Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Κονδύλι 25 εκατ. για απορρύπανση εδαφών ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ...

AΠOΦAΣH για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης εδαφών που έχουν ρυπανθεί, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ, υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.
Oπως επισήμανε ο υπουργός, η χρηματοδότηση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και αφορά περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί ρύπανση των εδαφών και των υδάτων, υπόγειων και επιφανειακών, από την ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και από άλλες δραστηριότητες.
«Η ρύπανση αυτή αποτελεί διαχρονική απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ «προχωρεί στη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης χώρων που έχουν ρυπανθεί από παρελθούσα βιομηχανική ή συναφή δραστηριότητα, για τα οποία δεν υπάρχει υπόχρεος ιδιοκτήτης, όπως είναι οι περιοχές Θορικού, Λαχανόκηπων Θεσσαλονίκης και το Ζιδάνι Κοζάνης».
Συγκεκριμένα, το έργο αποκατάστασης αποθέσεων αμιάντου και μεταλλείου αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι Κοζάνης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης μολυσμένου εδάφους στην Ελλάδα. Χρηματοδοτήθηκε ήδη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του προγράμματος ΕΠΠΕΡ, με 6,2 εκατομμύρια ευρώ και με την υπάρχουσα σύμβαση μέχρι τον Νοέμβριο αποκαθίσταται μία περιοχή περίπου 340 στρεμμάτων. Η ολοκλήρωση του έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ και αφορά την αποκατάσταση της υπολειπόμενης έκτασης και των εγκαταστάσεων.
Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτεί το έργο αποκατάστασης της παραλίας Θορικού στο Λαύριο. Πρόκειται για έκταση 100 στρεμμάτων, μολυσμένη με θειούχα μεταλλευτικά απόβλητα, όγκου 200.000 κυβικών μέτρων. Τα έργα αποκατάστασης περιλαμβάνουν απομάκρυνση και επεξεργασία ενός μέρους των αποθέσεων, σταθεροποίηση των υπολειπόμενων αποθέσεων με ασβεστόλιθο και κάλυψη με κατάλληλα υλικά, όπως έδαφος ή άμμος θαλάσσης, ανάλογα με την τελική χρήση του χώρου.

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top