Ας πάμε σήμερα στην Κοζάνη όπου άρχισε η «πράσινη επανάσταση» με τα γαϊδουράγκαθα, αγριαγκινάρα για τους επιστήμονες και γκαγκάνι για τους κατοίκους των ορέων. Είναι η προσφιλής τροφή των γαϊδάρων. Από εφέτος η πρώτη οργανωμένη παραγωγή γαϊδουράγκαθων θα χρησιμοποιηθεί ως «καθαρό» καύσιμο από τη ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Είναι μια σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ.
Ποια είναι η ΑΝΚΟ; Είναι μια πρότυπη αναπτυξιακή εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1985 στην Κοζάνη με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων όλων των παραγωγικών κλάδων του νομού. Από το 1991 διευρύνεται σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Σκοπός: «Η πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση για την προώθηση, τη στήριξη και τη συμμετοχή στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, για την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε περιοχή υγιούς, ασφαλούς διαβίωσης και αειφόρου ανάπτυξης, με κοινωνική συνοχή και όραμα, με νέες ιδέες και ανθρώπους».
Φιλόδοξος ο σκοπός. Το ως σήμερα όμως έργο της αποδεικνύει ότι η εικοσιπεντάχρονη πορεία της κινείται με συνέπεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα προς την υλοποίηση του στόχου της. Ο περιορισμένος χώρος αυτού του άρθρου δεν επιτρέπει τη λεπτομερή καταγραφή του έργου της. Θα αναφέρω δύο από τα πρωτοποριακά έργα της: Την τηλεθέρμανση του συνόλου της πόλης της Πτολεμαΐδας, των εργατικών κατοικιών της Νέας Καρδιάς και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου από τη Μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας. Και την τηλεθέρμανση του συνόλου της πόλης της Κοζάνης με τροφοδοσία από τρεις μονάδες του ΑΗΣ-ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου (περισσότερες πληροφορίες: www.anko.gr).
Πώς ξεκίνησε η ιδέα ενεργειακής αξιοποίησης της αγριαγκινάρας; Στην ύπαιθρο γνωρίζουν αυτό που αγνοούν ή ξεχνούν οι κυβερνώντες, ότι το 2013 κόβονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα η ελεύθερη εισαγωγή στην Ευρώπη αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες θα θέσει τα δικά μας εκτός συναγωνισμού. Το «παιχνίδι» έχει ήδη αρχίσει...
Στην περιοχή του λεκανοπεδίου της Πτολεμαΐδας οι γεωργοί καλλιεργούσαν καλαμπόκι, σιτηρά και ζαχαρότευτλα. Χρόνο με τον χρόνο αντιμετώπιζαν πρόβλημα διάθεσης στην αγορά και οι τιμές δεν κάλυπταν ούτε τα έξοδα παραγωγής. Δεν ήταν δύσκολο να πειστούν σε αλλαγή της καλλιέργειας με τις ενεργειακές αγριαγκινάρες. Η Νομαρχία και η ΑΝΚΟ έκαναν τις μελέτες, εξασφάλισαν επιδότηση και υπέγραψαν συμφωνία με τη ΔΕΗ για την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής με συγκεκριμένη τιμή.
Η «πράσινη επανάσταση» ξεκίνησε με συμμετοχή δεκάδων αγροτών. Πειραματική εφέτος η καύση στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ Καρδιάς Πτολεμαΐδας. Η επιτυχία, με βάση και την εμπειρία από άλλες χώρες, θεωρείται βεβαία. Το όφελος σημαντικό. Για τους αγρότες, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Οσο θα αυξάνεται η παραγωγή του ενεργειακού αυτού φυτού τόσο θα μειώνεται η χρήση του λιγνίτη από τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, που καίνε κάθε χρόνο πάνω από πενήντα (50) εκατομμύρια τόνους του ρυπογόνου ορυκτού!
Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων και η παραγωγή του ενεργειακού προϊόντος θα φθάσει το 2010 τους 6.000 τόνους. Μια πολύ καλή αρχή. Η επιδότηση εφέτος είναι 142 ευρώ το στρέμμα και του χρόνου θα μειωθεί στα 60 ευρώ! Δηλαδή 240.000 ευρώ για τα 4.000 στρέμματα. Οσα χάρισε η κυβέρνηση, με το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, σε λιγότερους από 20 αγοραστές πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία θα αυξήσουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας στις πόλεις!
Το παράδειγμα της Κοζάνης αποδεικνύει ότι η «πράσινη οικονομία» δεν είναι ουτοπία. Ούτε ανέφικτη η υποκατάσταση μέρους των ρυπογόνων ενεργειακών προϊόντων με «καθαρά» καύσιμα. Και το κόστος ασήμαντο σε σύγκριση με τις σπατάλες στους προεκλογικούς διορισμούς...
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα-Γιώργος Ρωμαίος
Σάββατο 15 Αυγούστου 2009
Τα γαϊδουράγκαθα...
Labels:
γαϊδουράγκαθα,
ΔΕΗ,
ενεργειακά φυτά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου