμανσης με νέα χάραξη που διαγράφει από τον ΑΗΣ Καρδιάς όλη την ανατολική πλευρά του οικισμού Ποντοκώμης πλησίον του οικισμού. Ομοίως σχεδιάστηκε νέα χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και μετατόπισή της επίσης στην ανατολική πλευρά του οικισμού Ποντοκώμης πλησίον του οικισμού. Φάνταζε έτσι ως εφικτό και αληθές το σενάριο ορυχείου 5,500 στρεμμάτων με όρια ‘ασφαλείας’ έναντι του οικισμού μια απόσταση από 300 έως 1000μ., που αποτελούν οι δύο παραπάνω χαράξεις.
Μετά από έρευνες κοιτασμάτων στον οικισμό Ποντοκώμης και στις πλησίον αυτού περιοχές, μετά από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας και προσβλέποντας σε μια συμφέρουσα επένδυση λόγω πλουσίου κοιτάσματος, το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού Ποντοκώμης για την εκμετάλλευση του υποκείμενου πλουσίου κοιτάσματος.
Από τις συζητήσεις μας και από διαβουλεύσεις της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία θεωρήσαμε ότι υιοθετήθηκε η άποψη που κατατίθονταν περί συνολικής αντιμετώπισης του οικισμού και των πέριξ αυτού 5,500 στρεμμάτων.
Αντί αυτού βέβαια είδαμε τη ΔΕΗ ΑΕ να προχωρά τον Οκτώβριο του 2008, διαδικασίες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων χωρίς να περιλαμβάνουν τον οικισμό Ποντοκώμης όπως ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Λάβαμε βέβαια διαβεβαιώσεις ότι τα χρονοδιαγράμματα μετεγκατάστασης θα ακολουθηθούν ως κατατέθηκαν σε διάφορα δικά σας έγγραφα, αρχής γενομένης από την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού (μετατροπή του σε ορυχείο) κατά τον Αύγουστο του 2009 , έτσι ώστε το 2015 να έχουν μεταφερθεί οι κάτοικοι στο νέο οικισμό, πλησίον της ΖΕΠ Κοζάνης.
Θέλοντας να πιστέψουμε ότι πράγματι προχωράτε στην μετεγκατάσταση του οικισμού και δεν κωλυσιεργείτε πραγματώνοντας απλά τον αρχικό σας σχεδιασμό, δηλαδή ορυχείο στα όρια του οικισμού, έως τη νέα σιδηροδρομική γραμμή και τον αγωγό τηλεθέρμανσης, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τα εξής:
Α. Γνωρίζετε εσείς και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ ότι η νέα σιδηροδρομική γραμμή αποδομείται επί τη αναγκαιότητα δημιουργίας ορυχείου για να κατασκευαστεί πάλι εντός του ίδιου ορυχείου; (καθότι θεωρούμε ότι έχει ήδη η ΔΕΗ υιοθετήσει την μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης).
Β. Γνωρίζετε εσείς και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ ότι ο αγωγός τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας χαράχτηκε να υλοποιηθεί εκτός του ορυχείου Ποντοκώμης και σήμερα που επικοινωνούμε υλοποιείται η κατασκευή τους εντός του ίδιου ορυχείου; (καθότι θεωρούμε ότι έχει ήδη η ΔΕΗ υιοθετήσει την μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης άρα η Ποντοκώμη και πέριξ θεωρείται ως χώρος ορυχείου).
Γ. Εκτός του ότι τα Α και Β οδηγούν σε σκέψεις τους συντοπίτες μας, ότι υλοποιείται στην ουσία απαράκλητα ο αρχικός σχεδιασμός του Δ.Σ. της ΔΕΗ, που δεν περιλαμβάνει την μετεγκατάσταση Ποντοκώμης, ταυτόχρονα δημιουργούν και επιπλέον ερωτηματικά:
1) Ποιος θα καλύψει τα έξοδα της εκ νέου μεταφοράς της σιδηροδρομικής γραμμής και του αγωγού τηλεθέρμανσης από το ορυχείο σε χώρο εκτός αυτού; Πόσο είναι αυτό το κόστος; Ποια θα είναι η στρατηγική και νέα όδευση; Είναι αυτή η μετατόπιση επιπλέον κόστος στο ορυχείο Ποντοκώμης ; Αποτελεί η μετατόπιση του αγωγού και της γραμμής εντός του ιδίου ορυχείου διασπάθιση δημόσιου χρήματος; Μπορούσε ή μπορεί να αποφευχθεί αυτή η ζημιά για τη ΔΕΗ ΑΕ; Πόσο επηρεάζει τη ‘δραχμική’ σχέση εκμετάλλευσης, το κόστος εκμετάλλευσης; Ποια είναι η άποψη του ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ γι αυτό το κόστος.
2) Ο πολίτης βλέποντας τα παραπάνω απαιτεί από μας, κι εμείς ζητάμε από σας έγγραφες, αναλυτικές και σαφείς απαντήσεις για όλα τα παραπάνω καθότι κυκλοφορούν μεγέθη κόστους άνω των 20,000,000 ευρώ για τα παραπάνω και ποσά τέτοια ή μεγαλύτερα επιβαρύνουν υπέρμετρα το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη στο ορυχείο Ποντοκώμης και καθιστούν παραπέρα δυσχερέστερο το εγχείρημα της μετεγκατάστασης του οικισμού Ποντοκώμης.
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το καίριο ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στου αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Ανάπτυξης με παράλληλη κοινοποίηση στην Ε.Ε. διότι από εκεί ήρθαν η χρηματοδοτήσεις της σιδηρογραμμης που σπαταλήθηκαν κοινοτικά χρήματα .

Ανώνυμος είπε...

Για το ερώτημα του κυρίου Μιχαηλίδη, η παροιμία λέει, "Κάλλιο αργά, παρά ποτέ".

 
back to top