Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ;

Επανερχόμαστε στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με τις μετρήσεις ρύπων του Κέντρου Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης καθώς αναρτήθηκαν τα σχετικά δεδομένα (Κάλλιο αργά παρά ποτέ !).
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις πληροφορίες που μπορούμε να συλλέξουμε :

Για την Ποντοκώμη
Ταχύτητα ανέμου, Διεύθυνση ανέμου, Θερμοκρασία, RH (Relative Humidity)=σχετική υγρασία, PM10 = αιωρούμενα σωματίδια, SO2 = διοξείδιο του θείου (άνευ τιμής) και θερμοκρασία σταθμού ...

Για τον Οικισμό Πτολεμαΐδας

Ταχύτητα ανέμου, Διεύθυνση ανέμου, Θερμοκρασία, RH (Relative Humidity)=σχετική υγρασία, PM10 = αιωρούμενα σωματίδια, SO2 = διοξείδιο του θείου και θερμοκρασία σταθμού (άνευ τιμής)...

Για την Κοιλάδα

Ταχύτητα ανέμου, Διεύθυνση ανέμου, Θερμοκρασία, RH (Relative Humidity)=σχετική υγρασία, PM10 = αιωρούμενα σωματίδια, SO2 = διοξείδιο του θείου, θερμοκρασία σταθμού, ΝΟ=Μονοξείδιο του αζώτου, ΝΟ2-Διοξείδιο του αζώτου, Οξείδια ... (όλα με τιμές μέτρησης)

Για την Μαυροπηγή

PM10=αιωρούμενα σωματίδια και θερμοκρασία σταθμού !!!

Και όμως είναι δυνατόν !!! Πού είναι το SO2, το NO2, το ΝΟ... πού είναι το CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), που είναι το Ο3 (όζον) ;;; Από πού θα μάθουμε για όλα αυτά ;;; Μήπως σημαίνει κάτι το γεγονός ότι τα δεδομένα της Μαυροπηγής είναι ελλιπέστατα την ώρα μάλιστα που το ορυχείο είναι μπροστά στην πόρτα μας ;;; Ας μην αναφέρουμε βέβαια τα PM2,5 αιωρούμενα σωματίδια γιατί θα θεωρηθεί ότι ζητάμε πολλά... ΕΛΕΟΣ !!!

Ας δούμε όμως παρακάτω τί σημαίνουν όλοι αυτοί οι συμβολισμοί των στοιχείων πιο αναλυτικά :

Ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους, οι ρύποι διακρίνονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς.

Οι πρωτογενείς ρύποι εκπέμπονται απευθείας από τις διάφορες πηγές στην ατμόσφαιρα και οι σημαντικότεροι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια [σκόνη, καπνός, σωματίδια βαρεών μετάλλων, όπως μολύβδου (Pb) και νικελίου (Ni)], το διοξείδιο του θείου (SO2), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οι υδρογονάνθρακες, το χλώριο (Cl2) και το φθόριο (F2)].
Οι δευτερογενείς ρύποι σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από τους πρωτογενείς με χημικές αντιδράσεις που γίνονται είτε μεταξύ τους είτε με τα φυσικά συστατικά της ατμόσφαιρας με συμμετοχή του ηλιακού φωτός, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Σημαντικότεροι είναι το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το όζoν (O3).

Αιωρούμενα σωματίδια: Υλικά σε στερεή ή υγρή μορφή, προερχόμενα από βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως βιομηχανίες τσιμέντου, γύψου, καθώς και από αυτοκίνητα. Προκαλούν ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα και ιδιαίτερα προβλήματα σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα που πάσχουν από άσθμα. Επίσης προκαλούν φθορές σε βαφές και μειώνουν την ορατότητα της ατμόσφαιρας.
Μονοξείδιο του άνθρακα (CO): Πρόκειται για άχρωμο και άοσμο αέριο που εκπέμπεται ως προϊόν ατελούς καύσεως από πάσης φύσεως μηχανές, π.χ., μηχανές αυτοκινήτων. Επιδρά αρνητικά στην υγεία, καθώς μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Όταν βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις, επηρεάζει άτομα με καρδιακά προβλήματα, ενώ σε υψηλότερες επηρεάζει αρνητικά ακόμα και υγιή άτομα, επιφέροντας ζαλάδα, πονοκεφάλους και σωματική κόπωση.
Διοξείδιο του θείου (SO2): Αέριο άχρωμο και άοσμο σε χαμηλές συγκεντρώσεις, αλλά με έντονη μυρωδιά σε υψηλότερες. Φυσικά προέρχεται από τα ηφαίστεια, αλλά οι ανθρωπογενείς και βλαβερές πηγές του είναι οι εκπομπές από τις κεντρικές θερμάνσεις, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τις χημικές βιομηχανίες και τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.
Επηρεάζει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα νεαρής και μεγάλης ηλικίας. Προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις στα οικοσυστήματα, καθώς συμβάλλει στο φαινόμενο της όξινης βροχής και προκαλεί τη νέκρωση ορισμένων φυτών. Μειώνει την οξύτητα λιμνών και ποταμών, δημιουργώντας ακραίες συνθήκες ακατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Προκαλεί επίσης διάβρωση σε υλικά, όπως στο χάλυβα των σιδηροδρομικών γραμμών και στα μάρμαρα των αρχαίων μνημείων.
Μόλυβδος (Pb): Προέρχεται από την καύση απορριμάτων, τις βαριές βιομηχανίες και από πηγές καυσίμων με μόλυβδο. Σε υψηλές συγκεντρώσεις επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών και γενικότερα την πνευματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Διοξείδιο του αζώτου (NO2): Αέριο με ιδιάζουσα μυρωδιά και καφέ χρώμα, χαρακτηριστικό του ουρανού, όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Προέρχεται μέσω χημικών αντιδράσεων, παρουσία της ηλιακής ακτινοβολίας, από το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το οποίο παράγεται από αυτοκίνητα, φορτηγά και βιομηχανικούς καυστήρες. Αποτελεί τον κύριο ρύπο του νέφους και της όξινης βροχής. Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα στους ασθματικούς και στα παιδιά, ενώ επηρεάζει και τη βλάστηση.
Όζον (O3): Αέριο άοσμο και άχρωμο. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας παίζει τον ευεργετικό ρόλο της προστασίας της Γης από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά στα κατώτερα στρώματα αποτελεί τον κυριότερο ρύπο του φωτοχημικού νέφους. Αποτελεί το προϊόν χημικών αντιδράσεων μεταξύ του οξυγόνου (O2), πτητικών οργανικών ενώσεων και οξειδίων του αζώτου, παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλής θερμοκρασίας.
Σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιδρά αρνητικά στους ιστούς των πνευμόνων και δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με άσθμα και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Ακόμα και σε υγιή άτομα, η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, ναυτία, ακόμα και πνευμονική συμφόρηση. Επίσης έχει τις δυσμενότερες επιπτώσεις από όλους τους ρύπους στα φυτά, καθώς επιδρά στην ανάπτυξή τους, προκαλεί μεγάλες ζημιές στη δασική βλάστηση και μειώνει την αγροτική παραγωγή.
Τοξικοί ρύποι (αρσενικό, αμίαντος, βενζόλιο): Προέρχονται από χημικές βιομηχανίες και οικοδομικά υλικά. Προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες, στειρώσεις και καρκινοπάθειες. Σε υψηλές συγκεντρώσεις επιφέρουν άμεσο θάνατο.
Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ10 (μικρότερα από δέκα μικρά) είναι και τα πιο επικίνδυνα, καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στον ανθρώπινο οργανισμό και στους πνεύμονες,

Tα «νέα» σωματίδια

Πώς δημιουργούνται και τι προκαλούν

Tο μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύουν ιατρικές μελέτες έγκριτων επιστημόνων παγκοσμίως που δείχνουν πως τα P.M. προκαλούν επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων όπως βήχας και πόνοι στην αναπνοή, χρόνια βρογχίτιδα, επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, αύξηση στα περιστατικά πρόωρης θνησιμότητας και προβλήματα στην όραση.

H «αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη» ή -όπως είναι πιο γνωστά- PM (Particulate Matter) είναι τα πολύ μικρά στερεά και υγρά σωματίδια που βρίσκονται στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Tα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από τα οχήματα, τους κακοσυντηρημένους καταλύτες, την κεντρική θέρμανση κτιρίων, μη ασφαλτωμένους δρόμους, τις βιομηχανικές εκπομπές και τα λατομεία.

Mπορούν να προέλθουν επίσης από χημικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, όπου αέριες ενώσεις, όπως τα οξείδια του αζώτου, τα οξείδια του θείου, η αμμωνία και διάφορες άλλες οργανικές ενώσεις μετατρέπονται σε σωματιδιακή φάση.

Tο μέγεθος των PM σωματιδίων ποικίλλει. Tα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί προς τα PM10 και PM2,5.
Tα PM10 είναι τα σωματίδια που έχουν αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη ή ίση των 10μm (εκατομμυριοστά του μέτρου), ενώ τα PM2,5 έχουν διάμετρο μικρότερη ή ίση των 2,5μm.

Kαι τα δύο θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους αέριους ρύπους καθώς προκαλούν προβλήματα, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και τα παιδιά.

Aπό τα πιο συνηθισμένα στοιχεία που εντοπίζονται στα μικροσωματίδια PM2,5 είναι τα βαρέα μέταλλα και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζο[α]πυρένιο, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για καρκινογενέσεις.

Oι ρύποι «νέας γενιάς», τα μικροσωματίδια PM2,5 και PM10, εντοπίζονται σε πολλές περιοχές σε συγκεντρώσεις υπερδιπλάσιες από τα διεθνώς αποδεκτά ανώτατα όρια.

Πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα PM2,5, καθώς έχουν μικρότερη διάμετρο και εισέρχονται πιο εύκολα στους πόρους του σώματος και τις κυψελίδες των πνευμόνων.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης τόσο στην Eυρώπη όσο και στην Eλλάδα, το ΥΠEXΩΔE εξακολουθεί να μην καταγράφει τα μικροσωματίδια PM2,5, παρά μόνο τα PM10, η μέτρηση των οποίων επιβάλλεται από την Kομισιόν.
Τί λέει η ΔΕΗ για την καταγραφή των PM2,5:

Για τα αιωρούμενα τοξικά σωματίδια PM2,5. Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «Η νέα Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008, θέτει ως οριακή τιμή των PM2,5 τα 25μg/m3 για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και όχι για εκπομπές! Επιπλέον, η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η εν λόγω οριακή τιμή είναι η 1η Ιανουαρίου 2015»(!).

- Αφού οι τιμές σύμφωνα για τους επικοινωνιολόγους είναι πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια γιατί δεν μας λένε τι ακριβώς μετρήσεις έχουν οι ίδιοι για τα αιωρούμενα σωματίδια;

- Η αναφορά τους ότι, η ημερομηνία εφαρμογής των ελάχιστων ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία είναι η 1η Ιανουαρίου 2015 ουσιαστικά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια, απλά οι επικοινωνιολόγοι της ΔΕΗ μας λένε ότι μέχρι το 2015 μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν - και με το νόμο - την ατμόσφαιρα της περιοχής μας και όχι μόνο...

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Οι συγκεντρώσεις των ΡΜ10 και ΡΜ2,5 στη χώρα μας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Πολλές επιδημιολογικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί την τελευταία δεκαετία σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική υποδηλώνουν την υψηλή συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με την υγεία (εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων). Μάλιστα έχει παρατηρηθεί αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού σε ημερήσια βάση.

Πηγή: http://mavropigi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top