Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Εδραιώνουν την παρουσία τους τα εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας...


Τριάντα υπό ανέγερση εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας διαθέτει σήμερα η Ισπανία.
Με την Ισπανία να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αιολικής ενέργειας, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πασχίζουν τώρα να εδραιώσουν την παρουσία τους στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη ισπανική αγορά ηλιακής θερμικής ενέργειας.
Η τεχνολογία ηλιακής θερμικής ενέργειας -όπως είναι γνωστή- χρησιμοποιεί κάτοπτρα που εστιάζουν στις ακτίνες του ηλίου προς έναν κεντρικό αποδέκτη, παράγοντας ατμό που θέτει σε λειτουργία ηλεκτρικές τουρμπίνες.
Το μοναδικό στη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι η ηλιακή θερμότητα μπορεί να αποθηκευθεί, προσφέροντας εφεδρική ενέργεια στα ηλεκτρικά δίκτυα.
Οι μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας, διότι η λειτουργία τους είναι παρόμοια με τη λειτουργία των συμβατικών, ατμοηλεκτρικών σταθμών.
Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία, η Ισπανία διαθέτει τριάντα υπό ανέγερση εργοστάσια ηλιακής θερμικής ενέργειας. Οι επιχειρήσεις αναζητούν την έγκριση έργων που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα παραγωγής κατά 4.300 megawatts -ενέργεια αρκετή ώστε να καλύψει περίπου τα δύο-τρίτα των αναγκών ηλεκτροδότησης μιας πόλης στο μέγεθος της Νέας Υόρκης κατά την εαρινή περίοδο- και εκπροσωπώντας μια επένδυση, ύψους 17 δισ. ευρώ (24,5 δισ. δολάρια).
«Μετά την αιολική ενέργεια, η τεχνολογία ηλιακής θερμικής ενέργειας θα αποτελέσει τη δεύτερη σημαντική κατηγορία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την εταιρεία στο εγγύς μέλλον», τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χοσέ Μανουέλ Εντρεκανάλες, πρόεδρος της Acciona, ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας, που έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα ανανεώσιμων πηγών.
Υπάρχουν όμως και κάποια εμπόδια. Μπορεί το κόστος καυσίμων να είναι μηδαμινό, όμως η ανέγερση εργοστασίων ηλιακής θερμικής ενέργειας είναι δαπανηρή -περίπου τέσσερα εκατ. ευρώ ανά megawatt, έναντι κόστους 650.000 ευρώ ανά megawatt για ένα σύγχρονο ηλεκτρικό σταθμό φυσικού αερίου.
Με δεδομένες όμως τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας στην Ισπανία, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ηλιακή θερμική ενέργεια θα μπορούσε να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον οποίο το ένα πέμπτο της συνολικής ενέργειας θα πρέπει, μέχρι το 2020, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Πηγή: Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top