Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Ευτυχώς έβρεξε...

Ευτυχώς έβρεξε και αναπνεύσαμε για λίγο σαν άνθρωποι.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πριν αρχίσουν οι αυγουστιάτικες μπορες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου δεινοπάθησαν. Είδαμε μερικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας συλλόγων και σωματείων, αλλά καμία ανάλυση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους (έστω και στοιχειώδη) για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και τις συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων. Καμιά από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και της νομαρχίας δεν έκανε τον κόπο να δώσει μια λεπτομερή εικόνα στους πολίτες της περιοχής. Αποφασίσαμε λοιπόν να τους υποκαταστήσουμε. Και δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Χρειάστηκε μόνο μισή ώρα να πάρουμε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας, που αναφέρονται στο δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και στη συνέχεια να κάνουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Τα χειρότερα νούμερα εμφανίζονται κατά σειρά στους σταθμούς μέτρησης Αναργύρων, Προαστείου (οικισμός ΔΕΗ), Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στους εν λόγω σταθμούς. Ο χαρακτηρισμός «μέτρια» «αρκετά κακή» και «πολύ κακή» ποιότητα αντιστοιχεί σε μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό επίπεδο ρύπανσης http://www.airquality.co.uk/standards.php#band ). Επιπλέον αυτή η κατηγοριοποίηση μας πληροφορεί χοντρικά πόσο οι τιμές των αιωρουμένων είναι πάνω από τα όρια : ελαφρά / αρκετά / πολύ, αντίστοιχα).
Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν και πάλι οι Ανάργυροι, γιατί έχουν στην πόρτα τους το ομώνυμο ορυχείο, ενώ το Προάστειο δέχεται τις επιπτώσεις του πιο ρυπογόνου σταθμού της ΔΕΗ, του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που βρίσκεται δίπλα. Η Μαυροπηγή και Ποντοκώμη τέλος δέχονται «σύνθετη» ρύπανση, τόσο από τους παρακείμενους σταθμούς όσο και από τα ορυχεία



Στους εν λόγω σταθμούς λοιπόν, σε σύνολο 48 ημερήσιων μετρήσεων είχαμε 42 υπερβάσεις του ορίου της μέσης ημερήσιας τιμής (50 µg m-3), δηλαδή 85 % είμαστε πάνω από τα νόμιμα όρια !!!!
Αυτή είναι η κατάσταση και φέτος το καλοκαίρι. Βουτιές και πάλι μέσα στο νέφος.
Κατά τα άλλα ο τοπικός τύπος βρίθει από … πολεμικές ανακοινώσεις σωματείων, φορέων και κομμάτων που πιέζουν και εγκαλούν την ηγεσία της ΔΕΗ να φτιάξει κι άλλες μονάδες, αλλά ούτε ένας δεν ζητά ένα χρονοδιάγραμμα για το άμεσο κλείσιμο του ρυπογόνου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας,. Ούτε μια καταληκτική ημερομηνία δεν έπεσε στο τραπέζι, πέραν της οποίας δεν θα δεχτούμε καμιά διαπραγμάτευση για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός παράνομου ΑΗΣ που παραβιάζει μονίμως τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του.
Ομοίως μεγάλη είναι η πίεση και η πρεμούρα ΟΛΩΝ των τοπικών φορέων (ακόμη και μερικών περιβαλλοντικών οργανώσεων) να προχωρήσουν οι εργασίες για τη διάνοιξη του νέου ορυχείου Ποντοκώμης, το οποίο πέραν πάσης αμφιβολίας θα επιδεινώσει την κατάσταση στο Μαυροδέντρι, αλλά και στην Κοζάνη. Ούτε ένας όμως δεν ζήτησε να γίνει έστω και μια προμελέτη για να εκτιμηθεί πόσο θα ανεβάσει το ορυχείο Ποντοκώμης τις τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων.
Προφανώς δεν θέλουν να το μάθουν. Για να λένε μετά ότι δεν ήξεραν…

8 Αυγούστου 2009
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top