Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Εισαγγελέας Περιβάλλοντος τοποθετείται στον Αρειο Πάγο...

Θα αναζητεί τους υπαιτίους των κάθε είδους οικολογικών καταστροφών

Προστασία... Αρείου Πάγου θα απολαμβάνουν εφεξής τα εναπομείναντα από την πύρινη λαίλαπα δάση της Αττικής και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Και αυτό διότι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τη διερεύνηση των πάσης φύσεως οικολογικών εγκλημάτων, καθώς και τον εντοπισμό των δραστών που καταστρέφουν με κάθε λογής πράξεις τον περιβαλλοντικό πλούτο. Την ανακοίνωση ότι η ανώτατη Εισαγγελία της χώρας θα ανοίξει «ομπρέλα» προστασίας για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αναζητώντας τους υπαιτίους των κάθε είδους οικολογικών καταστροφών έκανε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας .
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του η σχετική σκέψη υπήρχε εδώ και καιρό στην κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως είπε, το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και καιρό έχει αποφασίσει τον ορισμό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος θα συνεπικουρείται από εισαγγελέα Εφετών.
Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμιζαν ότι πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση της ήδη λειτουργούσας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Εισαγγελίας Περιβάλλοντος. Η τελευταία, έλεγαν, μπορεί να επέμβει μόνο για υποθέσεις εντός των ορίων της Αττικής, ενώ αντιθέτως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει τη δυνατότητα συνεργαζόμενη με τους κατά τόπους εισαγγελικούς λειτουργούς να διερευνά περιπτώσεις εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος σε κάθε σημείο της χώρας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς χθες για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Δικαιοσύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πρόσφατες πυρκαϊές δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προστατεύσει τις καμένες περιοχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και πολύ καιρό, σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχει αποφασίσει την αναβάθμιση του εισαγγελέα Περιβάλλοντος. Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος είναι ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να οριστεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως εισαγγελέας Περιβάλλοντος συνεπικουρούμενος από εισαγγελέα Εφετών, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη τη χώρα».
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας τόνισε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με “σκληρότητα” τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα».

Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top