Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Διαρροή τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου...


Το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής του Δήμου Ελλησπόντου, ότι σε χώρους όπου εναποθέτεται τέφρα βόρεια του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, υπήρξε διαρροή.Ειδικότερα, οι κάτοικοι και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ελλησπόντου Αλέξανδρος Ποσινακίδης, μιλώντας στον «Π.Λ.» καταγγέλει την έλλειψη μετρήσεων στα βόρεια διαμερίσματα του Δήμου Ελλησπόντου (Ακρινή, Άγιος Δημήτριος, Ρυάκιο, Τετράλοφος), όπου όπως αναφέρει υπάρχει τέφρα όλο το 24ωρο στην ατμόσφαιρα.
Μάλιστα ο ίδιος έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς της Νομαρχίας (τον κ. Σόκουτη και άλλους υπεύθυνους) για το πρόβλημα της εκπομπής τέφρας από τη βόρεια πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και πιο συγκεκριμένα σε έναν χώρο που η ΔΕΗ εναποθέτει τέφρα. Επιπρόσθετα, εκφράζει αμφιβολίες, εάν για το χώρο που εναποτίθεται η τέφρα υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.
Παράλληλα, τους έθεσε το πρόβλημα στο λεγόμενο σημείο «Α9», από όπου μεταφέρεται μέσω των ταινιοδρόμων η τέφρα με φορτηγά από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Μάλιστα καταγγέλει τον τρόπο που γίνεται η μεταφορά της τέφρας από τον ΑΗΣ μέχρι τον χώρο απόθεσης, λέγοντας πως γίνεται διαρροή τέφρας από τα φορτηγά και επειδή δεν γίνεται σωστή καταβροχή, αυτή διαχέεται στην ατμόσφαιρα. «Όποιος θέλει μπορεί να πάει στο σημείο και να δει τι γίνεται. Όλο το 24ωρο διαχέεται τέφρα στην ατμόσφαιρα. Ό,τι τέφρα πέφτει από την ταινιόδρομο μένει εκεί, δεν καθαρίζεται ποτέ».
Οι κάτοικοι που πλήττονται άμεσα ζητούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία και να καθαριστούν οι ταινιόδρομοι αριστερά και δεξιά από την τέφρα. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το θέμα, καταγγέλοντας ως άμεσα υπεύθυνους τους προϊστάμενους των ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ορυχείων.

Η θέση της Νομαρχίας

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντινομάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη «το πρόβλημα πάντα υπάρχει με το περιβάλλον και την τέφρα, ως εκ τούτου και οι προσπάθειες που κάνει η Ν.Α. και ο νομάρχης για να μπορέσει να λυθεί ή να μειωθεί αυτό το πρόβλημα, με τη δημιουργία κλειστών ταινιοδρόμων». Βέβαια, όπως τονίζει ο κ. Σόκουτης, αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει, γιατί «χρειάζονται μεγάλα ποσά και μια γενναία απόφαση από τη ΔΕΗ, παραμένει όμως σταθερή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, του νομάρχη και του νομαρχιακού συμβουλίου, του συμφώνου συνεργασίας».
Σχετικά με το περιστατικό που καταγγέλουν οι κάτοικοι, ο κ. Σόκουτης ανέφερε πως έγινε αυτοψία την προηγούμενη εβδομάδα από κλιμάκιο της νομαρχίας και δεν διαπιστώθηκε κάποια παρατυπία. Αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος «δεν ξέρω αν έγινε τυχαία ή όχι, αλλά το κλιμάκιο διαπίστωσε πως γινόταν κανονικά οι διαβροχές της τέφρας». Μάλιστα προσέθεσε πως έγιναν πάλι κάποιες καταγγελίες, για αυτό και την Δευτέρα (σ.σ. χθες) πήγε κλιμάκιο πάλι στο χώρο εναπόθεσης της τέφρας και ανέφερε ότι γίνεται κανονικά, ως έπρεπε, η διαβροχή, μη διαπιστώνοντας κάποιο πρόβλημα.
«Εγώ δέχομαι ότι ενδεχομένως η διαβροχή τις προηγούμενες ημέρες να μην γινόταν σωστά, αλλά τις δύο ημέρες που πήγε το κλιμάκιο μας δεν το διαπίστωσε. Θα διενεργούμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώνουμε αν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Οι κάτοικοι έχουν το δίκιο τους, γιατί όλα τα χρόνια υπήρξε αυτό το πρόβλημα της ρύπανσης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι εκπομπές

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Π.Λ.» ο κ. Σάκης Τριανταφύλλου, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΤΕΙ, την περασμένη Τετάρτη, σημειώθηκαν υπερβάσεις πάνω από το όριο (που είναι τα 50 μικρογραμμάρια) με μέση τιμή του 24ώρου τα 53 mg το κυβικά μέτρα), ενώ από την Πέμπτη μέχρι σήμερα οι τιμές που σημειώθηκαν είναι από 40 μέχρι και 50 μικρογραμμάρια. Βεβαίως, να σημειώσουμε η μονάδα μέτρησης ρύπων βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους της Κοζάνης και όχι στο Δήμο Ελλησπόντου, από όπου και η πηγή των προβλημάτων.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Επιτέλους ας σοβαρευτούμε η διάχυση διασκορπισμός ραδιενεργής τέφρας από τον Αγ.Δημητριο πραγματοποιείτε ασταματητα !!!!! από το 1994 όταν διπλασίασαν τα σαΐνια του Ορυχείου π.χ. Μαρούδας ,Ζαραφιδης ,Παπαγεωργίου την ταχύτητα μεταφοράς της ,παραβιάζοντας τους Νόμους της πολιτείας και φυσικής , ο μονος που αντέδρασε ήμουν εγώ ο μαλακός της παρέας. Ρωτήστε για λεπτομέρειες τον σημερινό διευθυντή Ορυχείων Μήτσο Λαππα .Ερωτήσει κρίσεις που πήγαν η πέταξαν τα 20 δις δρχ. από την Ε.Τ.Ε. υποπράκτορα Χρηστακη Παπαγεωργίου κολλητήρι του Καβουρίδη ,και αυτά τα έφαγε ο φίλος και σύντροφος Σταμάτης Γ …..

 
back to top