Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Όχι στις παράνομες απελευθερώσεις γουνοφόρων ζώων..


Πριν λίγες μέρες άγνωστοι απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό γουνοφόρων ζώων σε δύο εκτροφεία της Σιάτιστας και της Γαλατινής παραβιάζοντας κλουβιά και περιφράξεις. Η πράξη αυτή είχε επαναληφθεί και παλιότερα από την οργάνωση «Κοράκια της εκδίκησης», η οποία ήθελε να δηλώσει έτσι την αντίθεση της στα εκτροφεία και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης – θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων.
Ως Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε υποχρεωμένοι να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τέτοιες ενέργειες.
Ανεξαρτήτως των απόψεων που μπορεί να έχει κάποιος για τα εκτροφεία των γουνοφόρων ζώων και τη γουνοποιία, δεν μπορεί να προβαίνει σε καταστροφικές πράξεις σε βάρος νόμιμων επιχειρήσεων, προκαλώντας συγχρόνως παρενέργειες στο ευρύτερο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.
Τα γουνοφόρα ζώα των εκτροφείων σπάνια επιβιώνουν αν αφεθουν ελεύθερα. Λόγω του εγκλεισμού τους είναι πολύ επιθετικά, ενώ δεν έχουν ανεπτυγμένους μηχανισμούς προφύλαξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αρκετά από τα ζώα που απελευθερώθηκαν έπεσαν θύματα τροχαίων, καθώς πατήθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ άλλα περιφέρονται και στην Εγνατία οδό.
Επίσης έχουν κάνει σημαντικές ζημιές σε κοτέτσια.
Οι ενέργειες αυτές δεν βοηθούν ούτε τα έγκλειστα ζώα ούτε το οικολογικό κίνημα, το οποίο αμαυρώνεται και κατηγορείται αδίκως και συλλήβδην. (Προχθές μάλιστα στη σύσκεψη του αντινομάρχη κ Μαργαρίτη με τους κυνηγετικούς συλλόγους, οι οικολογικές οργανώσεις –που σημειωτέον δεν κλήθηκαν - μπήκαν αδίκως στο στόχαστρο με αφορμή το περιστατικό με τα γουνοφόρα ζώα).
Οι φιλοζωικές και οικολογικές οργανώσεις θα πρέπει να απομονώσουν τέτοιες πράξεις. Να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό μέσο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ζώων που κατοχυρώνονται σε διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει υπογράψει και η χώρα μας. Οι συνθήκες εκτροφής και θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων καθώς και η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων ορισμένων μεταποιητικών επιχειρήσεων της γούνας σπανίως ελέγχονται. Γι’ αυτό χρέος των ευαίσθητων πολιτών και των οργανώσεων να καταγγέλλουν και να δημοσιοποιούν οποιαδήποτε παράβαση.
Όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της γουνοποιίας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ριζικά σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Η γούνα βρίσκεται σε διαρκή κρίση και διεθνώς εγκαταλείπεται ως δραστηριότητα σε αρκετά προηγμένα κράτη. Οι λόγοι δεν είναι στενά οικονομικοί, αλλά συνδέονται και με την αλλαγή νοοτροπίας και της ευαισθησίας των καταναλωτών που προσανατολίζονται σε μη ζωικά παράγωγα. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Κροατία έχουν εγκαταλείψει τη γούνα και την εκμετάλλευση των γουνοφόρων ζώων.
Πρέπει συνεπώς και στην Δυτική Μακεδονία να βρεθούν τρόποι σταδιακής και οριστικής μετάβασης σε μια νέα εποχή, όπου η γουνοποία θα αντικατασταθεί με εναλλακτικές παραγωγικές δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό απαιτείται σοβαρός διάλογος, πολιτικές κινήτρων – αντικινήτρων και καταληκτικές ημερομηνίες, ώστε να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι 15000 περίπου πολίτες που άμεσα ή έμμεσα απασχολούνται στη γούνα. Με εύκολα συνθήματα κραυγές και «απελευθερωτές» δεν λύνεται το πρόβλημα.
Σε καμιά περίπτωση πάντως η λύση δεν είναι αυτό που ισχύει σήμερα: Να επιδοτείται συνεχώς η γούνα και να προωθούνται χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη και της ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων.

Κοζάνη, 13-8-2009
ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης
Πληροφορίες: Λ. Τσικριτζής

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Εμείς Δεν πιστεύουμε τους Οικολόγους ....

 
back to top