Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Πόσα τραυματισμένα άγρια ζώα θα μετρήσουμε φέτος;

Τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 21 Αυγούστου, μια μέρα μετά την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, είχαμε και το πρώτο περιστατικό τραυματισμένου αρπακτικού πτηνού από κυνηγετικό όπλο. Πρόκειται για μια γερακίνα η οποία βρέθηκε από εργάτες στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην παλιά Χαραυγή. Το πουλί, που είχε χτυπηθεί από σκάγια κυνηγετικού όπλου στην αριστερή φτερούγα., στάλθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Καστοριάς (ΚΕΠΑΖ).
Εκεί οι ειδικοί του ΚΕΠΑΖ διαπίστωσαν την κρίσιμη κατάστασή της γερακίνας και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό της φτερούγας της. Οι γερακίνες (Buteo buteo) είναι αρπακτικά που αναπαράγονται σε δάση ή συστάδες δέντρων που γειτονεύουν με ανοιχτές περιοχές, γεωργικές καλλιέργειες κτλ. Τρέφονται κυρίως με ποντίκια αλλά και πουλιά, ερπετά, αμφίβια και γεωσκώληκες. Το άνοιγμα των φτερών τους μπορεί να φτάσει το 1,3 μέτρα.
Οφείλουμε να συγχαρούμε και δημοσίως τους εργάτες του ορυχείου για την ευαισθησία τους απέναντι στην άγρια ζωή. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον τεχνίτη Καραδίσογλου Γιάννη, ο οποίος ανέλαβε να περισυλλέξει το πτηνό για να το παραδώσει στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον και τις οικολογικές ευαισθησίες αρκετών πολιτών, γεγονός που εκτός των άλλων μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας.
Απʼ την άλλη, με αφορμή την απαράδεκτη συνήθεια μερικών κυνηγών να πυροβολούν οτιδήποτε πετάει εκφράζουμε την ανησυχία μας για την φετινή κυνηγετική περίοδο. Επισημαίνουμε ότι η ετήσια ρυθμιστική για το κυνήγι έχει σειρά απαράδεκτων διατάξεων όπως:
• επιτρέπει το κυνήγι της πετροπέρδικας, παρότι είναι πλέον προστατευόμενο είδος (Κοινοτική Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, Παράρτημα Ι).
• αυξάνει το όριο για τον αγριόχοιρο με αποτέλεσμα να το έχει διπλασιάσει από 2 σε 4 ζώα μέσα σε δύο χρόνια.
• εξακολουθεί να επιτρέπει το κυνήγι σε προστατευόμενες περιοχές εκτός των πυρήνων των εθνικών δρυμών με αποτέλεσμα τη θανάτωση προστατευόμενων ειδών, καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στη διαχείμαση υδρόβιων πουλιών.
Δυστυχώς τα επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο κρούσματα λαθροθηρίας και άλλων παραβάσεων αποδεικνύουν ότι μερίδα κυνηγών δεν συμμορφώνεται με τους νόμους και τις διατάξεις περί θήρας και προστασίας της άγριας ζωής. Σε κάθε κυνηγετική περίοδο τραυματίζονται πολλά άγρια ζώα και ειδικά τα αρπακτικά πτηνά, τα οποία είναι εύκολος στόχος. Απόδειξη αποτελούν τα δεκάδες τραυματισμένα από σκάγια πουλιά που καταφθάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.
Και σαν να μην έφταναν αυτά το Υπουργείο (ΥΠΑΑΤ) κατόπιν πιέσεων της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας σκέφτεται να επιτρέψει το κυνήγι του ζαρκαδιού (!), παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» και πολλών Αγροτικών και Κτηνοτροφικών οργανώσεων.
Αυτή την περίοδο η επιβίωση των άγριων ζώων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των πυρκαγιών. Στην Αττική, τη Ζάκυνθο κλπ θύματα δεν ήταν μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες, αλλά κυρίως τα δάση και οι προαιώνιοι κάτοικοι τους, τα ζώα. Θα έπρεπε δια νόμου στις περιοχές που καίγονται καθώς και σε μια εύλογη ζώνη γύρω από αυτές να απαγορεύεται ΑΜΕΣΩΣ και ΠΛΗΡΩΣ το κυνήγι. Ειδικά στο Ν. Αττικής, ο οποίος φέτος έχασε και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου (λόγω της δασοκτόνου πολιτικής όλων των κυβερνήσεων) θα πρέπει να απαγορευτεί «δια ροπάλου» οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, για να βοηθηθούν όσα ζώα δεν κάηκαν.
Καλούμε λοιπόν τους κυνηγούς σε όλη της χώρα, αλλά και στο νομό μας, να δείξουν την απαραίτητη ευσυνειδησία, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Επίσης καλούμε τα Δασαρχεία Κοζάνης και Τσοτυλίου αλλά και τη Θηροφυλακή (την οποία κακώς απομακρύνει η Κυβέρνηση από την εποπτεία της Δασικής Υπηρεσίας) να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να τηρείται η κείμενη νομοθεσία και να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.

22 Αυγούστου 2009
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top