Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που θεωρούνται ιάσιμες, αλλά και από παθήσεις που οφείλονται στον στρεσογόνο και κακής ποιότητας σύγχρονο τρόπο ζωής.
Την ίδια ώρα και ενώ οι γιατροί συνιστούν σύνεση, έχει χαθεί η... παγκόσμια ψυχραιμία και η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) φαντάζει απειλητική, καθώς κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα νοσήσει το 1/3 του πλανήτη.
Οι αρρώστιες που θεωρούνται ιάσιμες σκοτώνουν πιο πολλούς από τον ιό
Κάποιοι πυροδοτούν την ανασφάλειά μας με αποτέλεσμα οι εκατομμύρια θάνατοι που χρόνια καταγράφονται από μαλάρια, διάρροια, πνευμονία αλλά και από υποσιτισμό, καρδιαγγειακά προβλήματα και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας μας αφήνουν αδιάφορους.
Οι αριθμοί που κατά καιρούς δίνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθίστανται τρομακτικοί, ειδικά όταν κανείς διαπιστώνει ότι η λύση για κάποιους από τους εκατομμύρια αυτούς θανάτους είναι τόσο εξόφθαλμη και εξαιρετικά χαμηλού κόστους.
Τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μαλάρια (ελονοσία) ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαν μια... κουνουπιέρα!!!
Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, ενώ και αυτά θα μπορούσαν σήμερα να ζουν αν τους είχε χορηγηθεί ένα σιρόπι το κόστος του οποίου μόλις που αγγίζει τα... 25 σεντς!!!
Κάθε μέρα 6.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, ενώ 8.200 άνθρωποι προσβάλλονται από τον θανατηφόρο ιό.
Από υποσιτισμό πεθαίνουν κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια παιδιά πριν κλείσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Κάθε λεπτό, μία γυναίκα πεθαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννας, γεγονός που σημαίνει ότι 1.440 γυναίκες καθημερινά (529.000 τον χρόνο) χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές κατά την κύηση.
Καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη συχνότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, με 17,5 εκατομμύρια ζωές που χάνονται κάθε χρόνο.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των διαβητικών θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια το 2025, ενώ κάθε 10 δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει από διαβήτη.
Εξαιρετικά μηδαμινού κόστους είναι και τα εμβόλια για την ιλαρά και την πνευμονία - ασθένειες θεραπεύσιμες στον εξελιγμένο κόσμο, οι οποίες εξακολουθούν, όμως, να είναι υπεύθυνες για τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος ευθύνεται για το 20-25% των θανάτων, καθώς μόνο από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας (κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες) πεθαίνουν ετησίως 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το αμόκ που είχε καταλάβει τον κόσμο με τη γρίπη των πτηνών και... αποψίλωναν κτηνοτροφικές μονάδες και κοτέτσια χάριν πανικού... Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η γρίπη των πτηνών, καθώς υπήρξαν συνέπειες και μάλιστα αρνητικές. Η συγκεκριμένη γρίπη είχε προκαλέσει μέσα σε μία επταετία τον θάνατο 250 ατόμων παγκοσμίως, ενώ αναλογικά καταγράφονταν 35 θάνατοι τον χρόνο.
Τώρα μας ταλαιπωρεί η γρίπη των χοίρων που ξεκίνησε από το Μεξικό και εξαπλώθηκε παντού ως η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) από την οποία αναμένεται να νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα.
Η είδηση ήρθε εκεί κοντά στην εκπνοή του Μάρτη και εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ενώ ακόμα βιώνουμε τις συνέπειές της, παρ όλα αυτά ελάχιστα αναφερόμαστε σε αυτήν.
Σίγουρα η ανησυχία είναι μεγάλη και εύλογη, εφόσον οι νεκροί από τη νέα γρίπη μέσα σε αυτό το τετράμηνο υπολογίζονται περίπου στους 800, αλλά η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους τον χρόνο εδώ και πολλά χρόνια...
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Οι αρρώστιες που θεωρούνται ιάσιμες σκοτώνουν πιο πολλούς από τον ιό...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου